Wednesday, September 2, 2009

Almond London

Sumber: Nota kelas masakan BakeWithyen

Bahan-bahannya

(A)

210gm butter (anchor)
210gm majerin
1/2 tsp esen vanilla
160gm gula aising

(B)

550gm tepung gandum @red rose flour
100gm corn flour
40gm potato flour
1/4 tsp baking powder
4 tbsp susu tepung

(C)

Whole almond secukupnya - bakar terlebih dahulu

Hiasan: Almond nip, white dan dark chocolate, papercup

Cara-caranya

1. Putar bahan A sehingga kembang dan ayak bahan B
2. Masukkan bahan B kedalam adunan A dan uli sehingga menjadi doh
3. Rehatkan adunan selama 15minit dan ambil adunan dalam anggaran 1/2 tsp, masukkan
almond dan bulatkan
4. Bakar sehingga masak dan sejukkan
5. Hiaskan dengan dark chocolate dan ditaburkan dengan almond nip atau dihiasi dengan white chocolate.


Nota: Saya dah buat biskut almond london guna resepi nie masa raya puasa lepas, hasilnya memang sedap dan ranggup sangat. Ramai puji sbb ranggup dan anak2 saudara asyik berulang je makan sampai tak sempat nak dihidangkan pada tetamu. So memang tak rugi anda cuba resepi ini. Gambar tak sempat nak ambik sbb sibuk sangat.

1 comment:

marialalola said...

Akak potato flour tu yg sweet potato ke yg potato starch? Nak coba resepi ni,tq