Sunday, January 3, 2010

Caramel popcorn

resepi ini diambil dari http://www.taste.com/

Bahan-bahannya
1/4 cawan minyak sayuran/minyak masak
1/2 cawan biji jagung (saya guna jenama kat sebelah nie)
Bahan caramel
125gm butter - dipotong kecil
3/4 cawan gula pasir
2 sudu makan honey
1 cawan pecan (roughly chopped)
sedikit garam
(setelah mencuba resepi nie, lebih baik kurangkan butter kepada 1/2 jika anda tidak mahu berat badan naik)


Cara-caranya

1. Panaskan minyak dalam kuali besar yang mempunyai penutup. Guna api yang sederhana. Untuk memastikan minyak benar-benar panas, masukkan beberapa biji jagung dahulu. Jika biji jagung perlahan-lahan 'turn around in a circle' maka minyak sudah benar-benar panas. Barulah masukkan semua biji jagung dan tutup tudung kuali.

2. Biji jagung akan perlahan-lahan 'popping', anda akan dengar bunyi biji jagung berbunyi 'pop'.
3. Jangan buka penutup kuali. Biarkan sehingga tiada lagi bunyi 'pop' kedengaran. Bila sudah tiada bunyi kedengaran....maka barulah tutup api dan angkat bertih jagung anda dan masukkan kedalam mangkuk besar.
4. Cara membuat caramel. Campurkan butter dan gula. Kacau selalu selama 5-6 minit supaya gula hancur dan apabila telah mendidih, biarkan selama 5-8 minit. Jangan tutup tudung periuk....biarkan sehingga ia bertukar warna menjadi 'golden brown'. masukkan madu dan tutup api.



5. Tuang rata caramel keatas bertih jagung tadi. kacau perlahan-lahan sehingga semua bertih disaluti dengan caramel. jangan risau jika caramel tidak rata sbb anda akan masukkan pop corn ini dalam oven.

6. Panaskan oven terlebih dahulu (langkah paling awal sebenarnya). Alas dulang penbakar dengan kertas minyak. tuang pop corn atas dulang dan bakar selama 15 minit. Selepas 15 minit keluarkan dari oven dan kacau perlahan sehingga semua diliputi dengan caramel. Masukkan semua 15 minit dan kemudian keluarkan dan sejukkan.



6. Biarkan sejuk sebentar dan bertih jagung anda sedia untuk dimakan.

7. Resepi nie sedap sebab ada madu wp saya tak bubuh kacang pecan sbb tak ade. kalau anda hendak tambah kekacang....masukkan kekacang dalam pop corn sebelum dituang caramel.

8. bau butter agak kuat so after this kena kurangkan butter sedikit tapi jika anda jenis yang minat butter....ikut resepi asal. Karamel ini agak manis so after this kena kurangkan gula sedikit....resepi mat salleh memang manis so anda boleh gantikan dengan gula perang.
9. saya malas nak bukak oven so saya tak masukkan pop corn dalam oven. Still sedap tapi dari komen-komen pembaca dalam taste.com lebih sedap jika dimasukkan dalam oven sebentar. lepas ini saya akan ikut langkah ini.

Ada beberapa resepi lain yang hendak dicuba sbb biji jagung masih banyak dalam plastik. Tapi kenalah habiskan yang ini dulu.....sedap makan sambil menonton "Full House" kat chanel astro 303.

3 comments:

Suri said...

Kenapa pop corn sy tak rangup, ia lemau w/pun masih panas..

bdaria said...

Salam Suri,

Sy tak pasti mengapa ia lemau. Sy cuba resepi dari taste.com dan menjadi elok. Jika anda ke laman web nie, ramai yg cuba dan semua komen adlh positive. Cuba resepi popcorn dari blog lain dan kemudian bandingan dgn cara anda buat guna resepi nie.

Anonymous said...

As'salam.
Bdaria, saya dah cuba.
Sedap.
Tapi tulah, manisnyaaaa.

Haha.
first time buat, tak berani nak derhaka pada resepi.
Next time boleh kurangkan gula lagi.

TQ for the resepi.
Tayah beli popcorn dah lepas ni.