Wednesday, June 2, 2010

Rojak Mangga/ colek mangga

Ini mempelam epal yang saya bawak balik dari rumah adik saya kat dunggun. Bertuah betul adik no 2 saya tu. Dia beli rumah corner lot yg memiliki halaman yg luas dan tuan rumah dahulu rajin menanam pokok2 buah. Pokok buah epal dan kuinin menjadi betul tahun nie. Bergayut2 buahnya. Rumah nie dijadikan salah satu dari tadikanya so mempelam nie memang menjadi reseki untuk orang ramailah. Adik lelaki bongsu saya dengan rela hati mengoffer diri memetik buah mempelam nie sbb ramai cikgu tadika kat situ hehehe....siap kata 'kak ngah, tadi cikgu tadika ko asyik pandang koi je". perasan hensomlah mamat tu. Buah kuinin hanya sempat kutip 2 biji saja sbb awal2 pagi lagi cikgu2 tadika ambik bila buah luruh. So reseki kami hanya 2 biji tu ajelah.



Jom jemput makan colek mempelam nie. Saya tak tau nak panggil rojak atau garam belacan je sbb inilah pencicah yang saya buat sejak remaja lagi sampai sekarang bila nak colek mangga cuma malam nie saya rajin sikit letakkan kacang tanah dan bijan goreng.

Petang nie tak gi gym sbb nak repair kasut sport. tapak kasut reebok saya tercabut masa kat treadmill. tebal muka bila nampak tapak kasut tu laju je meluncur kebelakang.Cepat2 off kan mesin pastu dengan muka selamba badak turun & kutip tapak kasut tu....malu tak yah cakaplah...tambah pulak ramai lak tu jejaka hensom kat treadmill belakang saya tu. my fren suruh gi tampal n jahit tapak kasut tu so saya pun pergilah cari tukang kasut kat tepi Giant kecil kelana jaya nie. hampeh betul...dia rosakkan kasut saya. Nampaknya ada alasan nak beli baru. itulah bahananya kalau beli kasut kat warehouse sales....bukan murah you dekat RM185 sepasang lepas 30% less tapi lepas 6 bulan pakai...tapaknya boleh tertanggal.

Oklah ini resepi sempoi saya. Nak kata kuah rojak .....sempoi sangat nanti marah pulak orang yang meniaga kuah rojak. Nanti siap dikutuknya saya hehehe.

Colek Mangga/kuah rojak sempoi

Bahan-bahannya:-

4 sudu makan gula pasir
2 sudu makan sos cili2 sudu makan kicap manis
sedikit garam (sedikit saja...hujung sudu je)
2-3 ulas cili padi
sedikit belacan (saya tak letak sbb saya tak suka belacan yg dijual dikedai)
kacang tanah digoreng dan ditumbuk kasar2
sedikit bijan goreng

Cara-caranya;-
  • Masukkan semua bahan kecuali cili, kacang dan bijan dalam periuk. Panaskan sebentar sehingga gula cair. Angkat dan sejukkan. masukkan dalam bekas dan masukkan cili padi, tekan2 sehingga sedikit lumat. kepedasan terpulang pada anda. Anda suka pedas lebihkan cili tapi kalau ada budak kecil nak makan sekali, letakkan sebiji saja dah cukup.
  • Tuangkan atas buah-buahan yang telah dipotong halus. Tabur kacang dan bijan goreng.


No comments: