Saturday, June 12, 2010

Roti jala

Masa nak post entry nie tengok rumah chik mimi pun buat roti jala. Nie pengaruh roti jala rumah kak Asma....teruja tengok roti jala kat kak asma yg cantik tu. Saya tak pernah buat roti jala, kalau nak makan selalunya beli saja. Enam tahun lepas kat ofis kalau ada 'operasi' selalunya untuk sarapan pagi, pejabat akan order roti jala dengan kari ayam....roti jala kari ayam....roti jala kari ayam sebab my male ofismate gila dengan roti jala. oleh kerana saya seorang female kat situ kenalah ikut majoriti....sampai naik muak tengok roti jala. akibat fobia dengan roti jala, saya tak pernah makan lagi selepas tu sampailah tengok entry roti jala kat rumah kak asma sampai teringin nak makan. So first time saya 'menjala' hari nie....tak kemas dan cantik sangat roti jala yg dibuat.

Roti Jala dengan kari ikan

Bahan-bahannya:-

200gm tepung - diayak
325ml air
2 biji telur1/2 cawan susu cair
40gm margerin/butter (sy guna butter)-dicairkan
sedikit garam
pewarna kuning @ warna kesukaan anda
sedikit esen vanilla (untuk hilangkan bau hanyir telur)

Cara-caranya:-


  1. Masukkan semua bahan kedalam mangkuk adunan dan kacau sehingga sebati. Anda boleh mengunakan blender bagi memastikan adunan tepung sebati dengan air.

  2. Rehatkan adunan sebentar. lebih kurang 15 minit atau lebih.

  3. Masukkan adunan kedalam bekas acuan roti jala

  4. Panaskan non stick fry pan, guna acuan bentukkan sesuka hati anda.

  5. Apabila sudah masak, anda boleh gulung atau lipat roti jala anda.
Resepi kari ikan tak boleh bagi sbb saya beli kari nie kat kedai. Agak terkejut jugak bile owner restoran tu kata harga kari kepala ikan nie RM12. bayar jugaklah sbb teringin nak makan kari kepala ikan merah. mahal pun mahallah....asalkan sedap saya tak berkira sangat.

Ok ini adalah acuan roti jala seperti mana yang digunakan. 3 hole dispenser nie saya beli kat Daiso, 2nd Floor, The Curve. Tingkat atas border atau Cosway the curve. Kedai nie 'always RM5' so harga 3 hole dispenser nie RM5 lah. Ada 1 hole, 2 hole dispenser untuk anda pilih. Saya suka pergi sini cari benda2 yg unik yg tak ada kat kedai lain macam pengayak tepung nie. Cute n simple, sy tak perlu bekas besar untuk ayak tepung. begitu juga bekas penapis nie....unik sangat. klu nak guna just sangkut kat tepi periuk. Tapi jangan teruja sgt sbb semua item harga RM5 tapi kebanyakannya item kecik2. Ada sesetengah item hanya berharga RM2 kat luar so pandai2lah pilih.



1 comment:

lil sharky said...

Patutlah i tengok roti jala u cantik n kemas sangat, ada gadget macam tu rupanya.
Tq for sharing ur resipi.
U sungguh rajin n hasil masakan semua nampak sedap n menjadi.