Wednesday, July 28, 2010

flaky layered egg tarts

Entry ini telah diciplak oleh http://resepi.tipsone.com @ resepi.thief no.1. com. Tolong saya dan letakkan comment anda di blog beliau dan katakan anda benci dengan perbuatan menciplak.
==================================================

Sebelum keluar rumah pagi tadi saya buat doh untuk egg tarts berdasarkan resepi dalam buku Delicious Asian Baked Treats by Oi Lin. Tengok gambar dalam buku tu menarik sangat dan mengoda untuk dicuba. Kulit tart ikut resepi nie sepatutnya akan jadi berlapis dan ranggup...itulah yang dinyatakan dalam resepi tu....yang sepatutnya jadi. Mari kita tengok bagaimana hasilnya tart yang saya buat......tarrrrra



Rasa nak lempar ke semuanya dalam tong sampah....tapi ambil jugaklah satu untuk rasa....sedap jugak. memang jadi berlapis kulit dia tapi terlalu rasa oily. Dia punya inti tu dah ikut time dalam resepi tapi tetap tak keras malah masih cair wp time bake ditambah jadi 35 minit. Akibat geram saya naikkan suhu dan tambah lagi 30 minit barulah keras tapi jadi mengelembung.

Dalam resepi ada sebut masukkan setitik pewarna kuning tapi terambil pewarna oren so tart saya nie jadilah tat telur berwarna oren. Tak tahulah saya silap ke atau resepi tu silap....saya ikut step by step ikut resepi tu......oleh kerana ini kegagalan percubaan pertama maka sayalah yang silap. Saya ambil gambar sekali dengan acuan tart sbb tart tidak boleh dikeluarkan dari acuan....melekat dan kulit tart berderai bila pegang.

Adik perempuan saya sms saya tadi suruh tengok rancangan 'aduan rakyat' di TV3 yang disiarkan jam 9.00 sehingga 9.15 malam sebentar tadi. Masalah air dikawasan daerah kami telah masuk dalam rancangan aduan rakyat. Adik saya bagitau krew TV3 datang buat buat interview & liputan 2 minggu yang lepas so selepas TV3 buat liputan air ada 24 jam tanpa berhenti setiap hari sampailah sekarang. Tengok bukannya tak boleh selesai tapi dasar manusia dot...dot....

Diharapkan YB kawasan kami tu yang sekarang nie dah bergelar menteri (amat terkenal tapi tak pasti samaada dia lebih terkenal atau anak lelaki dia yang cun melecun tu yang lebih terkenal). Kita lihat sampai bila air tersebut akan ada 24 jam lepas nie bila dah reda kekecohan tu...masalah tersebut akan datang balik.

No comments: