Friday, August 20, 2010

Homemade Chocolate

Semalam kena duty kat luar lagi, after habis kerja jam dah menunjukkan jam 12.30. Oleh kerana dalam kereta tu semua lady so we decide untuk singgah ke kedai kotak kat Puchong. Lagipun memang tak jauh dari tempat kami bertugas. Saya beli mould untuk buat coklat. Before puasa saya ada masuk kelas coklat so raya nie decide nak buat coklat untuk raya. Saya dan kawan-kawan agak teruja jugak bila tengok macam2 jenis design kotak, kotak hantaran, kotak coklat, kotak hadiah dll yang terapat kat kilang kotak nie. Mould coklat pun ada dijual. Jadi saya apa lagi angkutlah 6 keping mould coklat nie dan kotak coklat. Anak saudara saya suka sungguh makan coklat yang dibuat dalam kelas tempohhari. Bila saya bagitau yang saya nak buat coklat untuk raya nie....meloncat seronok. Kelas coklat yang saya masuk diadakan pada hari sabtu dan saya bawak balik banyak coklat yang telah dibuat semasa dalam kelas. Bila sampai rumah...nak makan tak tertelan sbb teringat anak saudara yang berumur 2 tahun yg gila coklat. Esok harinya terus drive balik pahang sbb nak bagi mereka makan bersama.

Seronok pulak bila dapat buat coklat sendiri nie. Excited sungguh bila tengok coklat-coklat yang cantik dan pelbagai perasa. Saya paparkan beberapa gambar coklat yang dibuat dalam kelas.
Sebenarnya kami belajar buat macam2 termasuk lolipop, oreo dll.

Nie 6 keping mould coklat yang saya beli kat kilang cum kedai kotak tu. Mould yang saya beli nie adalah untuk semua design coklat kat bawah nie tapi ada jugak yg tak ada sbb chef ada guna mould yg agak mahal dan bila tengok harga....ishhhh tak sanggup nak beli lainlah kalau saya nie buat bisness...kalau setakat nak buat makan...mould kat atas tu cukuplah.

Nie semua adalah hasil dari kelas coklat kelolaan chef asma.





5 comments:

hanieliza said...

sedapnya coklatt...
boleh orderr...

bdaria said...

Kak liza, saya belum lulus lagi buat coklat nie. belum cuba buat sendiri lagi. Masa dalam kelas bolehlah sbb ada cikgu klu kat umah tak tau lagi.

Anonymous said...

puan, boleh bg alamt kedai kotak kat puchong tu tak

- farah

bdaria said...

Farah @anonymous, saya tak tahu alamat penuh tempat tu. Kami pergi bersama kawan saya....dia yang drive. Dia bawak saya kedai Box Shop....lot kedai ditaman putra perdana, puchong.

nuri shazlin said...

Bole kongsi cara nk wat coklat x ? :)