Saturday, October 23, 2010

Week 2, day 3,4 & 5

Malas nya nak update. sebab tak ada masakan yang baru yang nak dikongsikan. Asyik2 masakan yang sama saja. Esok saya akan timbang untuk minggu kedua. Minggu nie excersice saya kurang sikit sebab lutut saya buat hal. Saya dah tak boleh berlari....cuma boleh jalan laju saja di treadmill. Dah tak boleh join aerobik class....cuba juga masuk cycling class minggu nie tapi lutut makin berdenyut. Nampaknya saya terpaksa buat excersice yang tidak banyak membebankan lutut.

Saya nak ceritakan sikit berkenaan dengan beberapa peristiwa yang berlaku pada minggu nie. Lunch pada hari jumaat saya hanya makan ayam bakar bersama roti dan salad. Saya makan agak lewat, jam 2 baru saya naik ke pantry. Masukkan ayam dalam microwave dan masukkan roti dalam pembakar roti. My fren Sal juga ada bersama dalam pantry. Masa saya tunggu ayam dipanaskan, masuk seorang cleaner lady. Sambil buang sampah dan sapu pantry dia tegur saya ' hai makan roti je....diet ye'. Saya mengiakannya. Cleaner lady nie pun mula bukak cerita. Dia kata dia berjaya turunkan 20kg dalam tempoh sebulan.....huyooooo 20kg tu. Ooohhhhh ye ke sambil saya jeling tenguk badan dia. Sal tanya ' awak makan ubat ke'. Cleaner lady tu berkata ' saya makan ubat dari indonesia, guard kat bawah tupun dah cuba makan ubat tu'. Dulu saya gemuk....tapi lepas makan ubat tu saya berjaya turun 20kg. saiz seluar saya sekarang dah 29. saya dah boleh pakai baju saiz m'. Excited betul dia bercerita.

Tak ada side effect ke, tanya sal lagi. Cleaner lady tu kata ' masa mula-mula makan ubat tu saya tak boleh tidur malam selama 10 hari. langsung tak boleh tidur tapi saya tak mengantuk. Ubat tu sekat nafsu makan....bila tengok makanan saya tak lalu dan saya tak rasa lapar langsung'.

Mesti ada yang berminat...tentu nak tahu samaada saya tanya @ tidak apa ubat tu, kat mana nak dapat, berapa harganya. Terus terang saya langsung tak berminat. Anda nak tahu apa yang saya nampak pada cleaner lady tu....seorang wanita yang nampak kurus tapi kurus macam orang sakit. Muka cengkung dan badan nampak lembik.. Saya tak nak badan macam nie....masa dalam thebiggestloserclub...bila ditanya apa matlamat saya...saya tulis 'to feel good'. Saya nak sihat dan badan yang fit bukan kurus macam tu.

Jika anda sayangkan buah pinggang dan hati anda tolonglah jangan ambil ubat-ubat macam nie. Kalau buah pinggang anda rosak.....mana nak cari ganti. Janganlah kurus secara mendadak macam nie.....biarlah berlaku secara perlahan-lahan dan secara sihat. Jangan hilangkan nikmat makan yang Allah berikan itu. tak tidur 10 hari....anda sanggup?.

Ini cerita yang kedua. Cerita pertama berlaku masa tengahhari, cerita kedua berlaku dalam jam 6.30 petang. Saya tak pergi gym petang nie sbb lutut saya berdenyut2 sakit dan saya perlu rehat. Bila pulang ke rumah, saya tengok sedara mara hausemate saya penuh rumah. oleh kerana lunch saya ambil roti dan ayam bakar saja maka niat awal sebelum sampai kat umah adalah untuk makan nasi. Bila dah ramai orang so sayapun terpaksalah masak yg simple aje....tengok ada kway teow so saya buatlah kway teow goreng. Masa kat dapur, tetamu2 housemate saya nie pelawalah makan...saya tolak dan sebagai alasan selamat saya kata ' terima kasih, sy diet'. Yelah mereka makan goreng pisang....saya tak nak lah sebab kalau saya ambil sekeping goreng pisang dah 150 kalori sedangkan saya nak makan nasi (masa tu lah). Ingat selamatlah dengan jawapan tu lagipun malulah saya nak join mereka sbb ada tetamu lelaki. Saya bukan kenal pun.....bukan kawan2 saya...bukan sedara mara saya.

lepas masak saya masuk bilik sembahyang dan kemudian keluar balik untuk makan. Perut memang lapar....saya masukkan kway teow goreng dalam pinggan dan duduk makan di meja makan. Tengah nak suap masuk ke mulut tiba-tiba ' i got u.....ooooo kata diet tengok2 makan kway teow lagi siap goreng pakai minyak......tengok-tengok!!!!! pakai kicappppppp....ini awak kata diet....kalau diet orang makan rebus-rebus bukan macam nie.....diet apa macam nie". Dia berkata sambil menunding2 jari kedalam pinggan kway teow saya....ala-ala guru besar tangkap murid buat salah.

Merah padam muka saya masa tu.....suapan kway teow tu saya letakkan kembali ke pinggan....saya terkedu....tak terkata apa-apa sbb terkejut. Wanita nie adalah tetamu dalam rumah saya dan saya hanya kenal dia baru sejam dan dia tunding jari ke pinggan makanan saya sambil memperkecil2kan saya dan membuatkan saya kelihatan bodoh. Sepruh kway teow saya saya buangkan dalam tong sampah.....hilang selera saya......

Adakah diet bermakna kita kena jadi macam rakyat negara ke 3?. Makan macam orang kebuluran. Makan rebus2 sahaja......dangkalnya fikiran. Saya paling banyak beli buku berkaitan dengan pemakanan sihat......minyak, butter dan lemak2 lain bukan musuh saya. Saya sanggup masak sendiri supaya saya boleh kawal apa yang dimasukkan kedalam makanan saya. Saya jaga pengambilan kalori saya.....saya tidak rasa seperti saya berlapar pun....sebab saya tak berlapar....saya makan macam mana anda makan cuba saya hadkan sahaja....saya ambil nasi tapi 1/2 cawan sahaja. Bila tahu saja saya diet maka ramailah nak jadi pakar pemakanan....kalau nak kurus jangan makan nasi....kalau nak kurus kena makan makanan rebus saja.....tiba-tiba semua jadi pandai. Manusia.....

1 comment:

Anonymous said...

betul3x.my husband selalu sekat saya makan malam saying yg kalu nak diet, tabley makan malam.dalam kate lain, jangan makan.dan sy slalu rs kecik ati,hehe. sebab sy yg jenis cepat masuk angin kalau tak makan.and i dont think kalau setakat makan nasi ciput will make u big,fat.dan selalu jawapan saye, do we have to starve, for the sake of frighting of losing shapes??