Monday, December 27, 2010

Buah-buahan

Seronok hari isnin sebab today saya akan dapat bekalan buah-buahan yang segar yang dibawa oleh my ofismate Mr Chan. Jika anda lihat Mr Chan, anda tidak dapat menduga umur dia, diusia hampir pencen beliau masih kuat lagi bermain tennis. Hobi Mr Chan adalah beli buah-buahan segar yang diambil direct dari pemborong buah so Mr chan akan dapat harga yang agak murah tapi yang paling penting kualiti buah tak boleh lawan dengan buah kat pasar malam. Beliau akan beli berkotak-kotak dengan pelbagai jenis buah dan kemudian dibahagiakan dengan rakan-rakan sepejabat. Buah adalah wajib dalam keluarga Mr Chan, ketika menonton 5-6 biji epal akan habis dimakan beliau sekeluarga untuk semalam so that why beliau membeli stok yang banyak untuk kegunaan keluarga beliau terutama bagi 2 anak lelaki beliau yang sedang meningkat remaja.


Setiap minggu saya akan peruntukkan RM20-RM30 untuk pelbagai jenis buah. Ini adalah snack saya. Hari nie saya habis RM50 untuk beli buah-buah kat bawah nie. Huhhhh terlebihlah pulak.




Buah Cherry nie RM36 sekilo. Masam-masam manis. emmmm nak buat apa ye selain dari makan. Tak terhabis nak makan seorang sekilo nie......buah pun ada kalori tau sebab tu bila makan buah saya bilang berapa biji yang boleh dimakan untuk kalori dibawah 200 kalori. teruk betul bdaria nie.....semua benda nak dikira.




Buah pear nie RM3 sebiji. Sooooo sweet.....suka sangat makan pear jenis nie. yang nie tak perlu risau sekejap aje boleh habis.


Anggur hijau nie lebih dari sekilo dapat dengan harga RM14. Mr Chan bahagikan berdasarkan berapa harga yang dibeli sekotak dan dibahagikan berapa kilo dalam sekotak so jatuhlah RM14 untuk sekilo lebih nie. Segarnya ranggup krup...krup dengan sedikit masam manis. Minggu lepas saya dah beli anggur hitam so minggu nie anggur hijau.

2 comments:

Anonymous said...

salam,
klu x keberatan berkongsi resipi talam roti paun, bleh x email kpd sy di salwa_iksb@yahoo.com.my. Tq

Cik Bulan said...

bole saya tau kt mana mr chan beli buah-buahan? puas saya cari