Tuesday, December 28, 2010

Chocolate Mice with oreo and cherry


Kiut tak tikus kecil yang berekor panjang nie @ bahasa omputehnya mice. Nie entry masakan saya yang terakhir untuk tahun 2010.....uhhhhhh ayat cam nak tutup blog je. Chocolate mice nie saya buat untuk bagi idea kepada ibu-ibu yang nak buat birthday party untuk anak2 kecil mereka pada tahun depan.



Kebiasaannya pada hari selasa adalah hari rest saya drp gym so balik je umah memang niat nak buat chocolate mice nie memandangkan ada buah cherries fresh yg dibeli. Lepas siapkan semua bahan, pisahkan biskut oreo, potong coklat untuk dicairkan maka saya cubalah bakar almond slice....konon-kononnya nak bagi rangguplah sikit. Lepas je masukkan almond slice dalam oven, saya pun terus gi cairkan coklat. Tiba2 terbau bau hangit, berlari gi kat oven tapi terlambat sebab telinga tikus saya dah hangus @ almond slice hangus. Pastu bersemangat beb....sanggup salin pakaian, bawak payung gi mini market kat umah wp hujan lebat kat luar. Sampai je kat minimarket, dia tak jual pulak almond slice....termenung sekejap kat situ....macammana nak buat telinga tikus nie....tiba-tiba terpandang kat kuaci...wahhhh ok jugak kalau buat telinga tikus dari kuaci so belilah. Buat jugaklah coklat mice tapikan memang huduh bebenor telinga tikus tu pastu biji mata tikus saya nie terjembul besar pulak tu sbb gatal2 gi bubuh pati sirap rose dalam coklat putih hanya nak buat biji mata. So pengajaran 1) jangan bakar almond slice anda. 2) Guna jelly gel/coklat putih dan guna pewarna yang sesuai utk coklat bukan pati sirap.



Oklah jom kita tengok macam mana nak buat chocolate mice nie. Kalau anda buat mesti anak-anak anda tak sabar nak makan. Oh ye jangan judge chocolate saya tu ye, chocolate sicao yg masih banyak stoknya kat umah tapi mungkin dah masuk angin kot maka bila cairkan ia dah tak begitu elok. Chocolate tu dah lama sangat dan saya hanya simpan diluar....sayang pulak, mahal tu....nampaknya lepas nie kena habiskan buat kek atau muffin sahajalah.




Chocolate Mice with oreo and cherry
Photo and publish by resepidaria.blogspot.com


Bahan-bahannya:-

  • 24 ketul biskut oreo yang berinti (inti apa ikut suka anda)
  • 24 biji buah cherry yang masih mempunyai tangkai @ cherry merah yg diletakkan atas kek tu tapi yang bertangkai
  • 24 biji coklat kisses
  • 100gm milk chocolate (coklat masakan)
  • 48 keping almond slices
  • sedikit butter untuk kilatkan coklat ( tak nak bubuh pun tak pe)
  • Red decorating gel atau coklat masakan putih dan ditambah dengan pewarna merah.

Cara-caranya:-

  1. Pisahkan coklat oreo berhati-hati supaya bahagian intinya berada dalam keadaan elok. Kita nak guna bahagian oreo yang berinti ini sahaja, sebelah lagi boleh simpan.
  2. Cairkan coklat dengan kaedah double boil.
  3. Keluarkan coklat kisses dari pembalutnya dan kemudian celup cherry kedalam bancuhan coklat dan letakkan diatas coklat kisses.
  4. Letakkan berhati-hati cantuman cherry dengan coklat kisses atas inti biskut oreo.
  5. Letakkan almond slice dicelah cantuman coklat kisses dengan cherry menjadi telinga mice
  6. Picit decorating gel sedikit diatas coklat kisses sebagai biji mata.
  7. Buat sehingga habis dan kemudian masukkan kedalam peti ais selama 5 minit sahaja untuk mengeraskan coklat sedikit. Keluarkan dan kemudian simpan ditempat yang kedap udara.

yang nie tercomotlah sikit...so pastikan bila anda buat ia tak comot macam nie ye.

Masukkan dalam tupperware untuk diberikan kepada anak kawan. Anak sendiri tak ada so kena bagi kat anak orang.....kesian kat saya.

Note:-
  1. Saya dapat idea nie ketika blogwalking blog masakan barat tapi dah lama rasanya awal tahun lalu tapi saya tak ada cherry so saya pendamkan sahaja niat nak buat. Bila nak buat semalam saya dah tak jumpa blog tu so saya tak boleh nak letakkan sourcenya dari mana.
  2. Kerjatangan saya nie kurang kemas sikit sbb kesilapan teknik kat telinga tikus tu dan biji mata tikus...hope anda dapat buat dengan lebih cantik lagi, so bagitau saya kalau anda dah cuba buat anak tikus nie.
  3. Kalau anda tiada coklat masakan atau coklat masakan dah habis dalam almari anda, anda boleh gantikan dengan chocolate chips yang dicairkan.
  4. Kalau tak ada cherry segar, anda boleh guna cherry merah yg bertangkai yang jual kat kedai bahan kek tapi harganya mahallah sikit.
  5. Pastikan cherry segar anda dilap kering sebelum dicelup dengan coklat.
  6. Jika anda lihat gambar chocolate mice tu....ingat ye telinga mice tu patutnya adalah almond slice bukan kuaci ye....saya terpaksa ganti sebab almond slice saya hangus. Jangan guna kuaci sbb tak cantik

4 comments:

Anonymous said...

wahhh kiutlah... TQ for sharing/bagi idea.. Selalunya saya kalau kacang, almond strip, slices saya goreng/sangan so kita boleh control tahap keperangan dia :D

Tengah pikir ada ke plastik/box yang muat nak taruk coklat ni sebab ekor dia panjang mmmm

-Ijip-

bdaria said...

Ijip, lepas nie bolehlah digoreng mcm tu. Klu goreng tak adalah telinga tikus tu hangus....kesian kena pakai kuaci. Klu dah buat rasanya tak sempat masuk box kot sbb terus masuk mulut, boleh tahan sedap cherry dicelup dgn coklat sbb tukang buat nie dah telan 2 ekor sbb tu tinggal 6 ekor je.

Cik Nuries said...

Kak... comel.entri dah lama.tp sy suka.hihi

Cik Nuries said...

Kak... comel.entri dah lama.tp sy suka.hihi