Sunday, December 26, 2010

Ikan Cencaru Bakar resepi 2

Hujung minggu nie, saya habiskan masa kat rumah mak cik saya di Selayang Baru, belajar buat beberapa gubahan untuk hantaran perkahwinan adik saya bulan 6 nie. Pada pagi tadi kami pergi ke pasar Borong Selayang, geram tengok ikan2 segar saya beli seekor ikan cencaru dan ikan sardin untuk buat kuah laksa. Bila pulang kerumah pada petang tadi entah datang dari mana mood rajin masak maka terhasillah ikan cencaru bakar, sayur bayam goreng sempoi dan nasi kukus untuk dinner, kuah laksa untuk bekal lunch esok dan kuih talam kacang hijau untuk dibawa ke ofis pagi esok.


Hari nie saya tak paparkan weight in results untuk minggu ke 11 sebab dah lewat petang baru sampai rumah. Berat saya tidak berkurangan minggu nie mungkin sebab saya kurang buat senaman. Minggu lepas saya memang tak pergi gym sbb the curve diwaktu petang hari2 terakhir sebelum krismas memang sesak teruk. Wp ofis saya dengan The Cuve hanya 5 minit jika lampu isyarat tak buat hal tapi minggu lepas saya nak ke Curve ambil masa dekat 1 jam, that why saya u turn dan patah balik ke Kelana Jaya.


Saya suka memasak dan saya suka mencuba sesuatu resepi yang belum pernah dibuat. Dalam masakan tiada salah atau betul, asalkan hasilnya bersesuaian dengan lidah kita maka ia betullah tu. Mak saya bermula dari seseorang yang tidak tahu membuat kuih tetapi bila keadaan mendesak maka beliau cuba pelbagai resepi kuih.....anda tak tahu berapa banyak percubaannya gagal. Dia pernah berjalan kaki hantar sebakul kuih ke kedai diwaktu pagi dan bila petang dia bawak balik sebakul penuh lagi kuih sbb kuih dia tak laku. Masa tu tak ada internet dan tak ada orang ikhlas membantu, ramai yang bagi resepi tapi resepi itu bohong.....mak saya try, adjust setiap resepi kuih sehinggalah berjaya dapat kuih yang sedap. Sebab itu dia simpan resepi rahsia dia. Dia orang meniaga.....jangan tanya resepi pada orang meniaga....ingat tu. Mak saya selalu pesan jangan tanya resepi pada orang meniaga kerana ia akan buat orang itu serba salah. kami ada jiran, dia nie minat sangat makan kuih apam beras yang mak buat. Satu hari dia datang tanya resepi pada mak, mak bagitahu resepi.....bila dia balik buat tapi tak jadi seperti yang mak buat. So keesokkannya dia datang lagi kerumah dengan bawa besen, tepung dan segala kelengkapan membuat apam beras. Dia buat mak saya serba salah, dia paksa mak saya ajar dia buat apam beras depan dia. Sejak tu mak saya pesan pada saya ' hormat hak orang meniaga....mereka cari duit dengan resepi rahsia yg mereka usahakan sendiri hasil dari susah payah". Anda juga boleh cipta 'ramuan rahsia' anda sendiri jika anda rajin mencuba. jika buat hari nie dan tak menjadi, cuba lagi lain kali cari mana silap kita.....mak saya kata ' kita buat dia, bukan dia buat kita' sbb tulah mak saya tak pernah halang saya bila saya nak memasak resepi yang pelik2 malah percaya tak kalau saya kata saya ada dapur saya sendiri kat rumah masa saya remaja supaya saya tak ganggu mak bekerja didapur. Mak saya tak pernah marah kalau masakan saya tak menjadi malah dia bagi duit lagi suruh beli bahan cuba lagi.


Sebab itulah saya amat menjaga hak orang meniaga. Mana2 resepi yang bukan milik saya dan saya tak paparkan resepinya.....tolonglah jangan minta. Terlalu ramai yang email mintak resepi yang saya tak papar siap bagi 'syarahan' bahawa tak elok kedekut ilmu dan ajar saya tentang pahala berkongsi ilmu.


Wah melalut pulak panjang pulak......oklah jom tengok dinner saya malam nie. saya bakar ikan cencaru nie...sedap bakar ikan cencaru yang masih segar, bestnya terutama kalau dapat makan dengan air asam. Oh ye ikan cencaru nie untuk 2 kali makan....wp sedap ikan segar tapi 'portion' kena jaga nanti lari had kalori.



Walaupun nampak tidak mengiurkan sbb tuan rumah tak ada bakat nak menghias elok2 dan masa tu dah pukul 6.30 pm so dah time dinner jadi dah tak kira gambar elok ke tidak....pakai snap aje tapi ikan cencaru bakar guna resepi nie memang sedaaaappp. Ini hasil try and error ok, kalau anda buat guna resepi nie dan nak tambah apa-apa silakanlah sebab saya suka orang kreatif dengan resepi....entah2 anda buat lebih sedap lagi.


Ikan cencaru bakar 2


Bahan-bahannya:-
  • 1 ekor ikan cencaru - agak besar, dibelah belakang dan dibersihkan

Bahan inti

  • 2 biji lada besar*
  • 1 biji cili padi - jika anda hendak pedas, jika tidak abaikan*
  • 3 biji bawang merah*
  • 2 biji bawang putih*
  • 1 biji buah keras*
  • 1/2 sudu makan udang kering, direndam sebentar*
  • 1/2 sudu makan asam jawa + sedikit air = dapatkan jus pekat*
  • 1/2 sudu makan rempah kari*
  • 1/2 sudu teh gula (ini ikut selera anda, saya nie jenis kurang manis)*
  • garam secukupnya*
  • sedikit minyak
Cara-caranya:-
  1. Ikan cencaru dibersihkan dan dilap dengan tisu masakan supaya lebihan air diserap dan benar2 kering
  2. Bahan yang bertanda (*) dikisar halus atau ditumbuk sehingga lumat. Setelah selesai, lumur pada keseluruhan ikan dan masukkan lebihan inti kedalam belahan ikan. perapkan dalam 1/2 jam atau lebih.
  3. Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak
  4. Masukkan ikan dan bakar selama 6-7 minit kemudian terbalikkan bahagian yang satu lagi dan bakar lagi selama 6-7 minit. Tutup kuali dan guna api perlahan supaya ia masak merata.
  5. Angkat dan hidangkan


Saya makan ikan bakar bersama sayur bayam goreng sempoi. Tengok lada besar langsung tak ada. Bubuh apa yang ada saja lah....tak perlu remeh2 yang penting sedap jugak.

Ini nasi kukus.Nasi nie untuk 2 kali makan ye sbb ia melebihi 1/4 cawan. lebihan nasi nie saya simpan untuk buat nasi goreng esok for dinner. Kesiankan orang bujang nie, nak masak dalam periuk nasi tak berbaloi sebab sikit sangat....so kukus lah yang paling berkesan. Untuk kukus, rendam 1/2 cawan beras selama 2 jam dan kemudian masukkan dalam bekas kukusan dan tambah 1/2 cawan air dan kukus selama 30 minit. So anda boleh kukus dengan nisbah 1: 1 iaitu 1 cawan beras bersama 1 cawan air dan seterusnya.


Ini kuah laksa yang saya buat dengan ikan sardin segar.....bestnya lunch esok makan laksa. Saya tengah rendam laksa dan kukus pagi esok sebelum gi ofis.


Ini kacang hijau yang saya rebus untuk buat talam kacang hijau. Kacang hijau tu dah lama bebenor dalam almari....risau rosak. tengah mood memasak kan so buat ajelah atleast ada reseki kawan-kawan saya kat ofis esok.

2 comments:

ozzyorange9768 said...

salam,
saya suka nasihat mak awak tuh..benar2 sedang mencari alasan itu hal sebegitu. terima kasih..

ikhwanassoib said...

x salah pn brkongsi ilmu...wlupn resepi same,klau Tuhan dh tentukn rezeki tu utk kite,ttap utk kite...idea n kpandaian kite tu pn Tuhan jgk anugerahkn....