Thursday, December 23, 2010

Talam Jagung




First time saya bersetuju untuk menerima tempahan. Ini adalah tempahan kuih pertama yang saya buat, inipun sebab my ofismate tak sempat order kuih dari luar. hari nie ada 'operasi luar' so selalunya kami akan mengambil sarapan berat sebab selalunya kami tak tahu pukul berapa tugasan kami akan habis kadang-kadang sampai jam 3 petang baru kami lunch. Jadi heavy breakfast memang terpaksa ambil. Kerani akan order makanan dan kuih untuk sarapan, semalam dia tak sempat order kuih so dia mintak saya tolong buatkan.


sebenarnya itulah salah satu sebab mengapa badan saya mudah naik. Tugasan saya menyebabkan waktu makan saya tidak menentu. kami memang terpaksa ambil sarapan berat setiap kali ada 'operasi' sebab ia perlu kerana tugasan kami kadang-kadang berlarutan sehingga melepasi tengahhari dan kami tidak boleh berhenti sehingga ia selesai. Bila dah makan lunch lewat kadang2 jam 2.30 atau 3 petang, maka selalunya saya akan mengambil makanan dalam kuantiti yang banyak sbb terlalu lapar. kebiasaannya bila selesai tugasan, pegawai yang incharge akan bawa kami makan direstoran yang bagus2. Inilah perkara-perkara yang menyebabkan pengambilan makanan saya tidak seimbang dan sebenarnya ia sentiasa 'menakutkan' saya. Bila kekedai makan selalunya saya amat bermasalah untuk mendapatkan healty food terutama jika dah lewat waktu lunch. inilah sebab utama mengapa badan saya mudah naik.


Sepulang sahaja dari ofis, saya singgah supermarket beli barang2 yang diperlukan. saya terfikir untuk menyediakan talam jagung sebab ia paling senang hendak dibuat lagipun boleh disediakan malam dan dibawa ke ofis keesokkan harinya. saya bawak sekali dengan dengan tray sbb kat rumah nie langsung tak ada bekas yang muat kuih tu.



Harap maaf sebab resepi tidak disediakan sebab resepi nie bukan milik saya dan ia kepunyaan Chef Asma dan beliau masih mengunakan resepi nie untuk mengajar.

2 comments:

Am (Flora Heights) said...

salam bdraia, apa pun cntik talam jagung tu, licin dan mulus jer prmukaan dia. apa pun thaniah sbb dh brjaya juga slim kan badan..dh makin cntik nmpknya ya..!

ima said...

salam bdaria,mmg sedap nmpknya talam ni..boleh share resipi di email sy : awalaki.2@gmail.com
tq..