Saturday, January 22, 2011

Dah dapat kunci rumah yehhhh

Semalam saya ambil cuti sehari untuk uruskan hal rumah baru. Minggu lepas saya call PKNS tanya berkenaan dengan bila nak dapat kunci rumah. Pegawai yg jawap call tu kata surat ambil kunci dah dihantar seminggu lalu. Pelikkan... surat dah hantar seminggu tapi saya tak dapat surat lagi. Saya kena sentiasa follow up dgn PKNS, kena call tanya bila nak hantar last bill pada bank, mrk akan tranfer call merata department sehinggalah sampai ke finance dept hanya kerana saya tanya 'boleh bagitahu bila agaknya buyer akan dapat kunci'. Finance dept jawap ' ohhhh kami dah hantar surat final cert pd lawyer bbrp hari lepas'. Saya pun tunggulah.....last2 sy dapat salinan surat final cert (sy call 16hb, dia kata dah pos beberapa hari lepas tp cop setem pos adalah pada 25hb). hebatkan......u akan dapat jawapan nie bila call PKNS. Kami dah post surat tu puan (dalam hati aku tak pos lagi....ko tunggulahhhhh).



Oleh kerana saya masih tak dapat surat untuk ambil kunci, jumaat saya ambil cuti dan pergi ke pejabat PKNS sendiri. Settle semua bayaran air, deposit dan segala macam lagi....akhirnya dapatlah surat kebenaran ambil kunci. Serabutnya pejabat mereka.....pergi satu pejabat disurah pergi pejabat lain. Sampai pening kepala saya cari pejabat yang betul......sepagi kat sini. Petang pulak gi ambil kunci kat kat tapak site dan kemudian dpatlah tengok rumah saya for first time. Terujanya!!!!!. Ini rumah kedua yang saya beli. 10 tahun lepas saya beli rumah teres 2 1/2 tingkat dengan harga RM165 ribu. Bila dapat kunci sahaja saya terpaksa jual rumah tersebut pada harga yg amat rendah sehingga saya rugi terukkk...terpaksa. Ini rumah kedua saya....dibeli dengan harga RM218 ribu tapi hanya apartment berkeluasan 986 kaki.

Pada petang semalam jugak saya cari kontraktor untuk pasang grill untuk semua tingkap dan pintu utama. Tak susah sbb banyak sungguh kontraktor yang berkeliaran kat bangunan tu. Pergi beberapa rumah tengok kerja mereka dan tawar serba sedikit price akhirnya dapatlah satu kontraktor untuk pasang grill dan awning. Untuk kitchen kabinet saya dah tempah kontraktor lain. Hari nie pulak nak gi survey cari lampu dan peralatan elektrik dan peralatan rumah yang lain. Agak menyeronokkan jugak handle sorang-sorang macam nie.


Ada pulak tiang kat tepi singki nie, ia dah merosakkan design kichen kabinet saya dan menyempitkan ruang dapur yang memang sempit nie. Tak ada peluanglah nak buat 'pulau', frust sangat sbb saya memang suka design yg ada 'pulau'.

Ini pulak toilet ditandas dalam bilik tidur utama. Ok jugaklah dia pakai tandas jenis nie sbb saya tak perlu pergi beli mangkuk tandas yg lain.


Ruang tamu saya, lepas pasang grill kenalah cari langsir pulak. Banyak betul duit nak pakai bila masuk rumah baru. Congak2....semalam sahaja dah habis RM1000 utk bayar segala mana deposit kat PKNS, RM2350 untuk grill dan awning, RM500 utk deposit renovation. Hari nie pulak nak gi beli lampu dan kipas serta air cond. Nampaknya dalam tempoh 2 bulan selepas nie makin berkuranganlah entry2 masakan saya sbb semua barang2 kat dapur rumah sewa nie nak kena masuk kotak. Akhir Feb saya akan pindah masuk selepas siap kitchen kabinet.



1 comment:

yana said...

erm...saya pon sama gak...kater dh pos surat ....rupa nyer tipu jerk...then bila i amik surat ambil kunci tuh....i tnay rebet bila nak dapat...die kater dlm masa sebulan....tp dulu masa mula2 booking kater dapat skali ngan surat amik kunci tuh...uis...pening...masa booking janji manis...skang nieh hampeh...