Sunday, January 30, 2011

Pilih langsir

Saya nak maklumkan bahawa alamat email saya iaitu bdaria10@gmail.com telah diserang virus dan blog saya yang mengunakan email bdaria10 juga telah ditutup oleh sistem. Oleh itu blog semangkuk sup dan secawan kopi sudah tiada lagi. Kepada rakan-rakan yang selalu mengemail saya dialamat email diatas......saya akan berikan alamat email baru saya. Sebenarnya sudah lebih seminggu saya hadapi masalah dengan alamat email tersebut.....banyak email yang saya tak dapat baca. Saya risau jika facebook saya juga akan ditutup sbb facebook tersebut guna alamat email bdaria10.

Sejak saya dapat kunci sehingga hari nie, saya terlalu sibuk.....sibuk kesana kemari mencari barang2, peralatan, kontraktor dll. Semalam saya rasa terlalu penat.....dan rasanya saya tak boleh handle seorang diri. Saya call adik lelaki saya minta dia datang tolong saya. Rupanya bukan senang nak pindah rumah baru.....banyak kerja tambah pulak saya handle seorang diri.

Proses pindah rumah ini banyak memberi pengajaran dan ilmu baru. Perkongsian pengalaman blogger2 dialam maya amat membantu terutama bagi saya yang langsung tiada pertolongan dari sesiapa. Banyak blog2 yang bagus ditemui semasa saya cuba mendapatkan maklumat berkaitan hal-hal rumah baru. Oleh sebab itulah saya akan catatkan pengalaman yang saya tempuhi untuk dikongsi bersama.....mudah2 cerita saya dapat membantu orang lain pula.

Semalam, saya sepatutnya berjumpa dengan seorang tukang jahit untuk ukur, jahit langsir, pasang rod langsir tapi saya terpaksa batal sebab secara tiba2 adik perempuan saya call mengatakan dia ada di KL. Dia ikut suaminya yang bertugas dan minta saya ambil dia di hotel. Dia teringin nak ke Ikea. Jam 12 pula barang2 yang saya beli di Harvey Norman akan sampai so pagi2 lagi saya bawa adik saya ke Ikea dan harap diahabis shopping sebelum jam 12. Tapi biasalah perempuan kan, first time pulak gi Ikea maka jam 11.45pagi pun belum siap lagi. Saya dah asyik tengok jam saja.....hai banyak lagi ke. Tiba2 call masuk, driver HN dan sampai kat umah.....oppppsss awalnya janji jam 12 hingga 3 petang. Saya tinggalkan adik saya dalam Ikea dan terus drive ke rumah baru. Sesampai kat umah dan 12.15 tengahhari, tengok muka driver HN tu masam mencuka. Marah sungguh......bukan salah saya dik oiiiiii. Petang jumaat seorang pekerja HN call saya "saya nak beritahu puan yang barangan puan kana dihantar dalam jam 12 sehingga 3 petang" saya tanya dia "boleh bagitahu masa yang tepat tak sbb itu rumah baru...saya tak duduk situ". Dia jawap "puan tanyalah driver lori" dia terus letak phone. Sistem customer services negara kita memang berada ditahap yang amat buruk........ini syarikat swasta kalau kerajaan huhhhhh tak payah cakaplah.....masing2 tahu sendiri sebab ia pun berlaku pada anda jugak bukan saya seorang.

Inilah peti ais dan mesin basuh yang saya beli semasa offer sales HN baru-baru nie. Dah sebulan lebih beli tapi mintak dia simpan dulu jangan hantar lagi sebab rumah belum dapat kunci.


Abaikan pasu dan pokok atas peti tu, pasu tu tgh offer kat Ikea.....pokok buluh tu hy RM3.9 so saja beli. letak atas peti ais sbb itulah saja tempat yg boleh diletak.


Pagi nie pulak, saya pergi ke Kedai langsir Tewah, Tesco Shah Alam untuk tengok kain2 langsir. Saya dah pergi ke Macy.....mahal sangat tak mampu nak beli lagi. Banyak lagi duit nak pakai so kena berjimat sikit supaya semua barang boleh dibeli ikut peruntukan. Saya banyak tenguk forum2 yang membincangkan hal kain langsir nie kat internet.....mereka kata kain di Tewah murah dan agak berkualiti.




Rumah baru saya banyak tingkap lebar begini. Ini tingkap dalam bilik utama dan tingkap ruang tamu juga mempunyai 4 panel begini. Untuk menampakkan ruang besar.....langsir perlu labuh sehingga ke lantai. Bila nak beli kain langsir anda perlulah tahu banyak mana nak beli, berapa kos akan terlibat, cukup tak dengan budget anda. Saya dapat maklumat berguna nie dari blog ini
. Contoh pengiraan mudah diberikan seperti berikut:-

Contoh pengiraan untuk langsir jenis French Pleat.



Formula adalah darab dua (x2
) - Bermaksud lebar rail dikalikan dengan dua. Gandaan dua untuk menghasilkan kedutan sekata. - Langsir yang cantik terletak pada formula kiraan yang betul - Tidak terkecuali teknik menjahit yang betul.


contoh kiraan untuk lebar rail 60inci labuh 78:-


60 x 2 = 120inci


120inci perlu dibahagikan dengan lebar bidang kain. (terpulang pada bidang kain yg puan2 beli, cth 54inci, 60inci, 110inci). contoh kita ambil bidang kain 60inci

120inci bahagi 60inci = 2 bermakna 2 keping (bidang) diperlukan.


Untuk mengetahui meter kain yang perlu dibeli
.


(amat penting untuk memudahkan proses membeli fabrik yang diperlukan)


78inci + 10inci (basi jahitan) menjadikan 88inci


88inci x 2 (keping kain yg dikira diatas tadi) menjadikan 176inci


Di bahagikan pula dengan 39inci (bersamaan 1 Meter) 176 bahagi 39 = 4.5m
(ini bermakna 4.5m kain yg perlu dibeli untuk ukuran seperti diatas).



Ini pula tingkap untuk bilik ke dua dan ketiga. Tingkap tiga panel.....memang banyak sungguh nak pakai kain. Semasa di Tewah saya hanya beli kain langsir untuk tingkap ruang tamu dan bilik utama sahaja. Untuk kedua2 tingkap nie saya dah habis RM434. Tu baru 2 tingkap.....belum upah lagi....belum beli rod langsir lagi....fuhhhh peluh keluar menitik bila fikir bab duit nie. Oh ye gambar blur sikit sbb semalam kan seharian hujan.....kat luar tu tengah hujan lebat, gambar pun blur je.


Tips untuk anda: Untuk jimat bagi lebar ukuran tingkap dalam 98 hingga 110, anda cuba dapatkan kain yang berbidang 120 inci. Ini bermakna anda hanya guna 2 keping sahaja. Harga satu meter bidang 120 inci adalah RM28.50 @ RM22.50(yg sy pilih) sedangkan kain bidang 60 inci juga berharga dalam lingkungan RM18-28.50 semeter (bagi kualiti yg sama, ada jugak yg murah tapi saya pilih count thread 150 supaya langsir jatuh dengan cantik). Kalau pakai kain bidang 60 inci anda kena guna 4 bidang so mahallah langsir anda sbb banyak pakai kain.


Kat Tewah juga ada tawarkan menjahit langsir tapi workmanship dia kurang kemas. Kita dapat tengok dari contoh2 langsir yang dipamerkan. Saya ada mintak dia kira berapa upah jika saya nak jahit langsir untuk 2 tingkap lebar 98 inci dan tinggi 112 inci....upah dekat RM230 (ini bukan yang berscalop2 tu ye.....yang stail french pleat tu je). Terasa sayang duit sbb kat umah kampung, saya yang jahit langsir sendiri. Jika tengok warna cat dinding.....saya tak suka kuning air......saya nak putih bersih, nampaknya kena cat balik dinding tu.



1 comment:

noradzlina.kamdani said...

info yg sgt berguna sbb lin xpernah beli kain langsir...xpernah nk amik kisah sbb slalunye ibu yg jahitkan langsir..