Monday, February 21, 2011

Cerita pindah rumah baru part 4

Kita sambung lagi cerita pindah rumah baru nie. Hari sabtu memang saya demam teruk. Saya cuba bangun pagi tu tapi tak boleh........hanya mampu pergi ke toilet dan sembahyang dan lepas tu sambung baring semula. Sepatutnya pada pagi sabtu saya hendak pergi ke Warehouse Sales Egyptian Cotton Bed Sales...nak tengok fitted sheet, towel dll. Terlepas saya nak beli fitted sheet yang cotton 1000 thread counts dengan discount 70%.....dari harga RM1320 boleh dapat RM396, hotel quality bath towel dari harga RM147 turun ke RM43.90.


Saya tidur semula sehinggalah dengar deringan SMS dari telefon saya. Tukang jahit langsir call bagitau yang langsir dah siap dan tanya saya samada nak beli sekali rod railing dan aluminium railing dari dia. Kalau nak dia akan ambil dari workshop. Baca saja sms dia....saya reply balik katakan yang saya tak beli rod langsir dan railing langsir dari dia. Sebelum saya buat survey, saya fikir nak mudah dan tak nak fikir banyak so saya cadang nak upah jahit langsir, beli railing dan upah pasang sekali. Saya confirm dengan tukang jahit nie untuk buat semua tu dengan dia tanpa tanya dulu harga railing dan rod (my mistake here). Bila dia bagitau yang kos untuk sekaki aluminium railing adalah RM5, wooden rod adalah RM15 sekaki maka saya ingat dah murah sebab sebelum nie saya ada ambil harga dari seorang tukang jahit dia caj aluminium railing RM7 sekaki dan wooden rod RM18 ringgit.


Bila saya buat blogwalking selepas saya 'buat janji tersebut', barulah saya tahu bahawa kos aluminium railing tu hanyalah RM2.50 sekaki. Memikirkan bahawa saya dah berjanji maka saya teruskan jugak dengan harga yang diletakkan. Itu sikap saya....bila terpaksa buat pilihan antara janji dan duit, saya pilih janji....saya tak boleh mungkir janji (my fren geram dgn saya pasal nie tp ini sikap saya). Bila sms dia tanya samada saya nak tak aluminium dan wooden rod tu maka sudah tentu saya jawap 'tak nak' sebab maksudnya dia belum beli untuk saya dan dia tidak ada kerugian bila saya 'break the promise'.


Saya gagah jugak bangun dari katil dan terus mandi untuk pergi ke kedai hardware. Saya tak pernah drive sampai ke Wangsa Maju so saya guna GPS untuk kekawasan nie. Kenapa jauh bebenor saya cari kedai hardware....sebab kat sini dikatakan harganya agak murah so pergilah kat sini. Dengan bantuan GPS saya drive mengikuti jalan pencala link dan masuk Duke menghala ke Ampang. Sampai kat tol, GPS arahkan masuk kat simpang kiri ke Air Panas. Sampai kat bandar kecil Air panas, Gps bagi arahan masuk simpang kecil diantara rumah-rumah kedai kayu. Dalam hati saya biar betul GPS nie....ke GPS nie dah bengong...ada ke dia suruh masuk kat lorong belakang kedai yang kecik dan sempit tu. Mula-mula saya tak ikut....dan cuba cari sendiri tapi kemana entah saya meraban pergi. Akhirnya saya putuskan untuk ikut jugak GPS, buat u-turn dan masuk balik ke lorong kecik tu sampailah masuk ke jalan yang dah tak berturap dan kiri kanan penuh dengan lalang. Kawasan tu tak ada orang lalu pun...hanya kereta saya saja dan jalan kecil tu hanya muat satu kereta nak u-turn tak boleh. saya tawakal jugak dan teruskan sampai hujung....jumpa kilang kuari yang tidak bersainboard....akhirnya saya tarik nafas lega bila nampak jalan raya. Gps beritahu dah sampai destinasi kat sebelah kiri.....rupanya itu jalan shortcut ke Wangsa Maju....hebatkan GPS nie.


Saya sampai ke kedai Suen Lee Hardware. Kat sini saya beli aluminium railing dengan harga RM2.80 sekaki termasuk assesori. Wooden rod dengan harga RM8.50 sekaki tapi oleh kerana saya nak 9 kaki maka tak cukup. Saya tukar kepada Rod bukan kayu dengan harga RM6.00 sekaki. Jom tengok berapa saya saya jimat disini.


Pemasangan aluminuim railing untuk ruang tamu dan 3 bilik. Kontraktor caj RM450 untuk harga aluminium railing dan upah pasang.


Kedai jahit langsir (saya mintak harga untuk ruang tamu dan bilik utama sahaja)


Tukang jahit 1

Aluminium Railing RM7 x 18 kaki = RM126

Wooden Rod RM18 x 18 kaki = RM324

Jumlah kos = RM450


Tukang jahit 2

Aluminium railing RM5 x 18kaki = RM90

Wooden Rod RM15 x 18 kaki = RM270

Jumlah kos
= RM360


Beli sendiri

Aluminium railing RM2.80 x 18 kaki = RM50.40

Wooden Rod RM8.50 x 18 kaki = RM153.00

Tol = RM 4.00

Minyak kereta = RM10.00

Jumlah kos = RM217.40


So anda boleh lihat berapa banyak yang kita boleh jimat jika kita buat sendiri. Bila kat kedai tu saya tengok harga peralatan bilik mandi. Ingat tak saya ada cerita yang saya pergi beli barangan peralatan bilik mandi....kat sini harganya beza RM10 dari harga yang saya beli. Saya dah rugi hampir RM80 untuk item2 yang sama. Jika anda baru nak pindah rumah baru bolehlah jenguk kedai nie.


Siap bagi kupon cash lagi bagi setiap belian RM100 keatas dan dapat member kad bila beli RM50 keatas.


Dia ada blog ada boleh ke sini untuk dapatkan alamat kedai nie iaiatu http://suenleesb.blogspot.com



Oleh kerana saya beli aluminium railing sepanjang 9 kaki sebanyak 2 batang maka tak boleh masuk kat dalam kereta vios saya. Pekerja kedai nie telah ikat aluminium rod tu kat tepi kereta saya. Satu ikatan kat cermin sisi dan satu ikatan lagi kat tempat pemegang pintu di pintu bekanag kereta. So saya drivelah kereta dengan aluminium rail panjang kat dinding kereta, paling risau bila ada motor lalu kat sebelah kiri jalan sbb cermin sisi kiri dan ditutup dgn rail. Mujur saya masuk Duke lepas tu masuk Pencala Link so terlepaslah dari ikut jalan2 yang sempit dan banyak motor. Oleh tu bila nak beli railing panjang macam nie kenalah fikir balik macam mana nak bawak balik.....besar ke kereta tu.....kalau kancil macam mana ye?.

4 comments:

Anonymous said...

Assalam..best baca entry awak..kebetulan,sy pn tgh reno umah baru & shoping brg2..byk info bguna..kdg2 rasa mcm nk ikut je awak klu shoping..hehe

Anonymous said...

Terima kasih kerana beritahu ttg kedai hardware ni..klu tidak sy ditipu oleh kontraktor yg sy bercadang nak upah pasang dan beli rel langsir..wpun sy duduk di wangsa maju tetapi sy pun tak tahu ttg kedai ni sehinggalah sy terbaca entry ni..

Anonymous said...

Terima kasih kerana beritahu ttg kedai hardware ni..klu tidak sy ditipu oleh kontraktor yg sy bercadang nak upah pasang dan beli rel langsir..wpun sy duduk di wangsa maju tetapi sy pun tak tahu ttg kedai ni sehinggalah sy terbaca entry ni..

Anonymous said...

Saya mengalami hal yg sama bab bawa railing panjang..tp di Jln Ipoh tak jauh dari rumah..harga mahal sikit RM4.00 sekaki..surf internet juga..KLAKAR..saya boleh bayangkan dua railing both side kereta..;)