Saturday, February 26, 2011

Cerita pindah rumah baru part 5

Sorrylah ye....entry masakan tak boleh dibuat lagi buat masa nie. Dapur pun belum ada lagi. Kitchen kabinet baru pasang bahagian badannya sahaja tapi table top belum pasang lagi....tap singki belum pasang dan dapurpun belum pasang so tak taulah bila nak boleh guna....tambah pulak saya akan mula kursus hari isnin nie dan kontraktor tak boleh datang buat kerja. Tadi kontraktor call nak pasang table top hari selasa nie tapi saya pulak outstation so tunda hari sabtu minggu satu lagi. hmmm nampaknya makan roti cicah milo ajelah tiap2 malam.

Dalam proses perpindahan....walaupun kita rancang macammana baik seklipun akan tetap ada perkara-perkara yang kita akan tidak puas hati. Dalam proses pindah nie ada dua perkara yang berlaku.

Yang pertama ditipu oleh transporter. Saya dapat no telefon lelaki Inxxx nie dari seorang kawan yang pernah guna service dia. Husband dia yang berurusan so tak adalah perkara ini berlaku kat dia. Saya call mr J nie, saya tanya dia berapa caj lori 3 tan....dia kata RM200 dan RM60 bagi seorang pekerja. Ok saya setuju dan minta 2 orang pekerja. Jadi anggaran kos adalah RM320 lah kan. So pagi sebelum barang diangkut saya ke banklah keluarkan duit. Saya keluarkan dalam RM700 sajalah (psstttt...itu ajepun duit yang tinggal....dah licin dalam akaun bank khas utk rumah). Janji dalam pukul 10 pagi....so Mr J pun sampailah bersama 2 pekerjanya. Barang-barang saya hanyalah set katil bujang, sofa 2 + 3, build in oven, hood, build in hop, sinki, 15 kotak. Itu sahaja. Saya siap packing semua barang dan balut perabut dengan plastik. Tugas mereka hanya angkat sahaja. Oleh kerana saya duduk kat apartment maka saya tak nampaklah lori besar mana kan.....bila mrk angkat sofa, kotak2....pastu mr J bagitau saya "ok barang dah penuh lori......kita kena buat 2 trip nie". Saya terkejut "macammana boleh penuh....baru sikit u angkat....takan lori 3 tan dah penuh.....biar betu". Dia kata pada saya "bila saya cakap nak bawak lori 3 tan....saya cuma ada lori 1 tan saja....RM200 tu caj untuk lori 1 tan lah....kalau lori 3 tan saya caj u RM400". Kami bertekak kejap pasal nie....last sekali dia kata "kalau u tak mau angkat lagi ini barang.....oklah kita tinggal nie barang lah.....lu bayar untuk upah satu trip itu saja". Dalam keadaan ini.....apa pilihan yang saya ada.....jenis manusia nie memang kita tak boleh lawan bertekak sbb mesti kalah punya. So saya terpaksalah tambah 1 trip lagi so upah jadi RM350 (dia bagi diskaun RM50 kononnya) dan upah pekerja jadi RM160 utk 2 orang jadi saya kena bayar RM500.


Kejutan yang saya terima tak habis kat situ.....satu lagi kejutan. Saya upah lelaki nie untuk pasang rod dan railing langsir serta kerja2 drill yang lain. Dia nie salah seorang pekerja jabatan kami tapi pangkat rendahlah kerani am sahaja....so dia nie cari duit lebih dengan buat kerja2 drill. Oleh kerana ramai kawan2 upah dia so saya pun ambil dialah untuk kerja2 drill nie. Mula2 nak suruh adik lelaki saya buat tapi tiba2 dia pulak dapat panggilan kerja so kenalah upah orang. lembabnya dia nie buat kerja tuhan sahajalah yang tahu.....saya tunggu dia seharian untuk siapkan pasang rod dan railing bagi 4 tingkap.....ye puan-puan/adik2 sekelian.....untuk 4 tingkap saya kena tunggu dari pukul 10 pagi sampai 5 petang......lihatlah betapa slownya dia bekerja.


Kalau dah kerja slow nie hasilnya baik ke????.....kejap saya lap air mata...kesat hidung jap. Hasil kerja dia teruk yang amattttttttt......berlobang dinding rumah saya sbb drill 2 @ 3 kali, salah 'teneng' @ salah anggar jadi rod saya senget....bila saya tegur senget dia tebuk lubang lain pulak. Bila pasang langsir....langsir tersingkat. Saya pejam mata pasai langsir singkat nie sbb tak nak dia tebuk lubang lagi kat dinding tu. Jam dah 5.30 petang so dia minta sambung lain hari untuk sambung buat kerja2 yang belum siap.....saya bagilah kunci rumah untuk dia datang siapkan kerja. Oleh kerana dia buat kerja sampai petang.....saya nie sanggup gi kedai beli nasi berlauk ayam kampunggggg....RM8.50 x 3 sbb dia bawak 2 orang anak lelaki dia untuk bantu.


Lepas dia balik saya pun pergilah check railing yang dia pasang.....ooopppps railing Ikea dipasang tak betul, vertical blind dipasang terbalik so saya sms dia bagitau. Hari saya pindah, dia datang semula untuk sambung kerja. Bila saya sampai kat rumah baru bersama lori, saya tengok dia dan anak2 dia ada dalam rumah tengah pasang peralatan dalam bilik air. Saya tak tengoklah kerja dia sebab nak gi semula rumah sewa untuk ambil barang satu trip lagi.


Bila trip ke 2 sampai dalam jam 3 petang dan barang2 semua dah diangkut masuk dalam rumah....saya dah bayar 'penyangak' tu maka saya duduk termenung kat sofa sbb memang geram dengan apa yang berlaku. Dia pun datang kat saya " saya dah siapkan kerja puan.....nie bil saya". Sekali lagi rasa macam nak luruh jantung saya....semua sekali RM260. tuan-tuan dan puan-puan....baki duit dalam dompet saya hanya ada RM200......panik kejap. Saya mintak diri ke bilik kononnya untuk ambil beg.





Saya cuba cari balik sampul duit raya yang saya dah buang dalam plastik sampah tapi teringat nak ambil semula sbb tengok sampul tu tertutup rapat....rupa2nya sampul duit raya tu mengandungi note RM50.....jadi saya ada extra RM50, saya selitkan kat dalam beg baju. Ok sekarang dah ada RM250.....mana nak cari RM10 lagi......saya cari kotak yang ada duit2 siling yang saya jumpa masa mengemas rumah. Mujur saya ingat kat kotak mana saya letak.....so saya ambil duit 50 sen sebanyak 20 keping. Bila dah cukup.....saya keluar dan bayar kat dia. Saya dah tak check kerja dia sebab 'serabut' sangat dengan kejutan demi kejutan yang saya terima pada hari itu.


Bila malam......baru saya perasan para kaca dalam bilik air dipasang terbalik. Bahagian kaca belah atas dan besi dibahagian bawah (terlupa pulak ambil gambar). Jam dinding dipasang hampir kat siling so bila nak tengok jam saya kena mendongak.......masa nie saya dah naik angin. Saya sms dia.....'datang baiki semula para kaca nie.....u pasang terbalik". Esok malamnya dia datang baiki para kaca cermin bilik air saya.....jam dinding tu saya biarkan dulu sebab nanti berlubang pulak dinding rumah saya. Dia bukan nak tampal balik lubang tu.





Inilah duit yang menyelamatkan saya......note RM50 yang hampir saya buang dalam plastik sampah. Paket duit raya yang tak habis tahun lepas kot......saya ingatkan kosong......mujur tergerak hati nak bukak semula.....kalau tak hilang RM50 nie.


Inilah para kaca setelah dibaiki semula. Pelik saya bila dia kata dia tak pernah tengok para kaca nie so sebab tu dia tak tau nak pasang.



So bila pindah rumah nie bukan sahaja duit mengalir macam air tapi juga perkara-perkara macam nie boleh berlaku tak kiralah kita berhati-hati macam mana pun. Ia pengalaman buruk yang saya hadapi......masa nie mengalir air mata saya sebab terlalu letihhhhh dan rasa amat teruk.

6 comments:

Zainab Amir said...

pasang railing pun smpi Rm26..uish..mahal 2..org yg kenal pun kena tekan...klu dia x kenal cmne la agaknye...

bdaria said...

To Zainab Amir,

Bukan RM26 tapi RM260 untuk semua kerja2 drill yang dia buat. Pasang penyangkut besi dia caj RM10. Tak apalah setakat nie ajelah reseki dia dengan saya. Saya takan rekemenkan dia pada kawan2 lain.

haslinachehat said...

baca catatan awak buat nafas saya sesak..kalaulah awak boleh buat sendiri macam saya..senang sikit..apapun , saya makin menyukai catatan awak..

MEKAR said...

aduh..saya rasa "org-org" tu semua nak mengenakan awak sbb bila tgk org perempuan diorang ni terlebih berani.

iddin said...

saya suka entri yang ni...cerita realiti manusia...huhuhuhu..

TEJ Hardware said...

Kami menyediakan servis memasang rail langsir
Hubungi
TEJ Hardware
03-89252472 / 06-7921370

http://tejhardware.com