Thursday, February 17, 2011

Mihun Goreng Taucu


Ini adalah hidangan untuk dinner saya semalam dan juga untuk lunch hari nie. Senangkan sekali masak untuk 2 kali makan.....alasan orang malas hahaha. Kat area ofis saya nie....kami semua menghadapi masalah untuk mendapatkan makanan yang sedap dan pelbagai. Ada peniaga kat building nie tapi uhhhhhhh tak payah ceritalah....banyak sungguh komen2 yang didengar dari semua staff berkaitan dengan kualiti dan kemahalan harga makanan....memang tak berbaloi bila beli. Kita tak kisah bayak mahal untuk makanan yang sedap tapi jangan sebaliknya. Sebab tu saya lebih selesa bawak bekal lagipun kan boleh kontrol kalori kalau kita masak sendiri.



Saya sempatlah masak hidangan mudah nie sebab petang semalam.......seperti biasalah pergi gym lepas habis waktu kerja. Waktu pagi agak kelam kabut sikit ambil pakaian gym so bila masa kat bilik persalinan di gym.....saya pun tukarlah baju kerja ke pakaian gym. Mak aaiiiii.....seksinya seluar akak...seluar tu jenis melekat kat badan dan baju t-shirt pulak agak singkat so nampak 'tak elok' sangat nak dipakai. Bila tengok kat cermin.....macammana lah saya boleh beli seluar nie dah lah mahal pulak tu. Tak sanggup rasanya nak keluar dari bilik persalinan kalau pakai seluar tu....so saya salin semula pakaian gym tadi dan pakai balik baju kerja....keluar gym. Tak pelah tak exercise petang nie dari dok tayang body. Sebab tu saya boleh balik awal ke rumah dan masak mihun nie.



Kalau anda jenis yang suka makan masakan yang ada tauchu...cubalah buat pulak mihun nie. Sedap jugak rasanya.


Mihun Goreng Taucu


Sumber: Majalah Rasa Mac 11


Bahan-bahannya:-

  • 200gm mihun-direndam
  • 2 sudu makan taucu
  • 100gm ayam cincang
  • 2 biji telur
  • 5 biji cili api
  • 1 ulas bawang merah
  • 1 sudu makan cili kering yang telah dikisar
  • 30gm kubis-dihiris (saya gantikan dengan daun kuchai)
  • garam secukupnya
  • 1 sudu makan sos cili (saya tambah)
  • 1/2 tsp gula (saya tambah)
  • Air secukupnya (saya tambah)

Cara memasaknya:-

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang dan cili kering kisar sehingga garing. Apabila sudah kering masukkan sedikit air. kacau rata
  2. Kemudian masukkan ayam cincang dan kacau rata
  3. Masukkan hirisan kobis, cili padi, taucu dan kacau sebati. Saya tambah sos cili dan sedikit gula. Rasa dahulu sebelum masukkan garam sebab taucu masin ye.
  4. Pecahkan telur dan kacau rata
  5. Masukkan bihun dan kacau sebati. Angkat dan hidangkan.

Nota:-

  • Saya pecahkan telur dan pukul sedikit dan kemudian goreng hancur terlebih dahulu dan ketepikan.
  • Tambahan air bergantung kepada kelembutan mihun anda. Jika masa rendam mihun sekejap maka air perlu dimasukkan banyak sedikit tapi jika direndam lama maka cukuplah sedikit sahaja sahaja. Agak-agaklah ye.

1 comment:

anon2 said...

hmm dah lame saye x makan mihun taucu. baru bace post ni. dah lame juga x tgk.