Saturday, March 5, 2011

Cerita pindah rumah baru part 6

Sorrylah kawan-kawan, tak ada cerita lainlah nak letak. Sampai akhir bulan Mac nie, memang blog nie akan jarang di update dengan entry masak-masak. Sekarang nie saya tengah belajar.....kena ambil kelas Undang-Undang, tiap2 minggu ada kuiz dan latihan dan Nov nanti Final Exam. Dah lama tak pegang buku dan menghafal.....rasa berat sangat kepala nak terima ilmu balik....rasa susah nak ingat kes2 law yang berpuluh-puluh untuk satu-satu topik. Bila dok masuk kelas dan kena study tiap2 malam macam nie.....bersemangat pulak nak ambik Master lepas nie....insyaallah. Sebab tulah dah tak ada entry masak-masak dalam blog nie sebab tuan blog nie kena duduk asrama dan masuk kelas.....pastu malam2 kena study sebab tiap2 minggu ada test.



So ingatan untuk anda yang baru nak buat kitchen kabinet......buat kerja2 plumbing dan wiring dulu ye sebelum install kitchen kabinet. Jangan jadi macam saya.....kontraktor kitchen kabinet saya lupa kot nak bagitau kena buat plumbing dulu....bila dah pasang kitchen kabinet baru dia suruh buat plumbing.....kan dah berlubang dinding kitchen kabinet saya.


Dalam memilih kontraktor nie.....saya bukan tak nak tolong bangsa sendiri tapi banyak sangat cerita-cerita negatif yang saya dengar dari kawan2 yang terkena malah saya dah terkena sendiri (entry yang lepas) maka saya malas nak nak upah kontraktor melayu. Tapi bila ada yang bagus maka saya akan war-warkan supaya anda tahu ada kontraktor melayu yang bagus dan mari kita sama-sama sokong mereka nie. Seharian hari ini saya dok tunggu dan tengok kontraktor nie buat kerja.....saya puas hati dengan kerja mereka yang kemas dan cermat malah upah yang dikenakan juga berpatutan.



Inilah hasil kerja dari kontraktor melayu yang saya amat-amat puas hati. Jika anda mencari kontraktor untuk membuat renovation kat rumah baru anda seperti kerja2 wiring, plumbing, painting, tilling malah mereka juga buat kerja2 hiasan dalaman seperti rak TV, kitchen kabinet. Saya sengaja tanya harga kitchen kabinet design macam saya dengan material yang sama.....mereka bagi tau dalam lingkungan harga RM5000++ yang mana lebih murah beberapa ribu dari harga yang saya perolehi. Ribu-ribu bezanya.....kalau saya jumpa syarikat nie awal-awal maka dapatlah saya buat kitchen kabinet bersama rak TV untuk ruang tamu dengan harga yang saya bayar kat Unity Design.






Inilah hasil kerja dia.....upah plumbing dan turunkan poin saluran paip kebawah sedikit dari yang disediakan oleh pemaju supaya sesuai dengan singki jika tak buat maka ia akan mudah tersumbat......bukan senang kerja nie sebab mereka kena pecahkan simen dinding untuk turunkan saluran paip....upahnya cuma RM200.


Ini pulak poin plug tambahan yang dipasang dekat dapur.......kemas sahaja kerja dia. Saya pernah tanya kontraktor lain mereka kata "ohhhhh.....kalau u nak tambah poin....kita kena pecahkan tile tu.....kami cadangkan pakai plug tampal yang besar tu supaya tak payah tebuk dinding", tapi kontraktor nie bila saya kata saya nak plug tambahan yang selari dan sama dengan plug asal, mereka jawap "ok...kami boleh buat". Kan senang tak banyak cerita......cantik pun cantik. Plug saya tu tak sama jenis sebab saya malas nak cari plug jenama ERA yang dipakai oleh pemaju.

5 comments:

K.Nor said...

salam bdaria, walau tak ada n3 masak2, k.nor tetap dtg tiap kali ada n3 baru ttg kisah pindah rumah.. seronok baca pengalaman masuk rumah baru ni.. boleh dijadikan panduan kan.. tq for sharing :)

Anonymous said...

hahaha..
tabik ler,
independent bagus gak
dulu blm kawin mmg saya buat semua,
jarang mintak tlg abg ker, adik ker ayah ker.
tp start kawin, semua saya suruh en suami buat.
klu dah emergency atau en suami xde kat umah, baru ler saya buat sdr.

Anonymous said...

salam, boleh saya tau name syarikat yg wat plumbing n wiring tu..nak gi tgk kitchen cabinet, tgh survey ni...

bdaria said...

Anonymous, mula dahulu memang saya masukkan nama kontraktor tu dalam entry nie, saya delete kemudiannya. Ada sebab mengapa saya berbuat demikian. Sebenarnya saya menyesal puji mereka terlalu awal sebab wp kerja bagus tapi timbul masalah selepas itu maka saya delete nama mereka. Harap maaflah sebab saya dah buang semua kad busines mrk.

Anonymous said...

salam,

saya pun tgh cari wireman yang bagus. sayang nya bila ada wireman melayu yang bagus tapi x dapat nak contact. saya pun tgh panggil unity design / patrick untuk buat kabinet kitchen rumah saya

Camna awak dapat contact number wireman melayu tu.ada kedai x?Kalau ada saya ingat nak pergi cari dia