Wednesday, April 27, 2011

Bubur Kacang Hijau durian

Hari nie apply cuti. Banyak urusan nak kena settle hari nie. Pagi nie berada kat Toyota Service Centre Subang Jaya. Kereta saya hanya digunakan untuk pergi dan balik kerja. kalau ada tugasan luar, kami guna kereta ofis.....jarang bawak kereta sendiri. Sebab tu mileage kereta saya rendah.....sekarang baru 35,0000 mile walaupun dah lebih 3 tahun. Dari service pertama, saya suka pergi kat subang jaya nie. kat sini serba lengkap, ada louge untuk menunggu, free wifi, TV untuk menonton dan yang penting secawan white coffee free dihidangkan kepada kita. Service kali nie agak mahal sikit sebab nak kena tukar batery, air cond dan macam-macam lagi. Anggaran dalam 800-900 akan melayang hari nie. Baru je dapat bonus sebulan, kereta dah tuntut bahagiannya. lepas nie nak kena pergi ke Puchong pulak sebab mak minta sponsor lampu dan kipas untuk rumah baru kat kampung. Nampaknya sebulan bonus tu bakal habis sekejap sahaja.




Oh ye....hari Sabtu nanti, adik lelaki saya akan melangsungkan perkahwinannya. kenduri di pihak perempuan akan dilakukan pada sabtu dan kenduri adik lelaki saya akan dilangsungkan bersama dengan adik perempuan saya pada awal bulan Jun nie. Sebab tulah mak besarkan rumah sebab kena sediakan 2 bilik pengantin. Cucu dia dah ramai sangat.....bila semua berkumpul....memang tak cukup ruang sampai kena bentang toto kat ruang tamu dan dapur.


Sementara tunggu kereta siap, saya masukkan entry masakan yang biasa nie. Bubur kacang hijau bersama durian, saya buat semalam. Bubur kacang hijau hanya menjadi kegemaran saya sorang saja......kalau balik kat kampung tak payahlah nak mengada-gada buat bubur nie nanti saya sorang yang kena habiskan. Bubur kacang hijau tak dapat sambutan. Jangan kata adik-adik saya, adik-adik ipar pun tak minat siap dengan anak-anak saudarapun tak minat....entah apa spesis yang tak makan bubur kacang hijau nie. Agaknya semua dah jemu bebenor dengan bubur nie....masa kecik-kecik dulu, kat tadika tiap-tiap hari dihidangkan dengan bubur kacang, bila besar sikit duduk asrama....asyik bubur kacang. Sebab tu mereka semua dah fobia dengan bubur kacang agaknya.







Tak payah resepilah ye....sempoi sangat nie. Rebus kacang hijau (bubuh sudu besi kat dalam periuk supaya kacang cepat empuk) sampai empuk pastu masukkan gula merah, pandan, santan, durian. Biarkan ia sebati dan betul-betul masak. Pastu masukkan lah sedikit garam dan tambah gula jika masih kurang manis.

1 comment:

ctiza said...

bagi sy bubur kacang sgt best. tambah durian lagi best amat!!