Thursday, May 12, 2011

Acuan kuih bakar/kemboja

Oleh kerana saya tidak berjaya mendapatkan bahulu pecah lapan bersama dengan kotak seperti yang disukai oleh mak saya maka saya bercadang nak buat sendiri bahulu. Mak saya ada simpan 50 biji kotak kosong untuk bahulu pecah lapan nie so saya cuma perlu buat bahulu sahaja kan. Sekurang-kurangnya dapat 50 bijipun cukuplah untuk diberikan door gift kepada rombongan pihak lelaki. Saya dah sediakan 500 dor gift dan adik saya yang kat perak tu juga dah sediakan 500 door gift. Jadi cukuplah kami kakak-kakak nie sponsor door gift.


Bila dah nak buat bahulu sendiri maka saya perlulah beli acuan bahulu kemboja atau acuan kuih bakar niekan. Mula-mula saya pergi cari kat Bake With yen. Oleh kerana hanya ada satu saja acuan kuih bakar kat rak maka saya beli satu sahaja lah.


Petang tadi lepas je balik dari pejabat, saya singgah kat Bagus Bakery Kota Damasara. Saya tengok acuan tu banyak kat rak tapi saya hanya beli dua sahaja sebab takut mahal dan saya tak ingat berapa harga acuan kuih bakar kat bake With yen. Dalam fikiran saya, kat Bagus nie selalunya akan mahal sikit dari BWY sebab tu saya ambik dua saja.


Bila balik rumah......terus ambik acuan kuih bakar yg dibeli dari BWY......dan inilah perbezaaannya.............


"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"





Harga acuan kuih bakar dekat Bake With Yen adalah RM15

"

"

"

"

"

"

"




tapiiiiiiiii kat Bages Bakery adalah RM10.60. Wahhhhhhh saya rugi RM4.40 untuk satu acuan. Banyak betul bezanya.


So saya tarik baliklah statement yang kata BWY lebih murah dari Bagus sebab ada yang murah dan ada yang mahal kat BWY. Mujur saya hanya beli satu saja acuan kalau banyak huhhhhhh rugi besar tu.

2 comments:

Lenny said...

Info sangat berguna...
mak mertua saya suruh cari acuan mcm ni... tapi sy tak boleh imagine... hehhehe... skrg bolehlah pergi cari dan hadiahkan kepadanya...
Terima kasih sekali lagi...

Fiza Nordin said...

as salam,1st time singgah sini google utk bahulu pecah 8.cadang2 nak buat sendiri buah tngan utk wedding anak buah bulan 12 nnt.persepsi sy juga sama mcm u, Bagus selalunya lebih mahal dr BWY tp lepas tgk perbezaan harga yg amat ketara tu, sy........ wow!!terima kasih atas info ini & resipi bahulu pecah 8 yg dikongsikan