Monday, July 25, 2011

Sup Ikan Haruan


Sabtu lepas saya balik ke kampung di pahang. Emak saya juga balik ke sana. Kali nie adik perempuan saya yg di perak datang dan bawa saya balik. Sesampai di kampung....puas jugak lah tahan telinga dengar mak membebel sebab buat operation tanpa bagitau kat dia. Dia minta adik saya pergi beli ikan haruan dan buat sup untuk saya. Wahhhhh terharu sungguh masa tu. Resepi sup nie simple je cuma lebihkan lada hitam dan halia sahaja....so tak perlulah tulis.


13 comments:

MEKAR said...

ikan haruan elok utk org yg baru lps operation. semoga cepat sembuh.

Amie said...

Assalamualaikum Bdaria,

memang ikan haruan sangat baik utk percepatkan sembuh & luka jahitan...

zanafahmi/PB said...

Assalammualaikum, baru lepas operate ke? dulu2 pun akak mkn ikan haruan masa lepas operate endometriosis, suami yg masakkan. Minyak dia bnyk kan?

Eena said...

salam....selalu skodeng blog bdaria. bdaria ade FB bleh add u in :)

CT NoArIzAh ArIs said...

Semoga kamu cepat sembuh..ngeri betul baca pengalaman org yg kena operate mata ni..takut lak sy...mkn ikan haruan selalu biar luka tu cepat sembuh.

bdaria said...

Salam Mekar, terima kasih.

bdaria said...

Salam Amie,

Masalahnya dah 2 minggu baru nak makan ikan haruan. Kat KL nie tak reti nak cari kat mana.

bdaria said...

Salam Zanafahmi,
Sup yg dimasak tu tak tumis minyak tapi bila sup siap...mmg banyak minyak. Bagi sy sedap je sbb mak yg masak.

bdaria said...

Salam Eena,

Ada....kat tepi kanan blog ada nama FB saya

Unknown said...

can someone please let me know where to buy ikan haruan in klang, selangor.

jimmykhew said...

di-mana dapat boleh beli ikan haruan di-klang, selangor

bdaria said...

Dear Jimmy,

Harap maaf sebab saya tidak dapat bantu anda buat masa ini. Hari selasa depan saya akan cuba tanya pada ofismate yang kenal pengedar ikan air tawar. Saya akan maklumkan pada u nanti.

pian said...

sesiapa yg mahu membeli ikan haruan,area sg buloh penghantaran free..luar kawasan sy akan cas mengikut jarak....so sape2 nk beli ikan haruan boleh la contact or sms no sy 0133077595/Pian...sy suke memancing di waktu lapang..so ade la simpan sikit2 ikan haruan...kalau nk tolong siangkan ikan tu pon bole=0