Friday, August 26, 2011

Cashewnut Ice-cream Cookies




Sebenarnya biskut nie dibuat pada hari ahad lepas tapi baru semalam dapat mencelupkan coklat dan mencantikkan rupa parasnya. Oleh kerana proses mencelup coklat dibuat malam maka tak adalah masa nak berhias-hias bagai untuk ambik gambar....ambik kemera murah saya tu dan terus snap biskut yang sedang 'dikeraskan' coklatnya kat atas redai (betul ke ejaannya).
Raya tahun nie saya banyak buat biskut guna resepi dari buku Festive Cookies oleh Chef Asma. Saya beli dah lama buku nie masa chef masih buat kelas kat BWY. Seorang rakan nampak buku nie kat atas rak buku selepas tu dia berkata "akak saya kata resepi dalam nie tipu....dia buat tak menjadi". Masa tu saya diam sahaja tak boleh komen apa-apa sebab tak pernah cuba tapi dalam hati, saya tak percaya. So tahun nie saya decide untuk cuba....

Alhamdulillah hampir kesemuanya menjadi elok kecuali resepi yang ini sahaja. Kita harus berhati-hati dengan buku masakan diluar.....gambar cantik tapi bila buat jadi lain sebab gambar dalam buku tu dicuri dari gambar orang lain. kadang-kadang kesilapan teknikal seperti tersilap taip yang tidak disengajakan......tersilap edit dan macam-macam lagi, sebab tu anda dan saya bertuah sebab kita ada banyak food blogger yang sanggup cuba dan kongsi resepi tu. Kita tak perlu bayar untuk ambil resepi nie cuma kalau ada yang bersifat 'good manner' maka blogger terimalah ucapan terima kasih.

Resepi biskut nie menghasilkan tekstur yang lebih kurang macam butter cookies, ranggup dan sedap. Makan sahaja tanpa coklatpun dah sedap....tambah lagi coklat maka lagilah sedap. Cashewnut Ice-cream Cookies
Sumber: Buku Festive Cookies by Chef Asma
Photo & Publish By resepidaria.com

Bahan-bahannya:-

Bahan A 120gm mentega(Jadikan ia 240gm)
120gm gula aising
1/8 sudu teh pewarna kuning telur


Bahan B
320gm tepung gandum
40gm tepung jagung
40gm tepung kentang
20gm tepung kastard
1/2 sudu teh serbuk penaik
50gm gajus-panggang &kisar

 
Hiasan:-
Kuning telur, coklat masakan hitam, starflakes(saya tak letak), coklat masakan hijau dan manik halus
Cara-caranya:-
1. Pukul mentega, gula aising dan pewarna kunig telur sehingga kembang
2. Masukkan bahan-bahan B dan gaul sebati sehingga menjadi doh
3. Rehatkan doh selama 15 minit dan canai, terap doh mengunakan penerap bentuk aiskrim
4. Susun didalam dulang pembakar, sapu kuning telur diatas permukaan dan bakar dalam ketuhar yang sudah dipanasakan pada suhu 150c selama 15-20minit
5. Sejukkan biskut dan double boiling coklat masakan dan hiasi dengan starflakes dan manik halus
Nota:-
- Sukatan bahan iaitu mentega adalah tidak tepat didalam resepi ini. Saya telah ubah kepada 250gm mentega bukan 120gm mentega.

1 comment:

noor said...

Terima kasih ...saya ingin nak mencuba pulak nampak cute sangat.