Sunday, October 31, 2010

Homemade Kway Teow Noodles


Dalam menu diet saya, untuk lunch selalunya menu ringan seperti beehon sup, kway teow, sandwich, baked chicken with salad, baked salmon with salad dll. Kalau nak beli kway teow kedai, selalunya terlalu oily sebab tu saya mencari di internet bagaimana nak buat homemade char kway teow.


Saya jumpa satu blog nie iaitu neckredrecipes.blogspot.com, homemade kway teow yg dibuatnya begitu cantik sekali siap diselitkan dengan video step by step proses nak buat kway teow. Nice blog. Macam nie lah baru dinamakan blogger yang kreatif dan ada kelas tersendiri.....bukannya curi entry & gambar blog orang lain lepas tu publish kat blog sendiri. Itu perbuatan orang pemalas dan tak guna. Nak buat kerja senang saja.....habis semua entry kat blog kembangcabe.blogspot dan separuh entry kat blog saya di ciplak oleh http://resepi.tipsone.com @ dia patut tukar nama kepada http://resepi.thiefNumberOne.com. Tak habis lagi marah saya hahahha


Saya rekemenkan kepada anda untuk mencuba resepi nie......memang bagussss betul resepi nie. Cantik je char kway teow.....memang tepatlah sukatannya. Saya belum goreng lagi sebab banyak bahan tak ada kat peti ais tu.


Oklah ini resepinya.....cuba tau jangan tak cuba, rugiiiii. Baik buat sendiri sebab tak ada bahan kimia dan kita tahu apa yang kita masukkan dalam makanan kita.

Homemade Kway Teow Noodles
Sumber: Sila rujuk disini
Foto and publish by resepidaria.blogspot.com

Bahan-bahannya (dapat 1/2 kg):-
  • 150gm tepung beras
  • 1 1/2 tbsp tepung wheat starch (tepung kanji gandum)
  • 2 tbsp tepung jagung
  • 400ml air sejuk (letakkan 2/3 ketul ais didalam air dan biarkan sejuk)
  • 1 tbsp minyak
  • 1/2 tsp garam

Cara-caranya:-

  1. Didalam bekas, campurkan semua tepung beras, tepung jagung dan wheat starch. Masukkan air sejuk/air peti ais dan gaul rata.
  2. Masukkan minyak dan garam. gaul sebati.
  3. Ketepikan bekas bancuhan dan biarkan selama 1 jam atau lebih
  4. Sediakan bekas pengukus atau steamer. Panaskan air kukusan.
  5. leserkan sedikit minyak pada setiap permukaan tray anda
  6. Hasil kway teow bergantung kepada tray anda.....saya guna 5 tray untuk kukus dan satu tray tidak menghasilkan kulit yang cantik sebab tray tersebut agak nipis. testing dulu yang mana elok.
  7. Kacau adunan tepung anda dan ambil 1/2 senduk dahulu dan tuang kedalam tray.....biar ia merata di permukaan tray, jangan terlalu tebal....agak2. Buat satu dulu lepas tu yang lain tu anda adjust sukatannya.
  8. Kukus selama 5 minit.
  9. Angkat tray dan letakkan diatas dulang yang berisi air supaya ia cepat sejuk.
  10. Tunggu sampai betul-betul sejuk dulu baru tarik keluar kulit kway teow dari tray.
  11. Gulung kulit kway teow seperti gambar dibawah nie
  12. potong dalam anggaran 1/2 inci @ terpulang kepada anda
  13. Buka gulungan kway teow dan letakkan dalam bekas.


Nota:
  • Tepung wheat starch anda boleh dapati dari Bakewithyen atau di supermarket. Masyarakat cina banyak guna tepung nie dalam masakan mereka seperti untuk buat dim sum. Tepung ini menghasilkan kulit kuih yang lutsinar.
  • Biar betul2 sejuk, baru tarik keluar kulit dari tray.
  • Jika anda lihat gambar di nombor 9, tray tersebut tidak menghasilkan kulit yang cantik. Kulit jadi sedikit berkedut dan melekat dan tidak licin. Testing dulu tray anda....jika hasil tak cantik, guna tray lain. lepas kulit dikeluarkan dan basuh tray tersebut dan lap bersih dan sapu sedikit minyak semula.
  • Minyak hendaklah disapu nipis dan rata.
  • Tray saya 4 segi sebab saya guna trio steamer. Cuba guna tudung periuk yg leper tu mungkin boleh buat jugak kot macam nak buat laksam.
  • Psstttt cuba buat lapisan nipis-nipis ye sbb kalau tebal tak sedap.

Week 3, weight in results

31hb October 2010. Hari ini adalah hari timbangan untuk minggu ke 3. meletakkan result timbangan untuk setiap minggu sebenarnya memberi sedikit tekanan kepada saya. Mesin penimbang memang saya simpan dan hanya bukak pada hari ahad sahaja...... agak risau sebab takut berat tidak turun minggu ini. Tekanan tersebut adalah dorongan kepada saya supaya sentiasa berusaha dan ingat matlamat saya.

Saya tak letak weight in results untuk bermegah tetapi ini adalah cabaran kepada diri saya....supaya saya tidak malu kepada anda jika berat saya tidak turun, atas sebab itu saya harus berusaha. Saya juga nak tunjukkan kepada anda semua bahawa diet bukan bermakna kita perlu berlapar......tapi makan dengan cara yang betul dan sihat.



Sebenarnya lutut saya masih sakit tapi minggu nie saya ubah latihan. Kelas yang melibatkan hentakan kaki seperti body step, body attack dan body combat....saya tinggalkan dulu buat sementara. Saya mula masuk kelas body vive....dulu saya selalu ingat body vive nie untuk orang baru saja tapi bila masuk baru saya tahu walaupun kelas nie slow tapi ia menumpukan excersice yang melibatkan small muscle. Untuk latihan kardio, minggu nie saya dah naikkan kelajuan dari 5.5km/hrs kepada 6km/hrs untuk 4 minit pertama dan 7.5km/hrs utk 1 minit selama 60 minit sehari. Alhamdulillah lutut saya boleh terima. Kelas pilates saya masuk untuk otot perut dan body pump untuk latihan beban.

Inilah resultnya.....saya berjaya turunkan 1 kg minggu nie. Alhamdulillah selama 3 minggu saya sudah berjaya turunkan sebanyak 3.6 kg.




Walaupun saya happy dengan penurunan berat badan pada minggu nie tapi tiada pengurangan pada ukur lilit waist so ia buat saya tertanya-tanya, masih kurangkah exersice yang perlu dilakukan untuk bahagian abdomen.

Perubahan yang saya rasa sehingga minggu ke 3 ini....seluar jean saya kena pakai tali pinggan begitu jugak seluar2 yang lain. Wp masih belum boleh pakai seluar jean yang lama tapi sudah nampak ia menuju kearah itu.....saya kena lebih berusaha.

Friday, October 29, 2010

45 entry kena rompak oleh resepi.tipsone.com

Sebenarnya tak larat nak handle perbuatan yang tidak bermoral ini. Sikap suka ciplak hasil kerja orang lain bagaikan sudah sebati dengan masyarakat dirantau ini. Saya begitu sensitive berkenaan hal ini sebab dalam diri saya, saya paling benci dengan manusia yang suka mengambil hak orang lain. Bukan saja isu ciplak entry di blog tetapi juga ditempat kerja. Saya paling benci dengan manusia yang suka 'curi' hasil usaha orang lain. Dia tak pandai tapi cuba mengunakan orang lain untuk berjaya....guna hasil usaha orang lain untuk dapat cemerlang. Saya tak tahu bagaimana hendak gambarkan bencinya saya dengan manusia jenis ini tapi manusia jenis inilah yang terpaksa saya berdepan sehari-hari.


Anda tahu tentang pokok duit-duit. pokok duit-duit adalah sejenis tumbuhan yang hidup menumpang di pokok besar. Dia mengunakan makanan yang diperolehi dari pokok besar untuk hidup.....mula-mula ia kecil lama-lama ia akan melingkari pokok besar tersebut dan 'merebut' semua makanan dari pokok besar dan akhirnya pokok besar mati kekeringan. Inilah gambaran manusia yang jenis mengambil hasil usaha dan hak orang lain. pokok duit-duit ini perlu dicantas terus sebelum ia memakan pokok besar. Ia tidak boleh dibiarkan.......


Berbalik kepada PEROMPAK @ http://resepi.tipsone.com/ , sebanyak 45 entry saya telah diciplak oleh blog ini. Saya telah pun membuat aduan kepada blogger iaiatu disini. Kita tengok samaada hal ini dapat diselesaikan dimana semua entry saya dalam laman web perompak tu akan dipadam. Saya haraplah ia dapat dilakukan. Saya tak akan membiarkan sesiapa pun mengambil hak saya......tidak sekali kali. Saya tak kisah nak tolong orang....berkongsi ilmu tapi jangan ambil hak saya tanpa kebenaran.

Inilah entry saya yang diciplak tu.....banyak kan bukan 1 @ 2 tapi 45 entry. Kerja senang betul...buat laman web kemudian rompak kerja orang lain....masuk sebagai entry kat blog. Entry saya dari bulan 6 sampai bulan 8 di salin tanpa tinggal satu entry pun sampaikan entry celotehpun diciplak jugak. Saya pelik sangat macammana perompak nie boleh copy dengan begitu banyak dalam masa yang singkat sebab saya check id pemilik blog ini dan memang perompak ini datang berkali-kali ke blog saya. Kalau ada sesiapa yang boleh bantu saya bagaimana hendak menghalang supaya orang tak boleh copy entry dalam blog....tolonglah beritahu saya.



http://resepidaria.blogspot.com/2010/08/roti-jala-kuah-durian.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/08/mango-lassi.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/08/jus-kurma.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/08/sup-ikan-merah.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/08/cornflakes-cluster-praline.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/08/banana-chocolate-moist-cake.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/08/rockmelon.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/08/jus-epal-asam-boi.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/08/pulut-kacauwajik-durian-bergajus.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/08/pulut-durian.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/07/kuih-dadarketayapgulung.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/07/flaky-layered-egg-tarts.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/07/rich-sugee-cake.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/07/pulut-bersama-ikan-masin.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/07/malam-nie-lepas-balik-dari-gym-terasa.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/07/kelas-cup-cake-fondant-gum-paste-butter.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/07/puding-roti-coklat-panas.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/07/kek-mangkuk-keladi.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/07/ciplak-dan-lunch-stories.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/07/talam-lapis-keladi.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/07/kelas-bahulu-dan-swissroll.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/07/gulai-lemak-ikan-masin.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/07/cucur-kembung-lagi.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/07/sweet-n-sour-crabketam-masak-masam.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/07/ikan-kerapu-bara-masak-sweet-n-sour.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/06/kuih-cara-berlauk.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/06/apam-balik-coklat-durian.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/06/kepak-ayam-bakar-nie-saya-buat-untuk.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/06/serawa-durian.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/06/talam-keladi.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/06/caramel-pop-corn.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/06/ayam-paprik.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/06/mee-bandung.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/06/ini-sarapan-saya-pada-pagi-nie.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/06/pau-resepi-2.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/06/puding-cendol-nangka.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/06/pankek-oat.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/06/roti-jala.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/06/roti-kismis-yogurt.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/06/kaswi-nyonya.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/06/ais-cendol-nangka.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/06/homemade-cendol.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/06/serimuka-pandan.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/06/nasi-goreng.html
http://resepidaria.blogspot.com/2010/06/rava-dosa.html

TOLONG.....BLOG SAYA KENA CIPLAK LAGI

Kepada semua blogger, saya mintak tolong bagitau saya macammana nak settle problem nie. Kali nie bukan entry saya yang kena ciplak tapi seluruh blog saya didublicatekan. Bila tengok laman web nie seolah-olah resepibdaria.blogspot nie ada 2. Banyaknya entry saya kena ciplak....sampai tak larat saya nak tengok satu-satu.


Saya mintak tolong pada anda.....bagitau saya macam mana nak ambik tindakan. Kalau bawah blogspot, senang sikit nak delete tapi ini dia guna domain sendiri. Anda boleh melawat blog perompak ini iaitu http://resepi.tipsone.com/


Ini semua entry saya yang telah dirompak.

http://resepi.tipsone.com/talam-lapis-keladi.html/
http://resepi.tipsone.com/kelas-bahulu-dan-swissroll.html/
http://resepi.tipsone.com/talam-keladi.html/
http://resepi.tipsone.com/roti-jala-kuah-durian.html/
http://resepi.tipsone.com/banana-chocolate-moist-cake.html/
http://resepi.tipsone.com/pulut-kacauwajik-durian-bergajus.html/
http://resepi.tipsone.com/kuih-dadarketayapgulung.html/
http://resepi.tipsone.com/flaky-layered-egg-tarts.html/
http://resepi.tipsone.com/rich-sugee-cake.html/
http://resepi.tipsone.com/kek-mangkuk-keladi.html/
http://resepi.tipsone.com/talam-lapis-keladi.html/
http://resepi.tipsone.com/puding-cendol-nangka.html/
http://resepi.tipsone.com/pankek-oat.html/
http://resepi.tipsone.com/kaswi-nyonya.html/
http://resepi.tipsone.com/serimuka-pandan.html/
http://resepi.tipsone.com/rava-dosa.html/
http://resepi.tipsone.com/kuih-cara-berlauk.html/
http://resepi.tipsone.com/apam-balik-coklat-durian.html/
http://resepi.tipsone.com/talam-keladi.html/
http://resepi.tipsone.com/pankek.html/
http://resepi.tipsone.com/pau-resepi-2.html/
http://resepi.tipsone.com/roti-jala.html/
http://resepi.tipsone.com/roti-kismis-yogurt.html/
http://resepi.tipsone.com/jus-kurma.html/
http://resepi.tipsone.com/mango-lassi.html/
http://resepi.tipsone.com/jus-epal-asam-boi.html/
http://resepi.tipsone.com/puding-roti-coklat-panas.html/
http://resepi.tipsone.com/ais-cendol-nangka.html/
http://resepi.tipsone.com/homemade-cendol.html/
http://resepi.tipsone.com/sup-ikan-merah.html/
http://resepi.tipsone.com/kepak-ayam-bakar.html/
http://resepi.tipsone.com/ayam-paprik.html/
http://resepi.tipsone.com/nasi-goreng.html/
http://resepi.tipsone.com/pulut-bersama-ikan-masin.html/
http://resepi.tipsone.com/jemput-jemput-ikan-bilis.html/
http://resepi.tipsone.com/gulai-lemak-ikan-masin.html/
http://resepi.tipsone.com/sweet-n-sour-crabketam-masak-masam-manis.html/
http://resepi.tipsone.com/ikan-kerapu-bara-masak-sweet-n-sour.html/
http://resepi.tipsone.com/pulut-kacauwajik-durian-bergajus.html/
http://resepi.tipsone.com/serawa-durian.html/
http://resepi.tipsone.com/cornflakes-cluster-praline.html/
http://resepi.tipsone.com/rockmelon.html/
http://resepi.tipsone.com/pulut-durian.html/
http://resepi.tipsone.com/kelas-cup-cake-fondant-gum-paste-butter-cream.html/
http://resepi.tipsone.com/ciplak-dan-lunch-stories.html/
http://resepi.tipsone.com/caramel-pop-corn.html/
http://resepi.tipsone.com/cucur-kembung-lagi.html/
http://resepi.tipsone.com/mee-bandung.html/

Thursday, October 28, 2010

Week 3, Day 1,2,3 & 4

Wah....makin malas pulak nak update blog. Bila tengok kawan-kawan foods blogger tayang aneka masakan yg sedap-sedap mula terasa nak masak jugak. Control sekejap bila dah ok nanti boleh mula balik aktiviti masak-memasak. Saya tak target tinggi untuk penurunan berat badan cukup sampai kat 65-66kg saja sebab saya tinggi dan berangka agak besar.


Saya nak menjawap komen anonymous iaitu :-


betul3x.my husband selalu sekat saya makan malam saying yg kalu nak diet, tabley makan malam.dalam kate lain, jangan makan.dan sy slalu rs kecik ati,hehe. sebab sy yg jenis cepat masuk angin kalau tak makan.and i dont think kalau setakat makan nasi ciput will make u big,fat.dan selalu jawapan saye, do we have to starve, for the sake of frighting of losing shapes??


Sebenarnya anonymous, saya bergelut dengan kenaikkan mendadak berat badan dalam tahun 2001/2002 iaitu ketika saya bergelut dengan masalah besar dalam hidup saya ketika itu iaitu apabila syarikat saya 'dirampas' dan saya dihalau keluar dari syarikat dan dalam masa yang sama tunang saya tinggalkan saya ketika lagi 3 minggu kami nak berkahwin. Akibat terlalu tertekan....makanan adalah 'ubat' ketika itu. Daripada berat 54kg, naik sehingga 85kg dalam tempoh 1 tahun.


Bila nak turunkan berat badan maka macam versi yang saya baca dan dengar. Jangan makan nasi dan jangan makan malam adalah yang paling famous sekali. Saya pun sangguplah tak makan....ikat perut, tak makan nasi, biarkan perut lapar apabila malam...namun badan saya tak turun2 jugak. Saya juga pernah amalkan konsep sarapan seperti raja, makan tengahhari seperti puteri dan makan malam seperti pengemis. Akibatnya saya lapar bila malam dan mulalah cari roti, kacang, benda2 lain untuk mengunyah.....sedar2 kalori yang saya ambil tu sebenarnya melebihi kalori semangkuk nasi. Nasi tak berbahaya tapi ia hanya akan berbahaya apabila kita letakkan lauk-pauk yang berlemak dan macam2. Nasi sikit tapi ayam masak lemak penuh pinggan....itu yang menyebab kalori tinggi bukan disebabkan oleh nasi.


Jika anda ada peluang cuba cari buku diatas...saya beli kat The Borders, the Curve. Dari buku nielah saya faham konsep Basal Metabolic rate (BMR) dan zat-zat makanan dan mengapa ada makanan tertentu patut diambil selepas jam 6 petang. Saya nyatakan sedikit petikan dalam buku tu...


Eating too little actually makes you gain weight in the long run. Your body is programed to preserve life, so if your food intake is reduced your metabolism slow down. It doesn't happen overnight. If you remember that nature's job is to preserve life at all costs, you can understand why cutting out food in order to stay slim just does not work. If you have consistently irregular eating patterns, your metabolism will slow down to preserve your fat supplies as your body adjusts to try to keep you alive as long as possible.


Dalam islam sendiri pun sebenarnya telah ajar kita bagaimana nak diet. Makan sebelum lapar dan berhenti sebelum kenyang. Penulis buku nie mengunapakai konsep ini, makan kerap (6kali sehari) supaya kita tidak lapar (makan sebelum lapar) dan metabolisma kita tidak terganggu serta makan dalam kuantiti yang sedikit (konsep berhenti sebelum kenyang).


Bila saya tengok, thebiggestloser club juga menguna pakai konsep ini. Have your biggest meals-after 6.00 pm. Jangan sesekali tidur dalam keadaan lapar. Anda boleh lihat konsep ini di aplikasikan dalam menu plan untuk minggu ke 3 nie.
Menu Plan untuk Week 3, day 1
Breakfast (Calories 298 - 19%)
  • Thosai 2 piece
  • Sweet tomato chutney

Mid afternoon

  • Rockmelon, 2 slices
  • Mixed nuts, unsalted, 1 handfuls

Lunch (32 %)

  • Tuna roll (spreda roll with avocado and top with tuna, lettuce, cheese and tomato)

Jam 4 petang

  • Watermelon, 2 slice
  • Mango pudding, 1 cup

Dinner (31%)

  • Home cooked black pepper beef
  • Mixed vegetables, 0.75 pinggan (20cm)
  • Rice, cooked, 1/2 cups

Snack

  • Banana, 1 piece.

Semua menu plan untuk minggu ke 3 nie, hidangan nasi diambil pada waktu dinner iaitu selepas jam 6.

Banyak mana boleh makan?. Untuk anda yang hendak kawal makan cuba dapatkan untuk diri anda 1 pinggan bersaiz 20cm/19cm(utk makanan spt mee, mihun, sayur) dan 1 mangkuk bersaiz 16.5 cm (utk sup). Sebanyak yang dalam pinggan dan mangkuk itulah.....jangan membumbun dan jangan tambah. banyak itu saja....insyaallah anda tak lapar sebab anda makan kerap dan anda tak sedarpun anda diet. Thebiggestloserclub membantu anda mengetahui berkenaan kalori dan bantu anda kawal kalori.

Sunday, October 24, 2010

Week 2, day 7 weight in results

Ahad 24hb Oct, hari nie adalah hari timbangan saya untuk minggu ke 2. Minggu nie saya terpaksa slow down aktiviti senaman disebabkan lutut so inilah resultnya. Saya cuma berjaya kurangkan berat badan dalam minggu nie sebanyak 0.3 kg sahaja. Saya memang menjangkakan penurunan yang sedikit minggu nie tapi 0.3kg terlalu rendah, mungkin sebab kurang aktiviti senaman minggu nie.

My fren cakap.....takan tangkap ibu jari kaki je?. Kalau saya tak tangkap gambar kaki macam mana nak tunjuk yang saya tengah timbang. Nanti orang kata saya tipu pulak. Selepas 2 minggu saya berjaya kurangkan 2.6 kg. Oklah kan.





Hari nie diet saya lintang pukang sebab saya tak selesa berada dirumah apabila terlalu ramai tetamu housemate saya berada di rumah. Jadi saya tak memasak, hanya beli sahaja dan habiskan masa di luar.

Week 2, Day 6 my weight loss journey

Ini lunch saya pada hari sabtu 23hb. Beehoon tom yam yang agak pedas sedikit...banyak sangat cili api yang dimasukkan. Selepas habiskan 3 jam di gym sempat pulang untuk memasak hidangan untuk lunch.



Ini adalah hidangan makan malam saya. Sotong goreng kunyit bersama kailan goreng bersama udang kering.


Nasi tu hanya 1/2 cawan saja ye....lebihkan sayur hijau. Kalori untuk 3 ekor sotong adalah melebihi 300 kalori so jangan makan banyak sangat. Ini saya sertakan resepi untuk kailan goreng udang kering.

Kailan goreng udang kering

Bahan-bahannya

  • 4/5 batang sayur kailan
  • 1 sudu makan udang kering-rendam sebentar
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 1 ulas bawang merah-dihiris
  • 2 ulas bawang putih-dihiris
  • secubit garam
  • 1/2 cawan air
  • sedikit minyak

Cara-caranya

  1. Bersihkan dan potong dua sayur kailan
  2. Panaskan kuali dan masukkan minyak. tumis bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau. Masukkan udang kering, kacau rata.
  3. Masukkan sos tiram, air dan sedikit garam.
  4. Masukkan kailan, kacau rata dan terus angkat. Jangan masak terlalu lama supaya sayur tetap ranggup.

Saturday, October 23, 2010

Week 2, day 3,4 & 5

Malas nya nak update. sebab tak ada masakan yang baru yang nak dikongsikan. Asyik2 masakan yang sama saja. Esok saya akan timbang untuk minggu kedua. Minggu nie excersice saya kurang sikit sebab lutut saya buat hal. Saya dah tak boleh berlari....cuma boleh jalan laju saja di treadmill. Dah tak boleh join aerobik class....cuba juga masuk cycling class minggu nie tapi lutut makin berdenyut. Nampaknya saya terpaksa buat excersice yang tidak banyak membebankan lutut.

Saya nak ceritakan sikit berkenaan dengan beberapa peristiwa yang berlaku pada minggu nie. Lunch pada hari jumaat saya hanya makan ayam bakar bersama roti dan salad. Saya makan agak lewat, jam 2 baru saya naik ke pantry. Masukkan ayam dalam microwave dan masukkan roti dalam pembakar roti. My fren Sal juga ada bersama dalam pantry. Masa saya tunggu ayam dipanaskan, masuk seorang cleaner lady. Sambil buang sampah dan sapu pantry dia tegur saya ' hai makan roti je....diet ye'. Saya mengiakannya. Cleaner lady nie pun mula bukak cerita. Dia kata dia berjaya turunkan 20kg dalam tempoh sebulan.....huyooooo 20kg tu. Ooohhhhh ye ke sambil saya jeling tenguk badan dia. Sal tanya ' awak makan ubat ke'. Cleaner lady tu berkata ' saya makan ubat dari indonesia, guard kat bawah tupun dah cuba makan ubat tu'. Dulu saya gemuk....tapi lepas makan ubat tu saya berjaya turun 20kg. saiz seluar saya sekarang dah 29. saya dah boleh pakai baju saiz m'. Excited betul dia bercerita.

Tak ada side effect ke, tanya sal lagi. Cleaner lady tu kata ' masa mula-mula makan ubat tu saya tak boleh tidur malam selama 10 hari. langsung tak boleh tidur tapi saya tak mengantuk. Ubat tu sekat nafsu makan....bila tengok makanan saya tak lalu dan saya tak rasa lapar langsung'.

Mesti ada yang berminat...tentu nak tahu samaada saya tanya @ tidak apa ubat tu, kat mana nak dapat, berapa harganya. Terus terang saya langsung tak berminat. Anda nak tahu apa yang saya nampak pada cleaner lady tu....seorang wanita yang nampak kurus tapi kurus macam orang sakit. Muka cengkung dan badan nampak lembik.. Saya tak nak badan macam nie....masa dalam thebiggestloserclub...bila ditanya apa matlamat saya...saya tulis 'to feel good'. Saya nak sihat dan badan yang fit bukan kurus macam tu.

Jika anda sayangkan buah pinggang dan hati anda tolonglah jangan ambil ubat-ubat macam nie. Kalau buah pinggang anda rosak.....mana nak cari ganti. Janganlah kurus secara mendadak macam nie.....biarlah berlaku secara perlahan-lahan dan secara sihat. Jangan hilangkan nikmat makan yang Allah berikan itu. tak tidur 10 hari....anda sanggup?.

Ini cerita yang kedua. Cerita pertama berlaku masa tengahhari, cerita kedua berlaku dalam jam 6.30 petang. Saya tak pergi gym petang nie sbb lutut saya berdenyut2 sakit dan saya perlu rehat. Bila pulang ke rumah, saya tengok sedara mara hausemate saya penuh rumah. oleh kerana lunch saya ambil roti dan ayam bakar saja maka niat awal sebelum sampai kat umah adalah untuk makan nasi. Bila dah ramai orang so sayapun terpaksalah masak yg simple aje....tengok ada kway teow so saya buatlah kway teow goreng. Masa kat dapur, tetamu2 housemate saya nie pelawalah makan...saya tolak dan sebagai alasan selamat saya kata ' terima kasih, sy diet'. Yelah mereka makan goreng pisang....saya tak nak lah sebab kalau saya ambil sekeping goreng pisang dah 150 kalori sedangkan saya nak makan nasi (masa tu lah). Ingat selamatlah dengan jawapan tu lagipun malulah saya nak join mereka sbb ada tetamu lelaki. Saya bukan kenal pun.....bukan kawan2 saya...bukan sedara mara saya.

lepas masak saya masuk bilik sembahyang dan kemudian keluar balik untuk makan. Perut memang lapar....saya masukkan kway teow goreng dalam pinggan dan duduk makan di meja makan. Tengah nak suap masuk ke mulut tiba-tiba ' i got u.....ooooo kata diet tengok2 makan kway teow lagi siap goreng pakai minyak......tengok-tengok!!!!! pakai kicappppppp....ini awak kata diet....kalau diet orang makan rebus-rebus bukan macam nie.....diet apa macam nie". Dia berkata sambil menunding2 jari kedalam pinggan kway teow saya....ala-ala guru besar tangkap murid buat salah.

Merah padam muka saya masa tu.....suapan kway teow tu saya letakkan kembali ke pinggan....saya terkedu....tak terkata apa-apa sbb terkejut. Wanita nie adalah tetamu dalam rumah saya dan saya hanya kenal dia baru sejam dan dia tunding jari ke pinggan makanan saya sambil memperkecil2kan saya dan membuatkan saya kelihatan bodoh. Sepruh kway teow saya saya buangkan dalam tong sampah.....hilang selera saya......

Adakah diet bermakna kita kena jadi macam rakyat negara ke 3?. Makan macam orang kebuluran. Makan rebus2 sahaja......dangkalnya fikiran. Saya paling banyak beli buku berkaitan dengan pemakanan sihat......minyak, butter dan lemak2 lain bukan musuh saya. Saya sanggup masak sendiri supaya saya boleh kawal apa yang dimasukkan kedalam makanan saya. Saya jaga pengambilan kalori saya.....saya tidak rasa seperti saya berlapar pun....sebab saya tak berlapar....saya makan macam mana anda makan cuba saya hadkan sahaja....saya ambil nasi tapi 1/2 cawan sahaja. Bila tahu saja saya diet maka ramailah nak jadi pakar pemakanan....kalau nak kurus jangan makan nasi....kalau nak kurus kena makan makanan rebus saja.....tiba-tiba semua jadi pandai. Manusia.....

Thursday, October 21, 2010

Week 2, Day 2 my weight loss journey

Selasa, 19hb Oct. Lutut saya mula terasa sakit kembali, risau saya sebab dulu dah kena rehat lebih 4 bulan. Saya kurangkan exercise yg boleh menyebabkan hentakan dilutut seperti kelas Body Step. Terpaksa ucapkan selamat tinggal pada kelas yang saya suka nie.

Dalam minggu nie saya diperkenalkan dengan interval program. Interval training is a great fat-burner. Contohnya jika kita mengunakan treadmill. Berjalan pada 'comfortable pace' kita contohnya kelajuan selesa saya ialah 6km/hr so saya akan mula dengan 4 minit dan kemudian naikkan kelajuan pada 7km/hr untuk 1 minit. Selepas 1 minit laju berakhir, turunkan semula kepada 6km/hr selama 4 minit lagi kemudian naikkan kepada 7km/hr untuk 1 minit dan ulang sampai habis tempoh exercise yang kita buat kat treadmill. Jangan buat 1 minit normal dan kemudian 3 minit laju.


Oklah ini menu diet saya pada hari selasa lepas.


Sarapan


  • Sandwich tuna dengan salad


Lunch
  • Beef noodle soup, 1 mangkuk (16.5 cm)-------------188 kalori


Resepi untuk beef noodle nie saya ambil dari allrecipes.com yang disumbangkan oleh brenda loop. Tengok ramai sangat yang puji so saya pun try lah. Dia guna egg noodle tapi saya gantikan dengan flower noodle (sy beli kat cosway). Soup dia memang sedap tapi bila saya gabungkan dengan flower noodle jadi tak kena pulak. Kena cari egg noodle jugak baru sedap agaknya.

Beef noodle soup

Saiz hidangan: 6 orang


Bahan-bahannya

  • 455gm daging-dipotong kuib
  • 160gm onion - dipotong
  • 12gm celery-dipotong
  • 0.1gm dried parsley (saya tak letak)
  • 1 gm lada hitam ditumbuk kasar (saya letak 1/2 sudu makan)
  • 130gm karot-dipotong
  • 1300ml air
  • 225gm egg noodles
  • sedikit garam (sy tambah yang nie)
  • Sedikit lada sulah (sy tambah jugak)
  • Sedikit halia (sy tambah)

Cara-caranya:-

  1. Panaskan periuk anda dengan api yang sederhana panas. Masukkan daging, bawang, celery dan kacau selama 5 minit atau sehingga daging berubah warna.
  2. Masukkan air, karot, parsley, lada hitam, halia, lada sulah dan tutup periuk. Perlahankan api biarkan ia mereneh selama 30 minit. Masukkan garam dan tutup api.
  3. Saya rebus dulu noodle sebelum dimasukkan dalam periuk sebab tak nak dia kembang sangat dan nak bawak bekal keesokkannya so tak boleh masukkan terus dalam periuk sepertimana resepi asal.

Minum petang

  • Sebiji epal
  • Secawan teh + 1/2 sudu teh gula


Dinner

Dalam menu plan, makan malam adalah home-cooked nasi goreng tapi saya gantikan dengan beef noodle jugak sebab dah buat banyak. kenalah makan jugak. Yang penting jangan sampai kalori melebihi 1600 sehari. Setakat nie saya tengok saya hanya makan dalam around 1200-1300 kalori saja sehari.

Tuesday, October 19, 2010

Week 2, Day 1 my weight loss journey

Hari isnin 18hb Oct, saya dapat menu baru untuk seminggu. Pada minggu nie penekanan diberikan kepada pengambilan sayur dan buah-buahan. Excersice program juga berlainan dari minggu lepas.

Semasa dekat gym semalam saya berbual dengan seorang kawan baru. Dia bercerita berkaitan dengan diet yang diamalkan....mengunakan herbalife semata-mata. beliau berjaya menurunkan berat badan sebanyak 20kg dalam tempuh lebih 1 tahun mengamalkannya (hanya ambil herbalife dan tak ambil makanan lain). Saya tak nafikan amalan dietnya itu membuahkan kejayaan tapi mengorbankan makanan dan penuh displin selama setahun itu yang tak boleh nak ikut. Saya juga pernah amalkan tapi saya tak boleh nak displin so ia tidak berkesan untuk saya. Apa2 produk selain yang disebutkan itu pun perlukan displin yang tinggi baru berkesan....kalau tak jangan buang duit....bukan murah you.


Cuba lihat menu plan yang diberikan oleh thebiggestloserclub kepada saya untuk hari ini.


Sarapan

  • Beef noodle soup, 1 bowls (16.5 cm)-----------------188 kalori

  • Coffee with 2 tbsp evaporated milk, no sugar, 1 mugs-----------48 kalori


Mid afternoon

  • Fresh fruit, any type, 1 piece eg watermelon, peach------------48 kalori


Lunch



  1. Chicken sandwich
  • Mixed grain bread, 2 slices--------------166 kalori
  • Mayonnaise, reduced-fat, 1 tbsp-----------57 kalori
  • Chicken breast, lean, baked, 100gm---------152 kalori
  • Mixed salad-----------48 kalori
  • Apple, any type, 1 small -----------67 kalori

Diner

  • Chicken rice (chicken rice, without skin, braised, 1 plates)-------503 kalori

Snacks

  • Mixed nuts, unsalted, 30g----------178 kalori
  • Mango Pudding, 1 cup --------------47 kalori

Exersice

  • RPM class 45 minute
  • Walking 6.6km/hrs

Boleh ikut menu plan nie sebab ia agak mudah. Siapa kata bila diet kita tak boleh makan makanan yang sedap-sedap cuma hadkan pengambilannya. Saya ikut menu yang diberikan ini kecuali nasi ayam untuk dinner sebab sepulang dari gym jam dah menunjukkan 8.30 malam. Nak masak sendiri pukul berapa baru dapat makan so saya panggang ayam yang dah diperapkan dan buat chicken salad.

Saya sertakan bersama resepi untuk ayam panggang lada hitam. Resepi nie saya ambil dari blog ros@jintanmanis.com. Anda boleh rujuk resepi asal diblog jintanmanis. Saya ubahsuai ikut bahan yang ada kat dapur saya.

Ayam panggang lada hitam

Bahan-bahannya

  • 1 bahagian dada ayam (buangkan kulit ayam), kelar sedikit
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam (saya guna lada hitam kasar)*
  • 1 cm halia*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1 biji bawang merah*
  • 1 sudu makan madu
  • sedikit garam*

Cara-caranya

  1. Bersihkan dada ayam dan keringkan dengan tisu masakan. kelarkan sedikit di bahagian isi tebal sepaya bahan perapan boleh menyerap masuk ke isi ayam.
  2. Bahan yang betanda (*) hendaklah dimesin (saya guna mesin kering) @ ditumbuk. Masukkan madu kedalam bahan perapan.
  3. Gaulkan pada ayam semua bahan perapan tadi.
  4. Perap selama 1 @ 2 jam. Saya perap semalaman
  5. Panaskan oven pada 170 C (bergantung pada jenis oven anda).
  6. Bakar selama 20-25 minit. Jangan lebih nanti ayam jadi kering dan tak juicy lagi.

Untuk buat Chicken sandwich

  1. Hiris nipis isi ayam.
  2. Sapukan roti sandwich anda dengan sedikit mayonis (1 tbsp mayonnice, reduced-fat)
  3. Toppingkan dengan hirisan ayam dan daun salad
  4. Sedia untuk dimakan.


Sunday, October 17, 2010

Week 1, Day 7 weight in results

Ahad 17hb Oct adalah hari ke 7 dan hari nie kena buat timbangan untuk dimasukkan kedalam Mydiary. Pagi2 lagi saya dah bangun dan terus ambil timbang dan tali pengukur. Masa saya timbang....2/3 kali sebenarnya saya timbang sebab tak percaya....mesin timbang nie rosak ke....betul ke nie?. Setiap kali timbang saya akan ambil gambar untuk tengok samaada angka berubah untuk setiap gambar yang diambil tapi angka timbangan tetap sama so memang betullah mesin timbang tu. Inilah HASILNYA.




Inilah keputusannya. Saya berjaya turun berat badan sebanyak 2.3kg dalam tempoh seminggu. Jika anda selalu menonton thebiggestloser, ia adalah sesuatu yang normal dalam minggu pertama peserta akan turun berat badan dengan banyak. Jadi ia adalah sesuatu yang normal saya turun 2.3 kg dalam minggu pertama dan mungkin 0.5kg untuk minggu seterusnya. Wbp jika ini trendnya.....ia sesuatu yang melegakan sebab sebulan pengurangan adalah 4-5kg. Ia adalah satu angka yang besar.

Dan yang paling melegakan hati saya adalah ukur lilit waist. Saya berjaya mengurangkan 10cm ukuran waist. Perut adalah masalah utama saya....bila berat badan saya naik, ia akan nampak di perut so target utama saya adalah mengurangkan inci ukur lilit perut/waist dan saya dah berjaya.....saya berjaya kurangkan sebanyak 10cm @ 4 inci dalam seminggu. Ia amat-amat melegakan wp letih nak buat senaman perut seperti plank, sit up dll.

Saturday, October 16, 2010

Week 1, Day 6 my weight loss journey

Sabtu 16hb, hari ke 6 dalam my weight loss journey. Sepanjang pagi saya habiskan di gym. Hari nie lutut saya terasa sakit. Saya terpaksa elak untuk masuk kelas Body Step dan hanya buat senaman kardio sahaja. Harap-haraplah sakit lutut saya tidak melarat teruk.

Oklah ini menu diet saya untuk hari ini.

Sarapan
  • Herbalife + susu HL 250ml --------- 193 kalori
  • Body pump 60 minit ---------- (-) 510 kalori
  • Walking 5.5km/hrs------------ (-) 242 kalori
  • air kosong 4 gelas
Makan tengahhari

  • Tuna & salad sandwich ----------- 397 kalori
  • Air kosong
Makan malam
  • Beehoon goreng bersama sayur------------- 251 kalori
  • Kopi + 1tsp gula----------- 18 kalori

Esok saya akan timbang untuk lihat samaada program diet ini berkesan atau tidak. Beberapa hari menahan diri untuk tidak timbang supaya saya tak frust kalau tak turun berat badan.

Saya ambil herbalife sebab saya malas nak sediakan sarapan supaya saya tak lewat ke gym.

Week 1, Day 5

Jumaat 15hb, hari ke 5 dalam program thebiggestloserclub asia. Hari nie sedikit cabaran terpaksa dihadapi. Apabila sampai ke ofis jam 7.15 pagi, selalunya saya terus ke pantry untuk sarapan. pagi nie saya ambil 2 keping wholemeal bread dan milo + susu HL. Lepas sarapan saya turun ke bilik saya. Masa sarapan my fren cakap dia teringin sangat nak makan lontong. Saya kata ada restoran berdekatan yang ada jual lontong diwaktu pagi. Masa saya kat bilik, my fren datang dan ajak keluar sarapan kat restoran yg saya cakap tu....mulanya saya tolak tapi bila 2 kawan lain turut ajak saya terpaksa mengalah dan pergi jugak.

Masa makan lontong kat restoran tu, saya kata kalori dalam lontong nie mesti dalam lingkungan 600 kalori. My fren said mesti lebih coz lontong dihidangkan dengan sayur lodeh dan juga telur mata kerbau. Sekembali dari restoran tu saya terus buka laman web thebiggestloserclub dan tengok berapa kalori untuk lontong.......nahhhhh 798 kalori. Separuh dari target kalori pada hari nie sedangkan baru jam 8.30 pagi.....mak aiiiii panik jap. Akibatnya saya tak keluar makan tengahhari dan hanya minum air kosong sahaja hingga ke petang.

Kali nie saya nak bercakap berkenaan In dan Out kalori. Bagi wanita berumur 30an dan bekerja di pejabat kalori yang diperlukan sehari adalah lebih kurang 2100 kalori. Dalam proses untuk menguruskan badan, kalori yang dibenarkan untuk masuk dalam badan adalah 1600(target saya....lain untuk setiap individu). Lebihan 500 kalori lagi akan diperolehi dari lemak-lemak yang terkumpul dibadan. Jika hendak kalori keluar lebih banyak maka senaman perlu dilakukan tidak kurang sejam sehari.

Ini menu diet saya untuk hari ini.

Sarapan
  • Wholemeal bread, 2 slices 167 kalori
  • Milo + susu HL 238 kalori
  • Lontong with sayur lodeh 798 kalori
  • air kosong 1 gelas 0 kalori
Makan tengahhari
  • Air kosong 3 gelas
petang
  • Air kosong 3 gelas
Makan malam
  • Rockmelon 4 slice nipis
  • Kopi kosong 2 kalori
latihan/excersice
  • Body step 45 minit (-) 406 kalori
  • Walking 30 minit (-) 99 kalori
Alhamdulillah kalori yang saya ambil hari nie masih dalam target kalori 1600.

Friday, October 15, 2010

Week 1, Day 4

Wah berlumba-lumbalah pulak entry saya sekali keluar. Ini disebabkan saya tak keluar makan pada waktu rehat hari jumaat nie. Esok saya ceritakan kenapa saya tak keluar makan hari nie.

Khamis 14hb. Hari ke 4 saya di TBLC. Saya dah boleh terima rutin makan seperti ini. Badan saya dah boleh terima dan saya tak rasa pening2 lagi.

Siapa sini akauntan....angkat keyboard. Jika anda akauntan dan biasa dengan dokumen2 akaun maka tentu anda setuju jika saya katakan bahawa buku-buku/dokumen akaun/maklumat perakaunan adalah 'buku cerita' bagi akauntan (klu tak setuju, jgnlah kutuk saya kat shoutbox). Berdasarkan dokumen2 ini kita tahu apa yang berlaku di syarikat tu...biarpun bertahun2 lamanya. Hari nie seorang pengarah syarikat(melayu) datang ke pejabat.
Semasa diinterview beliau cuba mempertahankan diri dan paling hebat lagi bila saya lihat gelagat dia menipu. 'Demi Allah, saya......." " Saya sanggup bersumpah...." dan sebagainya. Saya dah study sikit dokumen syarikat beliau sebab tu saya tahu semua perkataan yang keluar dari mulut dia adalah bohong. Masa tu saya kesian dekat dia....dia sanggup bersumpah dengan nama Allah untuk melepaskan diri dia.

Selepas meeting tu kami kena keluar, duty kat luar sbb urgent. Ini masalah saya bila ada kerja kat luar....MAKANAN. Lepas habis kerja, kami singgah restoran. Saya pusing tengok apa yang sesuai dimakan atas meja hidangan berpuluh jenis lauk pauk....saya minta pinggan kosong pastu ambil ikan kembung bakar bersama air asam. Sayur2 semua berlemak so saya ambil ulam sikit. Itu saja....wah saya dah boleh kontrol you....kalau tak saya nie pantang je nampak gulai itik kat restoran tu.....mesti ambik punya....kerabu mangga dia paling sedap begitu jugak dengan kerabu jantung pisang. Masa tu kawal diri sebab dah ada perasaan keinsafan pada kalori.

Ok inilah menu saya pada hari ke 4.

Sarapan
  • Instant oat 1/2 cup 168 kalori
  • kurma 3 biji 48 kalori
  • Low-fat milk, 250 ml 125 kalori
  • Air kosong 2 gelas 0 kalori
Makan Tengahhari
  • Ikan panggang 171 kalori
  • sayur/ulam 31 kalori
Minum petang
  • Goreng pisang, 1 keping je 197 kalori
  • air kosong 1 gelas 0 kalori
Makan malam

  • Beehoon soto, 1 mangkuk (16 1/2 cm) 361 kalori
  • Rockmelon 2 slices (nipis) 31 kalori
Latihan
  • Body pump 45 minit (-) 382 kalori
  • Walking 30 minit (-) 99 kalori
Beehoon soto tu tak payah resepilah sebab simple sangat. Saya makan beehon soto dengan sayur yang banyak....tiba2 pulak jadi peminat sayur nie. Sebenarnya 'bercinta' jugaklah nak habiskan sayur tu.


Week 1, Day 3

Rabu 12hb. Kerja saya kat ofis nie tidak memerlukan saya banyak bergerak....mengadap dokumen sahaja setiap hari duduk pulak dalam air cond. Sekarang nie dah akhir tahun....nak kejar statistik sebab tulah tekun aje kat meja kerja. Lebih sakit jiwa, hari nie kena dekat dengan komputer sebab beberapa orang pembaca tidak puas hati dengan satu entry saya so hari nie saya di serang di shoutbox. So saya kena sentiasa alert dan kena delete that komen....serta 'ban' kan ID mereka. ID mereka saya dapat kesan begitu juga dimana mereka berada. Saya tak ambil pusing dengan komen mereka....saya tak peduli anda suka atau tidak....itu pendapat saya....hak saya ikut suka sayalah...kadang2 kita nie gajah depan mata tak nampak...kuman seberang lauk nak di gaduhkan. U nak kutuk saya....marah saya...ikut suka u lah. saya tak ambil pot.....banyak benda lagi nak fikir tapi jangan sesekali luahkan dalam blog saya. Ini 'rumah' saya jangan buat kurang ajar dalam rumah saya. Itu untuk insan2 tertentu saja ye....bukan anda...anda baik.

Ok kita pergi pada kisah thebiggestloserclub (TBLC). Jika anda nak join club ini dan risau sebab anda tidak pergi gym....dekat sini ada pilihan excersice...anda boleh pilih latihan di rumah. Anda pernah tak menonton kisah kejayaan seorang bintang tenis wanita mengurangkan berat badannya (saya terlupa nama dia). Beliau bintang tenis terkenal dizaman mudanya tapi selepas dia ditikam dibelakang oleh peminat fanatik...dia hilang dari media. Disebabkan kecederaan itu beliau berehat selama 3 tahun...dan akibatnya berat badan beliau naik dan semua media memperkatakan tentang perkara ini. Stamina beliau berkurangan dan prestasi beliau mula merosot disebabkan usia dan juga berat badan beliau. Beliau kemudian menyepikan diri dan kemudian muncul dengan bentuk badan yang cantik. Bila ditanya berkenaan kejayaan beliau....beliau berkata makan makanan yang betul dan bersenam. Beliau tidak suka gym dan beliau hanya berjogging dan berlari. Jadi anda boleh bersenam tanpa gym.....guna alternatif yang ada disekeliling anda. Nanti saya masukkan gambar seorang wanita cina yang sentiasa berjogging disekitar aparment saya setiap hari (kecuali hari hujan) tanpa culas wp sehari pun selama mana saya pergi kerja jam 6.50 pagi. Setiap pagi saya akan bertembung dengan beliau...inilah yang dinamakan keazaman dan displin.

Jom kita tengok menu diet saya hari nie.

Sarapan pagi
  • Mixed grain bread, 2 keping 166 kalori
  • Tea + 1 tsp gula 18 kalori
Jam 10 pagi
  • Nutrigen Liteyo light low Fat Yogurt, strawberry 135g per tub 115 kalori
  • Air kosong 2 gelas
Makan tengahhari
  • Nasi putih 1/2 cawan 99 kalori
  • Sawi rebus, 1 cup 31 kalori
  • Ayan kukus 131 kalori
  • Air kosong 2 gelas 0 kalori
Minum petang
  • Wholemeal bread 2 keping 167 kalori
  • Milo kosong 1 mug 175 kalori
Makan malam
  • Rock melon 4 ketul dihiris nipis 61 kalori
  • Milo + susu segar 1 mug 238 kalori
Latihan - Tiada

Dulu saya selalu tertanya-tanya mengapa saya susah sangat nak turunkan berat badan wp saya dah kurangkan makan dan excersice selalu. Masa tu dah terfikir-fikir nak ambil personal trainer semula tapi bila join club baru saya tahu jawapannya. Saya suka minum MILO dengan susu pekat manis 3 kali sehari. Tengok berapa kalori untuk Milo + susu low fat milk = 238 kalori. Baru low fat milk belum lagi susu pekat manis...wow banyaknya. Kalori sebanyak nie kena berlari selama sejam.

Week 1, day 2

Hari kedua adalah Selasa 12hb. Ini kira entry tertundalah, hari nie jumaat so dapatlah peluang up date blog nie. Bila balik dari gym, badan dah terlalu letih.....talian internet juga slow, nak download sekeping gambarpun ambil masa dekat 30 minit. Boring je itu yang tertunda tu.

Tentu anda tertanya-tanya adakah program thebiggestloserasia club ini free?. Dah tentu tidak...kena bayar. Saya bayar US9.95/RM30.45 sebulan untuk tempoh 6 bulan. Adakah ia berkesan?. Setakat nie baru beberapa hari....masih terlalu awal untuk menyatakan keberkesanannya. Nanti selepas seminggu saya akan timbang berat so jika turun berat badan maka berkesanlah....tunggu 17hb nie ye. Target adalah 1/2 kilo sehingga 1 kilo seminggu.

Dalam program nie tiada makanan yang dilarang/dicegah...u nak makan apa u makanlah asalkan ia harus berada dalam lingkungan target kalori anda. Entry yang lepas saya dah tunjukkan berkenaan calorie countdown...itulah petunjuk bagi memastikan kalori kita berada dalam target. program ini bagi menu sebagai guide untuk kita supaya kita tahu apa yang patut diambil. Saya tak suka sayur dan minum air kosong....sejak menyertai program nie saya kena sentiasa pastikan ada sayur dan minum 8 gelas air sehari.

Oklah ini menu saya hari nie. Saya adjust dari menu diet yang diberikan sebab ada makanan yang tak boleh nak dapat pagi2 kat sini. Walaupun saya adjust tapi saya harus pastikan ia berada dalam target kalori saya iaitu 1600 kalori sehari.

Sarapan Pagi
  • White bread, 2 keping 175 kalori
  • Kopi dengan 1 sudu kecil gula- 1 mugs 18 kalori
  • 1 gelas air kosong 0 kalori
Jam 10.30 pagi
  • Nutrigen Liteyo Light Low Fat Yogurt, Starwberry, 135gm 115 kalori
  • 1 gelas air masak 0 kalori
Makan tengah hari

  • Kway teow goreng, malay style, 1 pinggan (23 cm) 292 kalori
  • Sayur campuran , 1 cup 31 kalori
  • 1 gelas air masak
Minum petang
  • Ja,cop's wholemeal cracker, 4 keping 84 kalori
  • Milo kosong tanpa gula dan susu, 1 cawan 175 kalori
  • Almond, dengan kulit tanpa garam, 1 gengam 180 kalori
  • 4 gelas air kosong (sebab gym)
Makan malam
  • Kway teow goreng 292 kalori
  • Buah- rockmelon 2 keping hirisan nipis 31 kalori
  • Tea + 1 tsp gula 18 kalori
Latihan
  • Body Pump, 45 minit - 382 kalori
  • Treadmill, walking 30 minit - 121 kalori
Semua makanan yang saya ambil menyumbang sebanyak 1476 kalori. Alhamdulillah tidak melebihi 1600 kalori yang ditetapkan.

Kalau tengok kway teow goreng tu....banyak itu ye untuk 1 pinggan bersaiz 23cm. Jangan bubuh penuh2 mentang2lah dia kata 1 pinggan. Kueh teow tu saya goreng sendiri so saya boleh kawal pengunaan minyak. Saya cuma masukkan udang dan tidak masukkan telur sebab tak mahu kalori terlebih. Saya lebihkan sayur. Saya dapati kway teow yang dibeli terlalu berminyak so anda perlu pastikan minyak yang terlekat di kway teow dikeluarkan dengan membiarkan kway teow anda di air paip yang mengalir. Bayangkan kalau anda beli kat stall...mana dia sempat nak basuh kway teow tu...dia bukak plastik kway teow pastu masuk dalam kuali dan goreng.

Kalau dapat buat homemade kway teow sendiri lagi bagus kan. Resepi untuk kway teow tu anda boleh ambil disini. Saya memang dah sediakan paste kway teow banyak, dimasukkan kedalam botol dan simpan dalam peti. Bila terasa nak makan terus tumiskan cili boh dan masukkan paste pastu semua bahan kway teow. Senangkan...terima kasih buat Che'iza kerana berkongsi resepi menarik ini di My Resepi.

Wednesday, October 13, 2010

Week 1, Day 1

Pada 11hb saya memulakan program thebiggestloserasia club. Saya tak sempat nak shopping so saya tak ikut sangat menu yang diberikan tapi saya tukar sedikit menu dengan apa yang ada dalam peti ais saya.



Mencatatkan apa yang dimakan seharian di My Diary adalah amat penting dalam menjayakan program diet ini. Setiap makanan yang dimakan akan dicatatkan dan calorie countdown akan menunjukkan takat calorie yang telah diambil bagi memudahkan kita memantau pengambilan makanan seterusnya.

Calorie countdown membolehkan saya memantau calorie yang telah diambil samaada ia terlalu berkurangan atau terlalu berlebih dari target calorie. Diakhir hari 11hb baki calorie adalah 124 dari 1600 target calorie.

Selepas ofis saya ke gym dan melakukan latihan sebagaimana yang ditetapkan dalam excersice plan untuk week 1.

Ini menu diet yang diberikan untuk hari pertama minggu 1

Breakfast
  • Thosai, 2 piece(s)
  • Sweet tomato chutney, 50 g, 3 tbsp
  • Rockmelon, 2 thick slice(s)

Total 298 calorie

Lunch

  • Fried kway teow, Malay style, 1 plate(s) (23cm)
  • Mixed vegetables, sauteed, 1 plate(s) (20cm)
  • Dim sum, dumpling, chives with minced prawn, steamed, 2 piece(s)

Total 522 calorie

Dinner

  • Chicken in soya sauce, 100 g
  • White rice, cooked, 0.5 cup(s)
  • Mixed vegetables, sauteed, 1 plate(s) (20cm)
  • Fresh fruit, any type, 1 piece(s), e.g. paw paw, banana

Total 499 calorie

Snacks

Assorted Snacks

  • Red bean pow, 1 whole
  • Soyabean milk, without sugar, hawker centre, 1 cup(s)

Total 288 calorie

Saya telah adjust sedikit menu untuk lunch. Saya tukarkan kway teow goreng kepada sup sayur dengan ayam dan nasi sebanyak 1/2 cawan. Bekas nasi tu hanyalah sebesar tapak tangan sahaja dan mangkuk tu sebenarnya yang bersaiz kecil tapi nampak besar dalam gambar.

Sup sayur bersama ayam

Bahan-bahannya

1 ketul dada ayam-dipotong kecil
4 ulas bawang putih-dihiris
seikat sayur sawi
1/2 sudu kecil lada hitam
sedikit garam
air secukupnya
1/2 sudu makan minyak masak

Cara-caranya
  1. Panaskan periuk dan masukkan sedikit minyak
  2. Tumis bawang putih sehingga naik bau
  3. Masukkan air
  4. Masukkan ketulan ayam dan tutup tudung periuk, perlahankan api. Biarkan ia mereneh.
  5. Apabila bawang putih dan ayam telah kelihatan timbul dipermukaan air maka masukkan lada hitam dan batang sawi
  6. Biarkan sebentar kemudian masukkan daun sawi dan tutup api
Hidangan untuk 4 orang. Saiz mangkuk kecil untuk seorang.