Sunday, January 16, 2011

Kelas talam Chef Asma part 2


Semalam saya join kelas talam 2, kelolaan Chef Asma. Banyak talam-talam baru dan menarik yang telah dipelajari. Kami buat 13 resepi talam dan chef bagi 20 jenis resepi talam. Ini adalah sebabahagian talam-talam yang telah dipelajari, saya banyak ambil gambar tapi semalam kamera saya tiba2 problem....banyak gambar jadi blur. So hanya ini sahajalah gambar yang elok sikit.


Semalam identiti saya sebagai owner this blog terbongkar. Sebenarnya saya tak begitu selesa dengan keadaan itu....dan saya berdoa ia tidak berlaku ketika mula melangkah masuk. Saya cuba sedaya upaya tidak memperkenalkan diri saya malah saya tak pernah beritahu "oh ini blog saya" pada sesiapa pun. Saya tidak boleh expose diri saya sebab kerja saya. Saya pernah tukar gym apabila salah seorang pengunjung gym kenal dan tegur malah memperkenalkan saya kepada kawan2 dia "inilah puan yang siasat......". Bila keadaan itu berlaku saya terpaksa keluar dari gym tu dengan segera dan terpaksa tukar gym lain....mujur saya mempunyai keahlian platinum so saya boleh pergi mana-mana club lain. Memang tak selesa bila orang kenal saya "oh inilah dianya bdaria....". Problem mungkin akan timbul apabila orang mengenali saya terutama apabila saya bertugas dan akan bertembung dengan mereka.


Oklah jom tengok apa yang telah saya pelajari dalam kelas talam tahap 2 nie ok. Talam-talam nie cantik dan sangat sedap.....bestnya.


Ini Talam Mak Dara. Cantikkan warna oren digabungkan dengan coklat.


Ini Talam Sri Sarawak. talam nie saya dan kawan sekelas yang buat tapi bila saya balik rumah, talam nie tiada dalam kotak kuih.





Ini koleh kacang. Maybe ia resepi biasa yang boleh dicari banyak kat internet tapi inilah koleh kacang yang paling sedap yang pernah saya makan. Balik aje dari rumah semalam, terus makan nie dulu. habis semua 5 ketul yang chef masukkan dalam small paket tu.



Ini pula adalah Talam Serimuka lapis berinti.




Ini pula Talam lapis berinti





Ini talam yang paling cantik dan sedikit rumit untuk membuatnya sebab banyak layer. Talam Permata.



Talam Sago Banjar....paling sedap. Saya suka sbb sedap sangat.



Selain talam chef juga ajar buat bingka. Ini adalah bingka ubi kayu. Mungkin ia biasa bagi anda tapi resipi chef special dan talam ubi kayu nie sangat sedap dan lain dari yang pernah saya makan. saya suka sangat bingka nie, tak keras dan lembik sangat. Sedang2 saja.



Ini pula bingka labu.

Ok itulah sebahagian gambar-gambar talam yang dapat saya publishkan. Jika anda berminat untuk belajar talam-talam ini semua silalah ke blog Chef Asma. Enjoy kelas nie sebab banyak ilmu yang dipeolehi dan dapat kenal kawan-kawan yang sama minat.

2 comments:

saridah said...

assalam bdriah,
jealous i tengok u dah attend talam pt 2. i baru bayar untuk class 24 july ni, tu pon tak tentu lagi ade tempat ke tidak.

like u, i pon bekas anak murid chef asma. Memang banyak sangat ilmu yang diturunkan. i terkilan tak boleh attend class kueh raya sebab i nak tahu tips untuk buat tart nenas yang senang.

anyway, great blog you have here, keep it up.

assalam

Anonymous said...

Saya baru nak pi 25/11