Thursday, January 19, 2012

Pencicah buah



Jom cicah jambu......sedapkan kalau makan ramai-ramai duduk bawah pokok sambil sembang-sembang. Rindu zaman remaja dulu....saya rajin lepak-lepak kat pangkin bawah pokok ciku sambil cicah jambu, mangga bersama adik-adik.

Bila buat sambal pencicah nie......selalunya family saya suruh saya yang buat sebab kata mereka saya buat paling sedap (mungkin depa nak bodek sbb malas nak pi dapur). Jambu air kat atas tu saya beli masa dalam perjalanan balik dari Teluk Intan ikut jalan Sabak Bernam. Sekilo RM7....tak taulah mahal ke murah....saya puashati sebab jambu nie manis sangat.

Balik kerja semalam sempat buah pencicah jambu dan makan sorang-sorang sambil tengok drama Brain, episode 18 kat internet. Setelah 2 minggu dalam peti ais baru nak makan jambu tu....sebab tu kalau tengok jambu tu nampak dah tak segar lagi. masa beli memang segar sangat tapi bila sampai rumah nak makan tak sempat.

Kuah pencicah

Bahan-bahan:-
  • 3 sudu makan gula putih
  • 1/4 tsp garam
  • sebiji cili padi
  • 1/4 tsp belacan (tambah jika anda suka belacan banyak)
  • 3 sudu makan kicap manis
  • 2 sudu makan sos cili
Cara-caranya:-
  1. Masukkan gula, garam dan belacan dalam lesung penumbuk. Tumbuk supaya semua bahan sebati.
  2. Masukkan cili padi dan tumbuk sedikit (terpulang kepada anda....jika suka pedas tumbuk halus tapi jika tak suka pedas...tumbuk sekadar pecah sahaja)
  3. Masukkan dalam piring dan kemudian masukkan kicap dan sos cili. kacau sebati dan hidangkan.
  4. Makan bersama buah-buahan kegemaran anda.
Nota:-
  • Kalau makan mempelam muda, saya selalu hiris halus mempelam dan kemudian masukkan kedalam pencicah diatas. Biarkan sebentar selama 30-40 minit sehingga buah mangga sebati dengan pencicah. kemudian baru makan....uhhhh memang sedap.

3 comments:

Liza said...

sedapnya jambu tu...dah telan ayaq liuq dah ni....hihihihi

yanizz said...

tumpang tanya bole homestay di bandung masa u pergi tahun 2010 kat mn? cantik tak?

Anonymous said...

aduss,terliuq saya bc entry ni..mlm2 mana mau cari..