Friday, November 11, 2011

Moist Butter Cake



Ramai yang bercerita tentang raya haji mereka.....balik kampung...suasana korban...makan daging korban. Raya haji tahun nie saya senyap sahaja....sebab inilah kali pertama dalam hidup....saya beraya seorang diri. Cuti hanya tinggal sedikit tahun nie tambahan pulak cuti tersebut hendak disimpan untuk diambil dalam bulan December nanti sebab ada exam papar law. Ingat oklah beraya sorang....tapi bila dengar aje takbir raya...sedih sungguh. Daging korban tetap ada sebab family datang hantar.....masih dalam peti ais saya tak masak apa-apa lagi.

Moist butter cake nie saya buat untuk makan-makan sendiri dan untuk dihidangkan pada adik-adik saya yang datang rumah pada hari selasa lepas. Resepi kek nie sama dengan resepi Yogurt Moist Butter cake yang pernah saya postkan dahulu. Sila rujuk sini. Jika anda pernah cuba resepi yogurt moist butter cake dahulu dan tidak menjadi dengan elok.....maka saya tidak galakkan anda untuk mencuba resepi butter kek yang ini...begitu juga kepada yang pertama kali buat kek....jangan cuba sebab jika gagal anda marah saya. Resepi nie mengandungi cecair yang banyak sebab tu kebarangkalian kek anda tidak menjadi amat besar.....tetapi jika menjadi....trust me berbaloi sangat-sangat sebab rasanya lain. Saya paling suka butter cake.....bila makan....saya bukan nak dia gebu sampai berderai tetapi bila makan ada satu rasa butter yang sangat sedap....susah nak terangkan macam mana ye.

Moist Butter Cake
recipe and photo by http://www.resepidaria.com

BAHAN-BAHANNYA:-


• 1 ketul buttercup atau apa-apa jenama butter lain


• 4 biji telur


• 2 1/2 cawan tepung kek jenama bluekey


• 1 cawan susu segar (biarkan ia pada suhu bilik sebelum guna)


• 1 1/2 cawan gula castor


• sedikit esen vanilla

 
CARA-CARANYA:-
  1. Keluarkan butter, susu segar dan telur dari peti ais dan biarkan pada suhu bilik selama 30 minit sebelum guna
  2. Ayak tepung kek sebanyak 3 kali dan ketepikan
  3. Sapukan sedikit butter disekeliling loyang dan taburkan sedikit tepung. ketepikan.
  4. Ambil mangkuk mixer dan masukkan butter dan telur. Putar dengan kelayuan sederhana sehingga ia kembang dan kelihatan putih
  5. Pecahkan semua telur dalam mangkuk. Masukkan telur sebijik dan kemudian putar sebentar sehingga sebati dan kemudian masukkan telur yang seterusnya. Buat sehingga habis.
  6. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diselang seli dengan susu segar sehingga habis. Pastikan ia digaul sebati. Guna sudip kayu dan kacau secara kaup balik supaya udara terperangkap dalam bancuhan. Pastikan ia dikaup balik searah sahaja.
  7. Akhir sekali masukkan esen vanilla. Saya suka letakkan esen vanilla diakhir proses dalam setiap kek yang saya buat.
  8. Tuangkan bancuhan dalam loyang yang telah disiapkan tadi.
  9. Ambil sudu makan dan guna belakang sudu untuk tekan-tekan rata permukaan kek tersebut.
  10. Pastikan anda telah panaskan oven pada suhu 160-180c selama 10 minit terlebih dahulu sebelum anda masukkan kek.
  11. Masukkan kek dalam oven dan bakar selama 45 minit.
Nota:-
  • Anda harus ingat resepi ini mengandungi cecair yang banyak, oleh itu kebarangkalian kek anda tidak menjadi adalah tinggi. Jika anda kali pertama mencuba membakar kek...anda tidak digalakkan cuba resepi ini.
  • Walaupun saya buat kek mengunakan resepi nie dari remaja lagi tapi kadang-kadang saya juga menghadapi masalah ia terlalu berderai, bantat, terlalu moist (sebab saya panaskan susu sebab terlupa nak keluarkan awal), tidak naik(sebab tepung kek lama) dan sebagainya. Kenapa saya tetap guna resepi ini....sebab ia mempunyai rasa butter cake yang tersendiri.
  • Anda boleh gantikan susu segar dengan jus oren dan masukkan hirisan kulit oren untuk buat kek oren. Boleh guna pati sunquick 1/2 cawan dan 1/2 cawan susu.

16 comments:

Liza said...

salam kenal Bdaria...mmg nmpak moist pun kek butter tu...
jemput ziarah blog Liza yer...

Chik Mimi said...

cheq tak nampak gambar ,nak cuba buat ayam goreng rcp bdaria insyaAllah petang ni

Syarih said...

wah nih sedap nampak kek nih...jom kongsi resepi di blog saya.

Anonymous said...

salam, bdaria guna loyang saiz berapa

CitarasaKu said...

nampal memang moist nanti saya nak cuba gak. Tq

Faiz said...

kak daria, step no 4 tu butter dan telur atau butter & dula ye?..

anazron usop said...

salam kak..saya bru je lepas try resepi ni..jadi sgt2 wlpn ni kali pertama try resepi ni..cme saya tuka sedikit resepinye..saya tak suke manis,jadi saya kurangkn ke 1 cawan,2 cwn tepung gandum,1/2 cwn tepung kastard,1 sudu kecil baking powder dan soda..tq kak for the recipe..:)

anazron usop said...

salam kak..saya baru try resepi ni td..alhamdulillah jd sgt2..tp saya tuka sikit, 1 cwn gula, 2 cwn tepung, 1/2 cwn tepung kastard, 1 sudu kecil baking powder dan soda..tq kak for the recipe..:)

bdaria said...

To anazron,

Thanks sbb mencuba. U can adjust resepi asalkan ia menjadi. Sy suka org kreatif. Setiap org mempunyai selera masing2.

mama daniel said...

Dah try! Sedap...cuma kita ubah jadi marble moist...kurangkan gulanya ajer + tambah colour2 ...yg lain maintain...tq bdria for the recipe

Qiz Iriena said...

maaf ye.. minta share resepi.. tq

Qiz Iriena said...

maaf ye.. minta share resepi.. tq

Qiz Iriena said...

salam... cm sedap jew cake nie.. minta halal ye resepi.. tq

Unknown said...

Saya dah cuba, alhamdulillah menjadi. terima kasih!

Unknown said...

Saya cuba buat cake ni dan alhamdulillah jadi. terima kasih atas perkongsian resipi ni.

chikkek yummy said...

nak try cuba...tq resepi