Tuesday, March 20, 2012

Roti Gulung Sardin

Pagi nie sesampai sahaja kat ofis, saya terus on kan komputer dan masuk laman web e-hasil untuk isi e-filling. Tempoh untuk hantar borang e-BE adalah sehingga 31 Mac ni sahaja....so kepada anda yang masih belum isi e-BE...silalah buat dengan segera sebelum saat-saat akhir. Saya terlambat sikit tahun nie isi e-BE, my fren semuanya dah siap isi dan dah dapatpun refund lebihan tax. Bila dah siap isi tak sampai 20 minit, akhirnya urusan e-BE saya selesai dan amaun refund yang akan saya terima adalah RM1,941.00 (cukai kena bayar dalam RM2 ribu lepas tolakan zakat). Banyakkan kena bayar cukai....it's ok, saya bangga sebab saya adalah salah seorang rakyat Malaysia yang bayar cukai.

Bulan nie dapat bonus so tadi jugak print slip gaji bulan nie (duit belum masuk akaun, slip dah keluar)...wahhhhhh besarnya fiqure gaji kasar bulan nie (belah kiri) dannnnn jika lihat dibahagian kanan slip gaji....... mak aiiiiiiii banyaknya potongan cukai hampir 2/3 bulan gaji...huhhhhhhh banyaknya kena potong kwsp hampir 2/3 bulan gaji....so figure gaji bersih hanya dapat separuh sahaja. My fren yang happpyyy bila tengok angka gaji bulan nie dapat lebih RM30 ribu dalam slip (belah kiri) dan terkejut bila tengok baki bersih gaji(belah kanan slip) yang diterima hanyalah RM18 ribu selepas kena tolak cukai dan kwsp. Potongan cukai sahaja dah ambil sebulan bonus dari keseluruhan bonus yang dapat. So dalam happy ada juga yang tak happy tapi setakat nie kami hanya senyum dan bersyukur....belum lagi sampai tahap maki hamun.

Berbalik semua kepada entri masakan kali nie, Roti Gulung Sardin nie saya buat petang semalam....lepas balik kerja. Teringin nak makan bila tengok kat cafe ada jual. Roti gulung sardin yang dijual kat cafe adalah RM1 bagi satu ketul...mahalkan. Jika buat sendiri....puas hati sebab boleh letak inti sardin banyak-banyak dalam roti



Saya buat cara simple dan jika berbeza dengan apa yang anda selalu buat....jangan pelik, dalam dunia masakan nie tidak ada istilah cara nie betul atau cara nie salah....asalkan sedap dan tekak boleh terima....it's ok. Yang penting anda kreatif. Anda nak tahu tak....saya pernah terima komen (saya tak publish), pengunjung tu tulis " u kalau nak bagi resepi, bagilah betul-betul....ingat kami bodoh ke...kalau tak bubuh gula macammana tapai nak manis" (dia merujuk kepada entri tapai pulut ). Mak saya tak pernah bubuh gula kalau buat tapai sebab ragi akan buat pulut tersebut manis....kalau u buat bubuh gula....so jangan marahlah orang buat tak bubuh gula...mungkin ragi u jenis yang tak berapa manis....ragi yang saya dan mak saya selalu guna adalah ragi dari Terengganu. So kalau cara u berbeza dengan cara orang lain....terima perbezaan tersebut sebab dalam dunia nie tak ada benda yang sama. Kalau semua benda nak sama.....boringgggggg.....betul tak, jangan jadi manusia yang annoying.

Roti Gulung Sardin
resepi: resepidaria.com

Bahan-bahannya:-
  • 8 keping roti putih (saya guna gardenia)
  • 2 biji telur (pecahkan dan pukul sedikit)
  • secawan bread crump
  • Minyak untuk mengoreng
Bahan inti sardin
  • 1 tin sederhana sardin
  • 1/4 biji bawang besar, dihiris nipis
  • 1 ulas bawang merah, dihiris nipis
  • 2 ulas cili padi, dihiris nipis (kuantiti, terpulang kepada anda)
  • 1 biji limau nipis (ambil air perahan sahaja)
  • sedikit gula
  • sedikit garam
Bahan pelekat
  • 2 sudu makan tepung gandum
  • sedikit air (satukan kedua-dua bahan ini sehingga menjadi bancuhan sederhana pekat)
Cara-caranya:-
  1. Sediakan inti sardin. Keluarkan ketulan ikan sardin (ketepikan kuahnya) masukkan dalam bekas, masukkan semua bahan yang dihiris, masukkan garam dan gula. Gaul rata dan tekan-tekan ikan sardin supaya ia menjadi ketulan kecil. Masukkan limau nipis. Ketepikan.
  2. Ambil kepingan roti dan potong sedikit bahagian tepinya....hanya buang kulit yang keras sahaja.
  3. Letakkan inti ditepi roti dan sapu sedikit bancuhan tepung dibahagian hujung yang satu lagi. Kemudian gulung.
  4. Celup rata dalam bancuhan telur.
  5. Angkat dan golekkan dalam bread crumb sehingga semua bahagian bersalut. Ketepikan. Pastikan bahagian sapuan tepung diletakkan dibahagian bawah supaya roti melekat.
  6. Buat sehingga semua roti habis
  7. Panaskan minyak untuk gorengan penuh dengan api yang sederhana besar. Biar sehingga minyak betul-betul panas sebelum masukkan gulungan roti.
  8. Goreng sehingga kekuningan.
  9. Toskan dengan kertas tisu masakan
  10. Hidangkan bersama sos kegemaran anda.
Nota:-
  • Saya tak masak inti sardin. Ini cara mudah dan senang. Jika anda tak suka cara begini, anda boleh masak inti sardin tersebut. Terpulang kepada anda.

Thursday, March 15, 2012

Kuih Bom

Pagi tadi semasa sarapan di pantri, rakan sekerja berkata kuih onde-onde yang dijual kat cafe tu kecil sangat tetapi harga 50 sen. Sampuk rakan yang lain"whhhhh....mahalnya kalau onde-onde dijual 50 sen sebijik" (dia merujuk kepada kuih buah melaka aka onde-onde bagi sesetengah tempat). Seorang rakan lain kerkata "bukan onde-ondelah itu....itu kuih badak", saya yang mulanya diam sambil makan mihun goreng terus menyampuk 'bukan kuih badak, kuih badak guna ubi keledek dan intinya inti kelapa pedas....itu kuih bom atau sesetengah tempat panggil onde-onde atau kuih bijan". Saya tahu maksud rakan pertama sebab saya juga turun kat cafe tadi untuk beli sarapan....saya nampak kuih bom aka kuih onde-onde (yang disebut oleh rakan yang pertama) yang besar sikit dari ibu jari saya tetapi dijual dengan harga 50 sen. Melampau betul peniaga tu......jika nak jual 50 sen sebijik kuih, tolonglah jangan kecilkan saiz kuih. Seorang rakan sekerja lelaki berkata "saya tak sanggup beli kuih-kuih kat situ sebab rasa macam buang duit". Memang sejak peniaga tu ambil alih cafe pada awal lalu....ramai merunggut harga kuih dan makanan yang dijual terlalu mahal. Saya tidak pernah nak sentuh kuih-kuih yang dijual disitu sebab terasa sanggup nak keluarkan duit walaupun seringgit untuk beli 2 biji kuih yang sangat-sangat kecil dan tidak berbaloi langsung dengan nilai duit.

Kuih bom nie saya buat hari semalam.....sebab teringin nak makan.





Kuih bom ni tak bulat cantik sebab ini gambar kuih onde-onde yang digoreng selepas balik kerja semalam selepas dibiarkan selama seharian di atas dulang. Saya hanya sempat goreng separuh sebelum pergi kerja...tak sempat nak goreng semua sebab dah terlewat....sampai kat ofis kononnya nak ambillah gambar tapi handphone dan kamera tertinggal kat rumah. So bila balik kerja saya goreng baki kuih bom yang ditinggalkan tu....sebab tu bentuknya dah tak bulat cantik.

Resepi kuih bom nie saya tak berikan dalam sukatan yang tepat sebab saya buat tanpa disukat.....jika anda baru pertama kali nak buat kuih nie....cuba dapatkan sukatan bahan yang tepat dari blog masakan yang lain....bahannya sama sahaja.

Kuih Bom
resepi oleh : resepidaria.com

Bahan-bahannya:-
  • 250gm tepung pulut
  • 2 sudu makan tepung gandum
  • sedikit garam
  • santan cair secukupnya (saya guna santan kotak dicampur dengan air)
  • Inti secukupnya : inti kacang merah atau inti kelapa atau inti kacang hijau (saya guna inti kacang merah)
  • Bijan secukupnya
  • Minyak untuk mengoreng
Cara-caranya:-
  1. Masukkan tepung dan garam dalam bekas, gaul rata
  2. Tuangkan santan cair sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang tidak melekat ditangan.
  3. ambil sedikit doh dalam anggaran 30gm dan bulat-bulatkan. Buat sehingga habis doh tersebut
  4. Ambil dulang dan tabur dengan bijan
  5. Leperkan doh dan masukkan inti, tutup rapat supaya inti tidak terkeluar. Bulatkan
  6. letakkan diatas bijan yang ditabur atas dulang tadi. Buat langkah 5 sehingga semua doh habis.
  7. Goyang-goyang dulang supaya semua kuih diliputi dengan bijan. Jika tak pandai....guling-gulingkan kuih atas bijan supaya semua permukaan kuih diliputi dengan bijan.
  8. Rehatkan kuih bom anda sebelum digoreng.
  9. Goreng dengan minyak panas sehingga kekuningan. Pastikan digoreng dengan mengunakan api sederhana.


Tips:
  • Jangan terus goreng kuih bom yang telah siap dimasukkan inti. Jika anda terus goreng selepas buat....kuih bom anda akan mengelembung dan pecah (tersengih dan keluar inti) serta 'meletup'. Kuih anda tidak cantik dan ia jugak tidak garing.
  • Jika buat malam, biarkan dalam dulang dan tutup dengan kain bersih. Goreng pagi esoknya. Jika nak makan petang.....buat pagi dan goreng petang. Ini sahaja rahsianya.
  • Jangan terlebih rehat pulak....macam kuih bom saya kat atas tu. Buat malam hari tapi biarkan seharian maka tepung terasa masam sikit dan bentuknya dah tak bulat cantik.

Wednesday, March 14, 2012

Anak saudara baru lagi

Alhamdulillah Jumaat lepas, adik perempuan saya yang ke 4 telah selamat melahirkan anak perempuan seberat 2.9kg. Jika anda pengikut awal blog saya, anda tentu tahu bahawa adik saya yang ke 4 nie bukan sempurna, dia OKU. Adik yang sentiasa saya risau dan bimbang akan masa depannya tetapi Allah maha adil, setiap kekurangan ada kelebihannya. Masa tu kami sekeluarga selalu terfikir....siapakah yang ingin berkahwin dengan adik saya.....tetapi alhamdulillah dia bertemu jodoh dengan lelaki sempurna yang sangat baik....kemudian dia mengandung. dalam tempoh awal mengandung....dia mengalami masalah alahan dan kesihatan yang teruk. Adik saya nie ada jin dalam badan dia.....kami sekeluarga telah berusaha sedaya upaya untuk mengeluarkan jin tersebut tetapi tidak berjaya.....ketika awal mengandung.....dia selalu pengsan.....ketika sedang duduk bersila makan nasi....tiba-tiba dia akan tumbang kebelakang. Ketika itu keadaan dia memang merisaukan sebab kandungan masih belum stabil dan jika asyik pengsan tanpa sebab dan tidak kira tempat dan masa....kemungkinan untuk gugur amat tinggi tambahan pula badan dia sangat lemah sebab dia tidak mahu makan. Setelah berjaya melepasi 3 bulan pertama....keadaan dia bertambah baik.

Keadaan dia mula menjadi teruk bila usia kandungan dia menjangkau bulan yang ke 8, keadaan kakinya yang lembik tidak mampu hendak tambung berat perut. Dia adalah kerani di sekolah, untuk kepejabat dia kena naik tangga. Ketika ini suami dia akan hantar sampai ke depan tangga dan dia akan merangkak naik tangga sehingga ke atas...kemudian suaminya akan papah dia untuk duduk di atas kerusi dimeja kerjanya. Setiap hari begitulah keadaannya. Masalah timbul bila dia hendak ke tandas.....takan dia hendak merangkak untuk ke tandas. Bila terasa terlalu susah hendak ke tandas dia mula tidak mahu makan dan minum. Akhirnya doktor berikan mc sebulan untuk dia, mak bawak dia balik ke Dungun. Ketika di Dungun, adik perempuan saya yang ke 2 telah pergi ke setiap hospital bersalin swasta untuk mendapatkan pandangan berkenaan dengan keadaan adik saya dan kami sekeluarga ketika itu telah berpakat untuk memasukkan dia di hospital swasta supaya dia bersalin secara bedah. Ada seorang doktor pakar kemudiannya menasihati adik saya nie supaya tidak bersalin secara pembedahan sebab dengan keadaan kakinya, dia kemungkinan akan memdapat kesan yang teruk dalam jangka masa panjang iaitu lumpuh terus. Akhirnya keluarga saya bawa dia ke Hospital Kuala Terengganu. Doktor pakar disana berjanji akan membantu adik saya dan nasihatkan supaya dia bersalin secara normal. Berdasarkan janji doktor pakar tersebut maka family saya decide untuk membiarkan adik saya bersalin di Hospital Kuala Terengganu.

Selama dua minggu dia menunggu tempoh bersalin di Dungun, pada selasa 7hb....adik saya dihantar ke HBKT tetapi rupanya itu adalah false signal. Doktor pakar yang berjanji untuk uruskan adik saya tidak bertugas ketika itu....ada doktor baru yang handle tetapi doktor nie agak kurang ajar dan bercakap kasar kepada adik saya dan halau adik saya balik. Family saya bawak dia balik.....adik perempuan saya kata pada mak saya dia nak bersalin di Pahang.....dia tak nak bersalin di HBKT sebab dia benci nak jumpa doktor tu.

Pada 8hb mak saya bawak dia balik ke Pahang. Sampai di kampung dalam jam 8 malam.....dalam jam 12 malam, adik saya mula terasa sakit dan tanda-tanda hendak bersalin mula nampak. Family saya bawak dia ke Hospital Sultan Haji Ahmad Shah Temerloh. Dalam jam 12.45 tengahhari 9hb dia bersalin anak perempuan yang comel dan sempurna. Alhamdulillah.....kami adik beradik yang berada di KL, Teluk Intan dan Singapore sentiasa menelefon setiap jam untuk mengetahui keadaan beliau. Risaunya Allah sahaja yang tahu.....saya yang berada di pejabat gelisah tak terhingga sehingga semua kerja tidak buat hanya pegang handphone. Anak dia sempuna dan dibawa keluar sejam kemudian tetapi keadaan adik saya agak teruk dan hanya beberapa jam kemudian baru dibawa keluar dari wad. Adik saya cerita, 4 doktor terpaksa urus kes dia ketika dia bersalin dan mereka melakukan kerja dengan profesional dan sabar tanpa meninggi suara dan memarahi adik saya sebab terlalu lemah dan faham bahawa dia adalah OKU yang menghadapi masalah dengan kaki.


Saya balik ke kampung pada hari sabtu tetapi adik masih belum dibenarkan keluar hospital sebab adik saya demam. Hari ahad pagi, dia asyik menelefon kami di kampung supaya datang bawak dia keluar dari hospital. Saya dan adik ipar pergi ke Hospital.....saya pelik sebab sepanjang jalan ke hospital adik saya menelefon bertanya dah sampai belum (jarak rumah ke hospital adalah 1 jam perjalanan). Sesampai di Hospital dalam jam 12 tengahhari (waktu melawat 12-1 tengahhari), adik ipar berjumpa doktor dan minta supaya adik saya dibenarkan dibawa balik tetapi doktor tidak benarkan sebab adik saya masih demam. Adik saya menangis dan minta supaya dia dibenarkan balik....kemudian dia cerita pada doktor bahawa semalam dia ditengking oleh nurse yang bertugas malam dan mengeluarkan perkataan yang kesat. Adik saya OKU, dia lemah dan tidak kuat....bila baby menangis....dia tidak boleh terus bangun untuk ambil baby sebab dia ambil maa untuk bangun....disebabkan itu nurse yang bertugas terus tengking dan jerit pada dia "pemalas.....kerja nak tidur saja....bangunnnnnlah!!!!!....pekak ke tak dengar baby menangis".



Jika anda melihat bagaimana adik saya cuba menguruskan baby nie......anda tidak akan tergamak hendak marah dan tengking dia. Tangan dia mengeletar dan ketika tu saya lihat tangan dia keras seolah-olah macam dia lumpuh sehingga nak pegang baby dengan betul pun tak mampu....saya yang terpaksa ambil baby dan letakkan baby di atas tangan dia dan tolak perlahan muka baby mengadap bahagian tetek adik untuk menyusu. Semua pesakit lain yang menyaksikan keadaan adik saya akan jatuh air mata sebab susahnya dia hendak menyusu anak.....tergamak nurse tu tengking adik saya. Tangan dia sentiasa mengigil dan dalam keadaan seperti lumpuh (jika anda pernah hadapi pesakit yang ada jin dibadan....anda akan faham mengapa adik saya dalam keadaan begini). Doktor kasihankan adik saya dan benarkan dia dibawak balik. Saya puji Hospital nie.....sekurity amat ketat terutama jika hendak bawak baby keluar, oleh kerana hanya ibu yang harus pegang baby maka saya letakkan baby diriba adik dan tolak kerusi roda untuk keluar dari hospital. Adik ipar saya pula sentiasa perhatikan keadaan tangan adik saya supaya baby tidak terlepas.

Sesampai di rumah....mak saya uruskan baby dan adik perempuan saya hanya berbaring sahaja sebab beliau masih demam. Jika dirumah semua orang menjaga adik dan babynya.....malah bidan kampung sentiasa datang menjenguk bagi memastikan adik saya selesa.

Hari Isnin, kami sekeluarga buat kenduri akikah untuk anak adik lelaki saya yang lahir pada 18 Februari lepas. Pagi hari isnin, saya tolong mak masak kari daging bersama rebung, sup kambing dan sayur campur. Hidangan simple sahaja.....hanya mak, pak cik saya dan saya sahaja yang memasak.....tetamu hanya dijemput datang makan sahaja. Selesai sahaja masak saya terus bersiap untuk balik ke KL. Terkejut mak saja bila tengok saya dah siap nak balik sedangkan jam baru 12 tengahhari. Dia tanya mengapa tak tunggu tetamu datang semua kat rumah dan baliklah petang. Tak mungkin saya akan tunggu tetamu datang.....dengan kehadiran baby-baby baru nie.....sudah tentu saya akan jadi 'mangsa perlian' makcik-makcik yang mulutnya tiada insuran. Saya tak sanggup dengar.....bila tengok saya diam....mak saya faham dan terus bungkuskan makanan yang dimasak itu untuk saya bawak balik. Masa nak keluar dari rumah bertembung jugaklah dengan mak cik esah murai....terpaksa saya bersalam dan bertanya khabar dia dan sempat jugaklah dia menyembur pertanyaan dan komen yang menghiris perasaan saya.....saya cepat-cepat mintak diri dan adik lelaki saya terus ambik beg saya dan masukkan dalam kereta. Seksanya bila berhadapan dengan orang kampung yang berperangai macam nie.

Dalam perjalanan balik ke Temerloh, hujan turun sederhana lebat....saya bawak dalam 60-70km sahaja tiba-tiba sesampai disatu kawasan kampung saya terpaksa brek mengejut sebab kereta-kereta mula slow. Saya ingat ada road block.....saya cuba tinjau-tinjau dihadapan tetapi tak nampakpun kereta polis. pelik mengapa semua kereta slow sangat....dalam keadaan tertanya-tanya tu saya sempat pandang ke arah kanan dan saya lihat seekor ayam jantan tanpa kepala (darah pekat mengalir dibadan ayam tersebut) berdiri tegak ditengah-tengah jalan. Saya tak sempat ambil handphone untuk ambil gambar sebab tergaman tengok ayam tersebut. Rasa pelik sangat dengan keadaan ayam tersebut.....terfikir jugak mengapa dia tidak tumbang lagi. Rupanya semua kereta perlahan untuk tengok ayam jantan tanpa kepala tu (ayam yang baru lepas disembelih). Saya sampai di KL dalam jam 4 petang.

Thursday, March 8, 2012

Bayar bil guna pos online

Apartmen saya nie adalah projek PKNS, so bayaran bil penyelengaraan dan singking fund selalunya saya bayar kat pejabat pengurusan apartmen selalunya pada hari sabtu tetapi bermula awal tahun nie, pejabat pengurusan buat peraturan baru....bayaran hanya boleh dibuat pada hari khamis dari jam 10 pagi sehingga 12 tengahhari sahaja. Dia ingat dalam dunia nie hanya mereka sahaja yang berkerja dan orang lain tak bekerja. Buat peraturan baru ikut sedap diri sendiri sahaja (mentaliti PKNS yang tak fikirkan pelanggan). Bila PKNS decide untuk buat projek perumahan sepatutnya mentaliti bahawa mereka adalah jabatan kerajaan patut dibuang....mereka patut ikut cara swasta....pelanggan perlu diutamakan.

Saya komplain kat kerani pejabat pengurusan....kenapa buat peraturan macam tu....semua orang bekerja, siapa yang hendak datang bayar hari khamis pagi. Dia jawap kat 'itu saya tak boleh tolonglah....owner kena fikir sendiri". Jawapan yang telah dijangkakan. So saya pun tak bayarlah bayaran bil penyelengaraan tersebut sebab saya datang hari sabtu.

Isnin lepas saya dapat surat merah jambu dari PKNS, dengan amaran tindakan pemotongan bekalan air akan dibuat jika tidak buat bayaran. So saya tengok duit dekat tangan.....saya nak bayar kat mana?.....bukan senang nak keluar time ofis.

So saya tunjukkan kepada anda cara buat bayaran PKNS atau apa-apa bayaran bil anda melalui www.posonline.com.my

1. Daftar dahulu dengan tekan button 'Register Now"
2. Bila pendaftaran berjaya anda boleh masukkan nama dan password dekat login dan enter 'login'


3. Anda akan nampak nama anda tertera kat situ.
4. Tekan bill registration


 5. Anda akan nampak perkataan bill registration
 6. Dibahagian company, pilihlah syarikat-syarikat yang anda hendak buat bayaran. Click perbadanan kemajuan Negeri Selangor untuk bayar bil PKNS.
7. Tekan 'next' bila sudah pilih untuk isi maklumat yang lain iaitu no akaun dan no bil pembayaran.


8. Siap sahaja isi maklumat kat bill registration, keluar dan tekan open payment
9. Pilih bil yang hendak dibayar
10. kemudian tekan next dan ikut isi maklumat yang dikehendaki seperti amaun bil semasa, tarikh bil, bayaran bil tertunggak (isi jika ada).
11. Pilih cara bayaran, samaada guna kredit kad atau akaun bank. Ini adalah bank-bank yang boleh digunakan jika anda ada akaun internet banking dengan bank ini.
  • Public bank
  • Bank Islam
  • RHB Bank
  • Affin Bank
  • CIMB bank
  • Hong Leong bank
  • Al Rajhi bank
  • EON bank
  • Alliance Bank
  • Master Card
  • Visa Card
Selalunya saya bayar semua bil-bil saya guna Maybank.2u tetapi disebabkan untuk bayaran bil PKNS hanya satu bank sahaja yang boleh diboleh buat bayaran iaiatu CIMB Bank maka terpaksalah saya guna posonline sebab saya ada akaun Bank Islam.

Saja saya nak kongsi info nie terutama kepada anda yang kena berurusan dengan PKNS.