Friday, November 25, 2011

Copycat

 Setiap pagi, masuk sahaja dalam kereta satu terus pasang radio Redfm....sampai sahaja kat bilik saya di pejabat....saya on kan radio dan seperti biasa masih jugak Redfm. Setiap pagi dj akan membincangkan satu dilema yang dipilih dari aduan pendengar. Pagi nie dilema yang diudarakan adalah berkenaan 'copycat'. Anda tahu apa itu copycat.....mereka adalah peniru

Pendengar ini bernama Fatin....dia akan berkahwin pada awal tahun hadapan. Dalam masa yang sama sepupunya juga akan berkahwin tetapi sebulan lebih awal dari fatin. Sepupu dia bertanya berkenaan dengan persiapan perkahwinan Fatin dan fatin telah mencerita segala-gala dan sedetail-detailnya setiap persiapan yang dia telah buat tanpa menduga bahawa sepupunya akan 'copycat' semua idea tersebut termasuk baju kahwin pun sama. Sekarang Fatin dalam dilema....adakah dia perlu tunda majlis perkahwinan dia dan membuat persiapan semula atau teruskan wedding tersebut dan terima kritikan bahawa dia meniru majlis perkahwinan sepupunya.

Berbagai pendapat dan nasihat pendengar dikemukakan....saya suka nasihat-nasihat yang dikemukakan sebab ia tidak 'childish atau stupid'. Jika seorang kawan beritahu anda masalah yang sama seperti Fatin....jangan sesekali berkata "itulah u....sapa suruh u bagitau". Heiiiiii....benda tu dah berlalulah....benda yang berlaku tak boleh patah balik dan jangan kata "kalau sayalah....bla bla bla".....heiiii sapa nak dengar cerita u. Jangan guna perkataan 'kalau sayalah atau itulah u' terlalu kerap.....its annoying (menjengkelkan). Benda yang berlaku tidak boleh patah balik so jangan susahkan hati dia lagi....jika hendak bantu....tunjukkan cara untuk 'melangkah' kedepan bukan pandang kebelakang.

Fatin adalah seorang yang boleh berfikir 'outside the box' dan boleh 'come up with unique ideas' so walaupun masa sudah suntuk dan persiapan telah dibuat....tapi fatin boleh ubah disaat-saat akhir dan jadikan majlis perkahwinannya lebih unik. Fikirkan sesuatu yang lebih unik....fatin pasti boleh buat sebab dia adalah manusia yang ' think outside the box' dia bukan copycat.

Isu copycat bukan asing bagi blogger......setiap masa akan ada berpuluh-puluh orang yang keluar masuk blog untuk mencuri idea....meniru idea. Apa yang kita boleh buat??????.....nothing sebenarnya.


Ini adalah pengalaman saya berkaitan dengan ciplak iaitu adik beradik tiri copycat. Ingat lagi isu ciplak http://tipsone.com yang telah mencuri 36 entry saya dan masukkan dalam blog beliau. Bila masuk dalam blog tersebut ia seolah-olah blog resepidaria ada dua. Inilah ciplak ....whyyyyy sebab ia cuma salin bulat-bulat entri saya dan publishkan. 


Selepas saya 'mengamuk' kat blog tipsone....walaupun si maling nie masih belum tutup blog dia tapi si maling ini telah berhenti mencuri dan letakkan "read the original post' kat setiap entri yang dia ciplak. Oklah saya dah tak marah lagi.

Habis tu apa dia copycat?.......manusia copycat akan datang kat blog anda dan kemudian dia akan publish entri dengan idea yang anda timbulkan. Dia publishkan idea anda itu dan kata " dah 3 tahun saya guna cara nie....." dia akan buat seperti itulah idea dia....dia ambil kredit atas idea orang lain. Inilah manusia copycat. Manusia copycat nie lebih teruk dari penciplak diatas tu. Tapi ciplak dan copycat tiada bezanya sebab ia adalah "copy dan paste" jugak.

So apa yang boleh kita buat........nothinggggg.....tak perlu buat apa-apa sebab.....

It is human nature and if your idea was a good one....it will be copied

1 comment:

Chik Mimi said...

hehehhe sungguh sinis,kalau dia makan cili sure dia terasa pedaskan