Showing posts with label Muffin. Show all posts
Showing posts with label Muffin. Show all posts

Tuesday, June 21, 2011

Chocolate Chip Banana Muffin




Semalam saya masih demam so lepas kelas saya terus balik ke Kota Damasara. Saya lebih selesa tidur di rumah berbanding diasrama sebab sejak di asrama saya hadapi masalah sukar untuk tidur. Sampai kat rumah dalam jam 5.30 petang, saya cuba baring tapi jiran kat tingkat atas asyik dok buat kerja grinding....bunyi bising menganggu saya nak berehat....saya ke dapur tengok apa makanan yang ada....peti ais kosong....hanya tinggal beberapa biji pisang emas yang dah kehitaman dan telur. Saya buat muffin....ini adalah dinner saya semalam.




Susah ke nak buat muffin, bagi saya muffinlah yang paling senang sekali nak buat....tak rumit....tak perlu dikeluar mesin segala...hanya campur-campur dan gaul pastu bakar. Baki muffin saya bawa ke kelas pada hari nie. Resepi muffin nie saya ambil dari allrecipes yang dikongsi oleh Lois Gordon. Sedap....simple dan mudah.




Chocolate Chip Banana Muffin


Sumber : dari sini



Bahan-bahannya:-



220gm tepung gandum
150gm gula halus - (saya kurangkan kepada 130gm sahaja)
5 g baking powder
5 g baking soda
3 g garam
1 biji telur
120 ml minyak sayur (saya guna majerin cair)
120 ml plain yogurt (saya gantikan dengan susu segar + 1 sudu cuka = perap sebentar)
5 ml esen vanilla
150gm pisang yang dilenyek (saya guna 4 biji pisang emas)
125gm chocolate chip



Cara-caranya:-



1. Ayak semua bahan kering kecuali garam dan ketepikan



2. Pecahkan telur, pukul sedikit dalam bekas. Masukkan plain yogurt atau susu, minyak atau majerin/butter cair.



3. Masukkan semua bahan kering yang diayak tadi kedalam bekas tadi, gaul rata. Masukkan garam dan esen vanilla. gaul.



4. Masukkan pisang yang dilenyek dan chocolate chip (tinggalkan sedikit untuk ditabur diatasnya)



5. Panaskan oven pada suhu 160 darjah selama 10 minit terlebih dahulu.



6. Masukkan mufin papercup dalam acuan dan guna scoop aiskrim untuk memasukkan bancuhan dalam papercup sehingga 3/4 penuh



7. Bakar dalam 15 minit.



Nota



- Jika mencairkan butter/majerin, jangan terlampau cair atas api sebab ia akan membantatkan muffin. Cukup jika dah separuh cair dan kemudian tutup api dan kacau dengan senduk kayu sehingga semua cair.

Friday, June 10, 2011

Chocolate Chip Muffin

Inilah muffin yang saya buat untuk dimasukkan kedalam gift box. Chocolate chip muffin resepi dari Nigella yang telah kongsi oleh Junjs11 kat myresepi. Dari awal pagi hari khamis lepas sehinggalah jam 3 petang barulah siap beratus-ratus muffin tapi dalam tempoh tu sempat jugaklah pergi Tesco untuk beli buah-buahan untuk hantaran kat Tesco.


Muffin nie sedap dan kaya dengan rasa coklat dan coklat chip. Kalau nak meniaga kenalah adjust resepi nie.....tak untung nanti tapi kalau nak makan.....memang puas hatilah kalau buat. Saya guna muffin cup yang jenis nie supaya senang nak buat banyak-banyak.






Sebahagian dari beratus-ratus muffin yang saya susun diatas tikar. Nampak cantik kan......tapi sebelum muffin nie jadi elok macam nie....ada jugak masalah....tak terus jadi elok. Cuba tengok nie




Ini adalah batch pertama bancuhan muffin saya. Untuk satu tray nie muat 35 biji muffin sekali masuk kedalam oven...boleh muat 2 tray tapi saya lambat nak masuk bancuhan dalam cup so hanya sempat siapkan satu tray bagi setiap masa.


Inilah hasil 'kejadian'nya batch pertama bancuhan muffin saya. lepas je masak 35 biji nie saya dok termenung fikir sebab mengapa begitu huduhnya 'kejadian' muffin nie. Tinggi sebelah....muffin tidak sekata...nampak tak menarik wp lembut dan tidak begitu moist. Masuk tray yang kedua.....hasilnya masih sama. lepas lama berfikir....saya adjust suhu oven...mula-mula saya letakkan ia pada 190 c lepas tu untuk tray ketiga saya turunkan suhu pada 160C......lepas dah adjust suhu barulah muffin saya jadi elok seperti yang diatas tu.







Kalau buat dalam cawan muffin yang bersaiz sederhana seperti ini, boleh dapat banyak biji untuk sekali bancuhan. Muffin saya nie sedap sebab coklat chip banyak dan saya guna susu kotak....saya tak adjust langsung resepi sebab memang niat saya supaya tetamu-tetamu saya dapat makan muffin yang sedap. Kalau tempah dah tentu tak akan dapat muffin coklat chip yang 'mewah' dan 'kaya' dengan rasa coklat. Coklat chip bukannya murah...1 kg hampir RM10.




Ini muffin yang telah di packing. Mujur kawan-kawan pejabat saya datang ke rumah untuk tolong saya bungkuskan muffin nie.


Dah puas tengok muffin tu....jom tengok resepinya pulak.


Chocolate Chip Muffin

Resepi diambil dari sini

photo & publish by resepidaria.blogspot.com


Bahan-bahannya:-


250gm tepung
2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
2 sudu besar serbuk koko
175gm gula
150gm coklat cip
250ml susu segar
90ml minyak (saya gantikan dengan margerin cair)
1 biji telur A
1 sudu teh esen vanilla


Cara membuatnya:-


1. Ayak tepung, baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko. Masukkan kedalam bekas. Campurkan gula kedalam tepung.

2. Pecahkan telur kedalam bekas lain dan pukul sekejap hanya sekadar bercampur putih dan kunig telur

3. Masukkan susu cair kedalam tepung sedikit demi sedikit sambil digaul rata dengan senduk kayu. Masukkan telur, minyak dan esen vanilla. Gaul rata.

4. Panaskan oven dengan kepanasan 160-170 c selama 10 minit terlebih dahulu.

5. Masukkan bancuhan kedalam cawan muffin 3/4 penuh.

6. Taburkan sedikit coklat chip diatasnya sebagai hiasan. Tak letak pun tak apa sebab coklat chip dalam adunan dah terlalu banyak.

7. Bakar selama 20 minit (untuk cup besar seperti gambar diatas sekali). Bakar selama 16 minit untuk cawan muffin yang bersaiz sederhana.


Nota:-


- Jika anda lihat muffin anda naik tidak sekata, gemuk/tinggi/mengembang sebelah....itu disebabkan oven anda terlalu panas. kurangkan suhu oven.

- Untuk mengetahui berapa minit muffin anda perlu dimasak, cucuk muffin dengan pencucuk kek/lidi pada 16 minit pertama, jika tiada bancuhan melekat kat lidi maka dah boleh angkat.....jika melekat teruskan kepada 20 minit. Tujuannya adalah supaya muffin anda moist. Jika terlebih tempoh bakar dalam oven atau suhu terlalu panas....tekstur muffin akan jadi kering dan tidak moist.

- Masukkan bancuhan muffin dalam jug plastik untuk memudahkan ia dimasukkan kedalam cawan muffin.

- Untuk bancuhan yang banyak, saya gandakan resepi diatas dengan 4 kali. Sekali bancuhan dibuat saya guna 1 kg tepung dan 1 kotak susu. Saya gaul dengan mixer.



Tuesday, January 4, 2011

Chocolate Cheese Strawberry Muffin


Hari isnin, saya beli sepeket strawberry korea dan satu bekas pisang kaki yang sangat-sangat manis dr Mr Chan. Semalam, hari rest dari gym so balik saja dari ofis saya singgah kat minimarket dekat rumah nak beli barang dapur sikit. Masa masuk minimarket, belum hujan lagi tapi lepas je bayar kat kaunter, hujan turun selebat-lebatnya. Saya pulak tak bawak payung, so tunggu dalam 10 minit....hujan still lebat malah bertambah lebat. Nak tak nak saya terpaksa redah jugak dan berlari ke kereta, bila sampai ke kereta....air dah atas paras buku lali saya sbb saya parking kat lopak. Habis basah satu-satunya kasut kulit yang saya pakai pergi ofis. Saya bukan jenis pengumpul kasut, saya pakai kasut dari satu jenama sahaja sbb kaki saya tak sesuai dengan design jenama lain....saya akan pakai sampai rosak lepas tu baru beli baru. Saya dah basuh dan jemur...hope tak rosaklah kalau tak, terbang RM300 lagi. Pagi nie saya terpaksa pakai kasut flat yang saya guna untuk tugasan luar....dipakai dengan baju kurung, nampak pelik bebenor.


Balik je ke rumah, lepas mandi dan sembahyang mulalah projek memasak. Saya buat mee goreng udang kering lagi untuk dinner semalam dan tom yam untuk bekalan lunch hari ini. Oleh kerana ada strawberi nie, maka saya cubalah nak membuat Chocolate Cheese Strawberry Muffin. Satu tray muffin rosak sbb saya tersilap baca arahan resepi dan hanya selamat 4 biji muffin bila saya bakar baki bancuhan kali ke 2. So kalau anda nak mencuba resepi nie....make sure anda baca aturan resepi dengan betul sebab muffin nie sedappppp. Pastilah sedapkan sebab ada cheese dengan strawberi digabungkan pulak dengan kek coklat (bagi orang yang minat cheese). Jangan adjust sukatan gula sbb kemanisan dia sedang-sedang sahaja tapi kalau guna gula pasir kenalah kurang sikit dari sukatan resepi sbb dalam resepi guna gula aising dan gula caster.


Segarkan strawberi nie.....saya paling suka kalau beli strawberi korea nie. Tak terlalu masam....manis-manis masam. Satu bekas nie berharga RM12. Sebab strawberi cepat rosak so kenalah fikir something untuk habiskannya.....takan nak makan semua.

Coklat muffin diliputi dengan strawberi cheese...memang mengoda. Mujur saya mampu tahan godaan tapi habis jugaklah sebiji muffin nie. Hari nie kena bayar balik 'kalori terlebih' semalam.....extra excersice. Untuk sebiji muffin nie, saya kena berlari selama 1 jam. Ok inilah resepinya jika anda berminat nak cuba tapi pastikan anda ikut turutan resepi betul2 sbb kalau tak jadi jangan marah saya sbb saya dah pesan.

Chocolate Cheese Strawberry Muffin/ Muffin Coklat Keju Strawberi
Recipe by Majalah Sedap
Publish & Photo by resepidaria.blogspot.com


Bahan-bahannya:-

Bahan i

  • 150gm krim keju

  • 50gm gula aising

  • 1 biji telur, pukul ringan

  • 1/4 tsp air perahan lemon

  • 50gm strawberi segar, dipotong-potong

  • 50gm jem strawberi

Bahan ii

  • 150gm tepung gandum

  • 25gm serbuk koko

  • 1/2 sudu makan serbuk penaik

  • 100gm gula pasir halus

  • 1/4 tsp garam

  • 1 biji telur

  • 100ml susu cair

  • 50gm mentega, cairkan

  • 100gm coklat masakan hitam, cairkan

Cara membuatnya:-


Bahan i

  1. Pukul krim keju dan gula aising sehingga sebati/rata

  2. Masukkan telur dan air perahan lemon, kacau rata.

  3. Masukkan campuran strawberi dan jem strawberi, kacau rata dan ketepikan.


Bahan ii

  1. Ayak tepung gandum, serbuk koko dan serbuk penaik. Masukkan gula castor dan garam. Kacau rata.

  2. Pukul ringan telur, susu cair dan butter mengunakan whisk tangan. Masukkan coklat masakan cair dan kacau rata

  3. Tuangkan sedikit demi sedikit kedalam campuran tepung gandum sambil dikacau rata.

  4. Tuangkan ke dalam acuan muffin bersaiz sederhana yang dialas dengan cawan kertas. Tuangkan separuh bekas sahaja.

  5. Sudu kan bahan i diatasnya. Jangan bubuh penuh sebab nanti kek akan naik.

  6. Bakar selama 20 minit dengan API BAWAH, dengan suhu ketuhar 190 c sehingga masak.

Nota:-

  • Jangan guna susu yang dikeluarkan direct dari peti ais sebab ia akan menyebabkan campuran tepung dan coklat menjadi pekat.

  • Saya cairkan coklat masakan mengunakan kaedah double boil

  • Pastikan anda bakar mengunakan API BAWAH ye. Bahagian atas adalah cheese so ia akan menyebabkan cheese mencair jika dibakar guna api atas bawah dan ia juga akan menyebabkan kek anda tidak masak. Ini amat-amat PENTING untuk memastikan bahagian kek betul-betul masak. Jangan tersilap, jika tidak anda akan buang muffin tersebut seperti yang berlaku pada saya untuk bakaran pertama sbb terguna api atas bawah.
  • Saya telah mengunakan susu HL yang ambil dari peti ais maka bila saya masukkan dalam adunan, adunan saya jadi kental. So anda jangan ulang kesilapan ini. Anda perlu pastikan susu berada disuhu bilik sebelum digunakan atau lebih baik guna susu cair seperti resepi.
  • Oleh kerana adunan saya sedikit mengeras maka saya terpaksa tambah 50ml susu lagi. Untuk anda, bancuh adunan ikut resepi dahulu dan jika didapati adunan agak kental maka barulah tambahkan sedikit susu cair lagi.
  • Letakkan tray dibahagian tengah oven anda.


Ini adalah gambar Chocolate Cheese Strawberry Muffin dalam majalah. Ia sepatutnya jadi begini. Resepi tu dah ok cuma kesilapan atas saya sbb tak baca betul resepi.