Thursday, March 8, 2012

Bayar bil guna pos online

Apartmen saya nie adalah projek PKNS, so bayaran bil penyelengaraan dan singking fund selalunya saya bayar kat pejabat pengurusan apartmen selalunya pada hari sabtu tetapi bermula awal tahun nie, pejabat pengurusan buat peraturan baru....bayaran hanya boleh dibuat pada hari khamis dari jam 10 pagi sehingga 12 tengahhari sahaja. Dia ingat dalam dunia nie hanya mereka sahaja yang berkerja dan orang lain tak bekerja. Buat peraturan baru ikut sedap diri sendiri sahaja (mentaliti PKNS yang tak fikirkan pelanggan). Bila PKNS decide untuk buat projek perumahan sepatutnya mentaliti bahawa mereka adalah jabatan kerajaan patut dibuang....mereka patut ikut cara swasta....pelanggan perlu diutamakan.

Saya komplain kat kerani pejabat pengurusan....kenapa buat peraturan macam tu....semua orang bekerja, siapa yang hendak datang bayar hari khamis pagi. Dia jawap kat 'itu saya tak boleh tolonglah....owner kena fikir sendiri". Jawapan yang telah dijangkakan. So saya pun tak bayarlah bayaran bil penyelengaraan tersebut sebab saya datang hari sabtu.

Isnin lepas saya dapat surat merah jambu dari PKNS, dengan amaran tindakan pemotongan bekalan air akan dibuat jika tidak buat bayaran. So saya tengok duit dekat tangan.....saya nak bayar kat mana?.....bukan senang nak keluar time ofis.

So saya tunjukkan kepada anda cara buat bayaran PKNS atau apa-apa bayaran bil anda melalui www.posonline.com.my

1. Daftar dahulu dengan tekan button 'Register Now"
2. Bila pendaftaran berjaya anda boleh masukkan nama dan password dekat login dan enter 'login'


3. Anda akan nampak nama anda tertera kat situ.
4. Tekan bill registration


 5. Anda akan nampak perkataan bill registration
 6. Dibahagian company, pilihlah syarikat-syarikat yang anda hendak buat bayaran. Click perbadanan kemajuan Negeri Selangor untuk bayar bil PKNS.
7. Tekan 'next' bila sudah pilih untuk isi maklumat yang lain iaitu no akaun dan no bil pembayaran.


8. Siap sahaja isi maklumat kat bill registration, keluar dan tekan open payment
9. Pilih bil yang hendak dibayar
10. kemudian tekan next dan ikut isi maklumat yang dikehendaki seperti amaun bil semasa, tarikh bil, bayaran bil tertunggak (isi jika ada).
11. Pilih cara bayaran, samaada guna kredit kad atau akaun bank. Ini adalah bank-bank yang boleh digunakan jika anda ada akaun internet banking dengan bank ini.
  • Public bank
  • Bank Islam
  • RHB Bank
  • Affin Bank
  • CIMB bank
  • Hong Leong bank
  • Al Rajhi bank
  • EON bank
  • Alliance Bank
  • Master Card
  • Visa Card
Selalunya saya bayar semua bil-bil saya guna Maybank.2u tetapi disebabkan untuk bayaran bil PKNS hanya satu bank sahaja yang boleh diboleh buat bayaran iaiatu CIMB Bank maka terpaksalah saya guna posonline sebab saya ada akaun Bank Islam.

Saja saya nak kongsi info nie terutama kepada anda yang kena berurusan dengan PKNS.

1 comment:

Anonymous said...

Good info