Monday, May 16, 2011

Bahulu, resepi 2

Untuk mendapatkan tekstur bahulu yang dikehendaki, saya cuba pula resepi ke 2 nie. Saya suka makan bahulu yang ranggup kat luar tapi lembut kat dalamnya. Dalam majalah Rasa Edisi September 2010 ada dimuatkan resepi bahulu dari Puan Musliha, MHP Enterprise. Gambar bahulu dalam majalah tu betul2 mengiurkan. Balik sahaja dari ofis pada petang jumaat saya cuba resepi bahulu yang dipaparkan.


Inilah hasilnya, memang rangup kat luar dan gebu kat dalamnya. Tekstur bahulu yang saya suka. Memang resepi nie bagus. Hari sabtu saya balik pahang untuk tengok rumah yang sedang renovation tu. Mak saya pun balik sekali ke Pahang so dapatlah dia merasa bahulu nie. Mak saya suka tekstur bahulu nie dan dia kata resepi nie dah ok.




Untuk percubaan kedua nie, alhamdulillah acuan kuih bakar dah tidak melekat lagi. Senang je nak keluarkan bahulu dari acuan. Saya telah naikkan suhu oven kepada 220C dan setkan masa selama 8 minit maka bahulu masak dengan elok dan garing sama rata dibahagian bawah dan atas. Ini resepi jika anda juga ingin mencuba:-



Bahulu Bunga Pecah lapan
Sumber: Majalah Rasa September 2010

Bahan-bahannya:-

420gm Tepung Gandum (digoreng dahulu dengan api perlahan)
10 biji telur
600gm gula pasir
1/2 sudu teh esen vanila
10gm ceri merah dan hijau (dipotong halus) - saya tak masukkan sbb tak ada
sedikit minyak

Cara Memasak:-

1. Putar telur dan gula hingga kembang
2. Kemudian masukkan esen vanilla. kacau sebati
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau perlahan-lahan
4. Panaskan acuan kemboja dalam ketuhar dengan kepanasan atas dan bawah. keluarkan acuan dan lenserkan acuan dengan sedikit minyak
5. Isikan bancuhan separuh penuh kedalam acuan dan taburkan ceri merah dan hijau ke atasnya.
6. Bakar selama 8-10 minit sehingga kekuningan dan masak.

Nota:-

Saya buat separuh sahaja adunan dan memperolehi 8 biji bahulu pecah lapan. Saya letakkan loyang pada tray bawah sekali.

5 comments:

quinnie said...

salam bdaria....salam perkenalan....saya memang minat makan kuih bahulu...tapi takut nak cuba sebab takut tak menjadik...kelmarin saya cuba resepi awak ni...memang puas hati..cuma kalau saya nak makan2 sendiri...saya nak kurangkan gula tu.....kat umah tak manis sgt pun tak pe sebab 2-3 hari habis le makan....saya dah beli acu pecah 8 ni dekat 2 thn...skang baru berani buat...itu pun lepas ikut tips sebelum guna acu tu...baru la acu tak melekat...tq banyak2...saya suka blog awak ni...tapi malangnye saya tak dek blog nak berkongsi ngan awak...:)

Idzura Cup Cakes said...

as salam...tumpang tanya baulu ni guna api atas bawah atau bawah aje? thanks ya..

bdaria said...

Salam idzura,

Guna api atas bawah

Idzura Cup Cakes said...

OK..Thanks ek...memang tak guna apa2 baking powder ke?

Made in Tronoh said...

Salaam. Kami dah try buat bahulu ni. Memang sedap dan laris. Terimakaseh sebab share resipi bahulu ni.

Minta izin nak link kan resipi ni kat blog kami ya?

ps: klik pada nama untuk tengok bahulu kami. :D